«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και ο ελληνικός λαός αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν, στο όποιο κάλεσμα της Πατρίδας, όπως η ιστορία του ελληνικού έθνους επιβάλλει», σημείωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο τέλος των ευχαριστιών του που απηύθηνε στο προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, που ασκήθηκε στο πλαίσιο της Τακτικής Ασκήσεως Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – 22», που ολοκληρώθηκε χθες. Και ο Αρχηγός κατέληξε με το τρίπτυχο: «Εγρήγορση- Ετοιμότητα-Προετοιμασία», που δίνει το στίγμα της παρούσης καταστάσεως των Ελληνικών Ε.Δ.

Η άσκηση διεξήχθη σε ολόκληρη την περιοχή ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 ως χθες, με την συμμετοχή των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων του Πολιτικού Τομέα. Στη διάρκειά της εξετάστηκαν σενάρια αυξημένης πολυπλοκότητος, καθώς και η επιχειρησιακή λειτουργικότητα του Συστήματος Διοικήσεως και Ελέγχου, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην δοκιμή του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού.

Στο πλαίσιο ολοκληρώσεως της ασκήσεως ο Στρατηγός Φλώρος επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ) παρουσία των Αρχηγών ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, του Υπαρχηγού ΓΕΝ Υποναύαρχου Γεώργιου Καμπουράκη ΠΝ ως εκπροσώπου του Αρχηγού Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, του Διοικητή της ΔΕΠ Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, του Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη, του Επιτελάρχη ΓΕΣ Αντιστράτηγου Δημόκριτου Κωνσταντάκου και του Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Κωνσταντίνου Κελλάρη.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού συνεχάρη το σύνολο των εμπλεκομένων για την οργάνωση, σχεδίαση και διεξαγωγή της Άσκησης, αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της κανονικής ροής των ασκήσεων μετά την πανδημία, επισημαίνοντας ότι οι εθνικές διακλαδικές ασκήσεις αποσκοπούν στην δοκιμή και επανεξέταση των επιχειρησιακών σχεδίων, στον εμπλουτισμό των διδαγμάτων και στην εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς και στην βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Επισήμανε επίσης ότι μέσω των ασκήσεων και της καθημερινής δραστηριότητός τους, «οι Ε.Δ. προβάλουν την αποτρεπτική τους ισχύ και αναδεικνύουν τον ρόλο της Χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, παραμένοντας έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όποτε και όπου απαιτηθεί», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

Τέλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στο προσωπικό της Βουλής των Ελλήνων, της Προεδρίας της Κυβερνήσεως, των υπουργείων, των αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς και των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων, που συνασκήθηκε στον χώρο της Διευθύνσεως Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτων Αναγκών (ΠΑΜ - ΠΣΕΑ) του ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο της συνεξεταζόμενης ΤΑΑΣ του πολιτικού τομέα «ΑΝΤΙΟΧΟΣ – 22», το ευχαρίστησε για την ενεργή συμμετοχή του και για τις εργώδεις προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να διασφαλιστούν και ενισχυθούν οι συνέργειες και η διαλειτουργικότητα των Υπηρεσιών τους με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Μετά το πέρας της ασκήσεως ο Στρατηγός Φλώρος εκφράζοντας την ευαρέσκειά του προς το συμμετέχον στην άσκηση στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
«…Οι άμεσες, συντονισμένες και ουσιαστικές αντιδράσεις σας σε κάθε αναδυόμενη μέσω του σεναρίου της άσκησης απειλή, συμπεριλαμβανομένων νέων σύγχρονων απειλών που η εξέλιξη της τεχνολογίας και η συνεχώς μεταβαλλόμενη γεωπολιτική κατάσταση επιβάλλουν, ανέδειξαν για ακόμη μία φορά, τον υψηλό βαθμό επαγγελματισμού, ηθικού και προσήλωσης στο καθήκον των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά την διάρκεια της άσκησης διαπίστωσα την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, εκπαίδευση, πειθαρχία και ικανότητα διακλαδικής συνέργειας που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αρετές που επιτρέπουν την εκτέλεση της αποστολής τους στο ακέραιο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, εκπέμποντας με αυτόν τον τρόπο ισχυρό μήνυμα αποτροπής και ισχύος προς κάθε κατεύθυνση».

Και ο Αρχηγός κατέληξε ως εξής: «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εξάρω την ενεργό συμμετοχή των εφέδρων στις συνεξεταζόμενες με την άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ΤΑΜΣ επιστράτευσης των Γενικών Επιτελείων, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωση κυριολεκτικά του ελληνικού λαού στον «υπέρ βωμών και εστιών» αγώνα για την προάσπιση της Πατρίδος.

Είμαι περήφανος για όλους και όλες εσάς και απόλυτα βέβαιος για το μέλλον που χτίζεται με τη συνδρομή όλων μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και ο ελληνικός λαός αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν, στο όποιο κάλεσμα της Πατρίδας, όπως η ιστορία του ελληνικού έθνους επιβάλλει. «Εγρήγορση- Ετοιμότητα-Προετοιμασία»».