Όλα ξεκίνησαν από ένα ισόγειο, πρώην καφενείο, στην οδό Πύλου, όπου ο 26χρονος τότε ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου εμπνεύστηκε την «Κιβωτό του Κόσμου», με σκοπό να βοηθήσει παιδιά που έχουν ανάγκη. Σήμερα η «Κιβωτός», εκτός από τις σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, άθλιες συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων παιδιών, ψυχολογική βία, απάνθρωπες τιμωρίες και ξυλοδαρμούς, καθώς και περιστατικά καταναγκαστικής εργασίας, είναι αντιμέτωπη και με έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία και την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

 Η θετική προβολή του πατρός Αντωνίου Παπανικολάου και του φιλανθρωπικού έργου της «Κιβωτού» προκάλεσε κύμα συμπαράστασης στο εγχείρημα για την παιδική προστασία και παράλληλα άνοιξε τις «κάνουλες» για τη ροή χρήματος σε μορφή επιχορηγήσεων, χορηγιών και δωρεών, προκειμένου να ενισχυθεί η δράση της με σκοπό την προστασία των παιδιών που χρειάζονται φροντίδα. Μέσα σε 25 χρόνια, η «Κιβωτός» κατάφερε να στήσει ένα δίκτυο με δομές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 

 

Ο ΧΑΡΤΗΣ 

Τα «Π» παρουσιάζουν τον χάρτη της «Κιβωτού του Κόσμου» σε ολόκληρη την επικράτεια και συγκεκριμένα τις μεγαλύτερες δομές της ΜΚΟ σε Αθήνα, Πειραιά, Πωγωνιανή, Βόλο, Χίο και Καλαμάτα. Το «Κέντρο Μέριμνας και Προστασίας Μη[1]τέρας και Παιδιού» της «Κιβωτού του Κόσμου», που αποτελεί την «κορωνίδα» των δομών της, βρίσκεται στην οδό Ζηνοδώρου 3, στον Κολωνό. Αποτελεί τον πρώτο χώρο της οργάνωσης, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της, ενώ, όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΜΚΟ, τα έσο[1]δα για τη δημιουργία του προήλθαν από τηλεμαραθώνιο.

 Το 2007 αποτελεί σημαντική χρονιά για την πορεία της, καθώς στο φάσμα των δράσεων παιδικής προστασίας της οργάνωσης προστίθεται και το μεγάλωμα παιδιών που απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Από το κέντρο της Αθήνας έχουν περάσει περισσότερα από 500 παιδιά. Από το 2009 λειτουργεί στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κολωνού, το σπίτι φιλοξενίας των αγοριών.

 Στο συγκεκριμένο σπίτι, που έχει πάρει το όνομά του από την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, φιλοξενούνται 30 αγόρια ηλικίας από 5 έως 18 ετών. Στις εγκαταστάσεις της «Κιβωτού» στην Αθήνα από τις 9/4/2022 φιλοξενείται το σχολείο της Ουκρανίας για τα παιδιά που άφησαν τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή. Τρία χρόνια μετά το σπίτι φιλοξενίας στον Κολωνό, ξε[1]κίνησε τη λειτουργία του το σπίτι στον Πειραιά, στο οποίο φιλοξενούνται 32 κορίτσια, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας της «Κιβωτού του Κόσμου».

 Πρόκειται για τετραώροφο οίκημα, το οποίο δωρίστηκε στη ΜΚΟ από την οικογένεια Κοντοπούλου εις μνήμην της κόρης τους Δέσποινας, η οποία έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Ο ξενώνας, μάλιστα, φέρει το όνο[1]μα «Δέσποινα». Μονάδα παιδικής προστασίας της ΜΚΟ υπάρχει και στην Ανοιξη Αττικής, ο χώρος της οποίας εξασφαλίστηκε από δωρεά. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά το ξέσπασμα της καταιγίδας με τις καταγγελίες για κακοποίηση εντός των δομών, το υπουργείο Εργασίας απέσυρε τη διάταξη για παραχώρηση κτιρίου στην «Κιβωτό του Κόσμου».

 Πρόκειται για κρατικό ακίνητο 6.395 τ.μ. που βρίσκεται στην Ακαδημία Πλάτωνος και ανήκε στο υπουργείο Εργασίας (ΕΦΚΑ). Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω τις οικονομικές ενισχύσεις προς την οργάνωση, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση σχετικά με τις καταγγελίες. Στη Χίο, που αποτελεί και την ιδιαίτερη πατρίδα του πατρός Αντωνίου και της συζύγου του, υπάρχει ο κοινωνικός ξενώνας «Κιβωτός του Κόσμου - Αιγαίου» δυναμικότητας 30 παιδιών. Από το 2014 λειτουργεί το Χωριό Παιδικής Προστασίας στο Αίπος Χίου, που βρίσκεται σε απόσταση δέκα λεπτών από την περιοχή του Βροντάδου.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει το site της ΜΚΟ, το εγχείρημα του χωριού -στο οποίο είναι εγκατεστημένα 32 αυτόνομα σπιτάκια- ξεκίνησε έπειτα από πρόταση του Δήμου Ομηρούπολης να αξιοποιήσει η «Κιβωτός» το για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο χωριό Αίπος, «για το οποίο δυστυχώς καλείται να πληρώνει ενοίκιο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στα τέλη του 2013, η «Κιβωτός του Κόσμου» δημιούργησε το πρώτο της παράρτημα στην Ηπειρο, και συγκεκριμένα στο ορεινό χωριό Πωγωνιανή των Ιωαννίνων, το οποίο βρίσκεται 950 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2017, ξεκίνησε τη λειτουργία του το δεύτερο παράρτημα της Ηπείρου, ο Κοινωνικός Ξενώνας, που βρίσκεται στην Κόνιτσα και στον οποίο φιλοξενούνται, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναφορές, 28 παιδιά, ηλικίας 4 έως 19 ετών.

 ΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ

  Το 2015, μετά τη δωρεά της κατοικίας του αλευροβιομήχανου Κ. Λούλη στο Διμήνι Μαγνησίας, δημιουργήθηκε η Μονάδα Παιδικής Προστασίας «Κιβωτός του Κόσμου Βόλου», με το Κέντρο Παιδικής Προστασίας να ξεκινά τη λειτουργία του στις 27 Νοεμβρίου 2016. Στη δομή του Βόλου διαβιούν 27 αγόρια, ενώ η δυναμικότητα του σπιτιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 35 παιδιά.

 Οπως δήλωσε ο ίδιος ο βιομήχανος, το ακίνητο που δώρισε διαθέτει κήπο έκτασης 15 στρεμμάτων, μέσα στον οποίο υπάρχουν τα μεγάλα πράσινα κλουβιά, οι εικόνες των οποίων έχουν κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, καθώς καταγγελίες αναφέρουν πως εργαζόμενοι στη δομή «φυλάκιζαν» σε αυτά τα παιδιά εν είδει τιμωρίας. Οπως είπε ο ίδιος ο κ. Λούλης, όταν ζούσε στο συγκεκριμένο ακίνητο με την οικογένειά του, μέσα στα μεγάλα κλουβιά είχε βάλει διάφορα πτηνά, όπως πάπιες, χήνες, κότες, φασιανούς και κύκνους. Σημειώνεται ότι μετά την κίνηση του Κ. Λούλη δωρεά οικήματος στον Ανω Βόλο έκανε και η πρώην σύζυγός του, με σκοπό να συνδράμει στο φιλανθρωπικό έργο της «Κιβωτού». Η τελευταία δομή της ΜΚΟ βρίσκεται στην Καλαμάτα.

 Πρόκειται για την «Κιβωτό του Κόσμου - Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας», η οποία δημιουργήθηκε σε χώρο που δωρίστηκε στην οργάνωση από τη Μίνα Σπυροπούλου-Καρέλια και την κόρη της, Ιωάννα Καρέλια, και τιμητικά φέρει το όνομα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καρέλια, συζύγου και πατέρα των δωρητριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δομή δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας. Ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου σε παλαιότερη συνέντευξή του έχει αναφέρει ότι στα μελλοντικά του σχέδια ήταν η επέκταση της «Κιβωτού του Κόσμου» στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε πει ότι η ΜΚΟ θα αποκτήσει το 2022 ένα νέο σπίτι, στην περιοχή του Νέου Ρυσίου, έπειτα από δωρεά επιφανούς πολίτη της συμπρωτεύουσας.

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ