Παπαζάχος στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1: Στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σεισμός 6 Ρίχτερ ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας
«Δεν θα συμβούλευα κανέναν να μένει στο αυτοκίνητό του εφόσον το σπίτι του είναι εντάξει», ανέφερε σε σχέση με τους κατοίκους της Εύβοιας
«Στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σεισμός 6 Ρίχτερ ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη ο καθηγητής Σεισμολογίας και Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
«Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων σχετικά με τη σεισμική ακολουθία είναι παρόμοιες, για να μην πω ταυτόσημες. Όλοι μιλάμε για μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, όλοι μιλάμε για μια περιοχή για την οποία τα ιστορικά στοιχεία είναι πρακτικώς ανύπαρκτα. Χαμηλής σεισμικότητας για τον ελλαδικό χώρο σημαίνει ότι τα ρήγματα στην περιοχή μπορεί να δώσουν τον τυπικά χαμηλότερο μέγιστο σεισμό που θεωρούμε για τον ελληνικό χώρο και αυτός είναι ένας σεισμός της τάξης του 6. Για την Ελλάδα το 6 είναι πάρα πολύ λίγο, η Ελλάδα συγκεντρώνει το 60% της ευρωπαϊκής σεισμικότητας. Δεν είναι Κεφαλλονιά, που έχουμε 7,5, δεν είναι Σάμος που έχουμε 7. Στην Ελλάδα ένας σεισμός 6 Ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε».
Ερωτηθείς αν τα παλιά σπίτια που δεν έχουν κατασκευαστεί με αντισεισμική τεχνολογία θα αντέξουν έναν σεισμό της τάξεως του 6: «Δεν παίζει μόνο το μέγεθος του σεισμού αλλά και η απόσταση. Πολλοί μικρότεροι σεισμοί, δηλαδή της τάξεως του 5,2-5,5, σε μικρές αποστάσεις δηλαδή, όταν είσαι δίπλα στο επίκεντρο, έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Γενικά, επειδή τα 6άρια είναι οι τυπικοί σεισμοί του ελλαδικού χώρου, κάνουν βλάβες στην κοντινή περιοχή, κυρίως στα παλιά κτίρια».
Ερωτηθείς αν θα συμβούλευε τους κατοίκους της Εύβοιας να παραμείνουν στα αυτοκίνητά τους: «Δεν θα συμβούλευα κανέναν να μένει στο αυτοκίνητό του εφόσον το σπίτι του είναι εντάξει».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
«Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων σχετικά με τη σεισμική ακολουθία είναι παρόμοιες, για να μην πω ταυτόσημες. Όλοι μιλάμε για μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, όλοι μιλάμε για μια περιοχή για την οποία τα ιστορικά στοιχεία είναι πρακτικώς ανύπαρκτα. Χαμηλής σεισμικότητας για τον ελλαδικό χώρο σημαίνει ότι τα ρήγματα στην περιοχή μπορεί να δώσουν τον τυπικά χαμηλότερο μέγιστο σεισμό που θεωρούμε για τον ελληνικό χώρο και αυτός είναι ένας σεισμός της τάξης του 6. Για την Ελλάδα το 6 είναι πάρα πολύ λίγο, η Ελλάδα συγκεντρώνει το 60% της ευρωπαϊκής σεισμικότητας. Δεν είναι Κεφαλλονιά, που έχουμε 7,5, δεν είναι Σάμος που έχουμε 7. Στην Ελλάδα ένας σεισμός 6 Ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε».Ερωτηθείς αν τα παλιά σπίτια που δεν έχουν κατασκευαστεί με αντισεισμική τεχνολογία θα αντέξουν έναν σεισμό της τάξεως του 6: «Δεν παίζει μόνο το μέγεθος του σεισμού αλλά και η απόσταση. Πολλοί μικρότεροι σεισμοί, δηλαδή της τάξεως του 5,2-5,5, σε μικρές αποστάσεις δηλαδή, όταν είσαι δίπλα στο επίκεντρο, έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Γενικά, επειδή τα 6άρια είναι οι τυπικοί σεισμοί του ελλαδικού χώρου, κάνουν βλάβες στην κοντινή περιοχή, κυρίως στα παλιά κτίρια».
Ερωτηθείς αν θα συμβούλευε τους κατοίκους της Εύβοιας να παραμείνουν στα αυτοκίνητά τους: «Δεν θα συμβούλευα κανέναν να μένει στο αυτοκίνητό του εφόσον το σπίτι του είναι εντάξει».