«Ήθελε να δώσει ζωή με τη δωρεά οργάνων. Ήταν επιθυμία της», αποκάλυψε η μητέρα της 21χρονης φοιτήτριας που έχασε τη ζωή της στη Θεσσαλονίκη μετά το σοκαριστικό τροχαίο στο κέντρο της πόλης.

Η μεγαλοψυχία της οικογένειας στις τραγικές στιγμές που βίωνε και οι απόψεις της αδικοχαμένης νεαρής, όταν βρισκόταν εν ζωή, φαίνεται ότι συγκίνησαν και κινητοποίησαν αρκετό κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα από 23 έως 26 Νοεμβρίου καταγράφηκε αυξημένη κινητικότητα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), με τους πολίτες να αναζητούν πληροφορίες για το θέμα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων.

Μάλιστα, καταγράφηκαν σχεδόν 1.000 εγγραφές στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών του Οργανισμού. Με δεδομένο ότι οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο από το 2018 μέχρι και τον θάνατο της Έμμας ήταν περίπου 16.000, γίνεται αντιληπτό ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των εγγεγραμμένων, κατά περίπου 6%, μέσα σε λίγες ημέρες.

Τα βήματα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οποιοσδήποτε επιθυμεί να εγγραφεί στο Μητρώο Δωρητών μπορεί να το κάνει συμπληρώνοντας τη «Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και Ιστών», η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ, στα γραφεία του Οργανισμού, καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών της χώρας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για εγγραφή στο Μητρώο Αρνητών, όπου κατά πληροφορίες είναι εγγεγραμμένοι περίπου 100 άνθρωποι. Είναι σημαντικό, όπως υπογραμμίζεται από τον ΕΟΜ, οι εγγεγραμμένοι πριν από το 2018 να αιτηθούν εκ νέου την εγγραφή τους στο Μητρώο (γίνεται μέσω του Taxisnet) και να λάβουν την κάρτα δωρητή βάσει της νέας διαδικασίας. Σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι εγγεγραμμένος ούτε στο Μητρώο Δωρητών ούτε στο Μητρώο Αρνητών, τότε την απόφαση για τη δωρεά οργάνων την λαμβάνει η οικογένειά του.