Ο θάνατος του Βασίλη Τόπαλου στις 3 Ιανουαρίου, ύστερα από δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο, έβγαλε στην επιφάνεια παθογένειες της ελληνικής πυγμαχίας πίσω από τη βιτρίνα. Ενώ η αλήθεια ερευνάτο, έκανε ή δεν έκανε σπάρινγκ, βρέθηκε στο ρινγκ με έναν αθλητή 10 κιλά βαρύτερό του, η εξέταση του ιατροδικαστή έδειξε περισσότερα από ένα αιμάτωμα στο κεφάλι του και βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Στην «καταραμένη» προπόνηση ο πατέρας του 16χρονου πυγμάχου έμεινε πιστός στην αρχική μαρτυρία του, δηλαδή ότι ζαλίστηκε κατά τη διάρκεια ασκήσεων, που δεν είχαν σχέση με βίαια χτυπήματα, ενώ το ίδιο συνέβη με όλους τους αυτόπτες.

Προφανώς, επρόκειτο για ταλέντο που βρισκόταν βαθιά στον ανταγωνισμό. Άλλωστε, έγινε πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία Παίδων στο Μοντεσιλβάνο της Ιταλίας τον Οκτώβριο.

Σε αυτή την περίπτωση, οι επαΐοντες ελέγχουν τον τρόπο που έκανε προπόνηση μετά τον θρίαμβό του. Αν, δηλαδή, το πρόγραμμά του χαλάρωσε, όπως πρέπει να γίνεται έπειτα από διοργάνωση υψηλού τέμπου, έντασης και ψυχολογικής φθοράς, ή αν συνέχισε να κάνει σπάρινγκ. Παρότι ο προπονητής του, Νίκος Γιδάκος, δήλωσε ότι τον έβαζε με αθλητές των δικών του κιλών, δηλαδή 60, που είχαν τον ρόλο των βοηθητικών, ακόμα και αυτή η φθορά αθροίστηκε και δημιούργησε ανεπανόρθωτη ζημιά.

Το σπάρινγκ είναι προσομοίωση αγώνα και οι περισσότεροι σοβαροί προπονητές γνωρίζουν ότι πρέπει να γίνεται απέναντι σε αντιπάλους που έχουν ελάχιστη διαφορά στα κιλά. Αυτό σημαίνει ότι ο Γιδάκος, που είναι αρκετά καλός ώστε να έχει έναν πρωταθλητή Ευρώπης, αποκλείεται να ρίσκαρε να εκθέσει κατ’ αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του. Αυτό αναφέρεται και από άλλους Έλληνες προπονητές πυγμαχίας, οι οποίοι διαχειρίζονται αθλητές που έχουν τις ικανότητες να λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς αγώνες με πιθανότητες διάκρισης.

Δεν είχε ερευνηθεί, λοιπόν, ακόμα εάν ο νεαρός αθλητής έκανε σπάρινγκ μετά το Μοντεσιλβάνο, παρότι υπάρχουν μαρτυρίες ότι βρέθηκε ξανά πάρα πολύ γρήγορα στο ρινγκ. Μάλιστα, υπονοήθηκε ότι συνέχισε να αγωνίζεται παρότι έπεσε κάτω. Στο επίπεδο προετοιμασίας που η μαρτυρία αναφέρεται, αν έπεσε μία φορά, θα έπρεπε να κάνει σαββατικό ενός μήνα. Ανάλογοι με τις φορές είναι οι μήνες μέχρι τον αριθμό τρία, ενώ αναφέρεται ότι η τέταρτη σημαίνει τέλος καριέρας.

Παρ’ όλα αυτά, λόγος για παράνομους αγώνες δεν έχει γίνει ακόμη, αν και το θέμα αυτό ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Αν, δηλαδή, επιχειρήθηκε να μπει στο ρινγκ για να αγωνιστεί ενώ η Ομοσπονδία της πυγμαχίας δεν ήταν ενήμερη. Οπως και να έχει, η απώλεια του παιδιού είναι οδυνηρή για το περιβάλλον του και το ελληνικό μποξ και αναδεικνύει την ευθύνη όλων των φορέων για την αβλεψία, η οποία πιθανολογείται ότι, αφού υφίστατο στην περίπτωση του 16χρονου Βασίλη Τόπαλου, ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πυγμάχων.

Η ∆ικαιοσύνη ερευνά όλα τα ενδεχόµενα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα

Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών που ερευνούν ενδελεχώς τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου.

Η εντολή της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αρμόδιας για θέματα αθλητικής βίας, Βιργινίας Σακελλαροπούλου είναι η προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια θανάτου του 16χρονου αθλητή να διενεργηθεί κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

Μετά και την ολοκλήρωση, μάλιστα, της ιατροδικαστικής εξέτασης, που κατέληξε ότι ο Βασίλης Τόπαλος υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, αλλά και τις συμπληρωματικές εξετάσεις που θα διενεργηθούν, αναμένεται η επιστροφή της δικογραφίας από την Αστυνομία στον αθλητικό εισαγγελέα για να τη μελετήσει και να καταλήξει εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και σε βάρος ποιων προσώπων.

Ολα άρχισαν στις 16 Δεκεμβρίου, όταν ο αθλητής προπονούνταν σε γυμναστήριο στην Καλλιθέα. Ο 16χρονος ένιωσε αδιαθεσία και πήγε στις τουαλέτες. Εκεί λιποθύμησε και εντοπίστηκε από έναν συναθλητή του, ενώ από την πτώση είχε χτυπήσει στο κεφάλι. Τα ενδεχόμενα για το τι συνέβη, πολλά. Η οικογένειά του εκτιμά ότι την ημέρα πριν από τον τραυματισμό του αθλητή έγινε προπόνηση και την επομένη εκπαιδευτικός αγώνας (σπάρινγκ) με πολύ μεγαλύτερό του αθλητή, με αποτέλεσμα το σώμα και ο εγκέφαλός του να μην προλάβουν να ξεκουραστούν ώστε να αντιμετωπίσει την επόμενη προπόνηση μέσα σε διάστημα 12 ωρών. Ο νεαρός αθλητής παρέμεινε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, οπότε και κατέληξε.

Το Τζάνειο νοσοκομείο σε ανακοίνωσή του τονίζει πως από τον απεικονιστικό έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε ο αθλητής προέκυψε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση. «Παρά την εντατική φαρμακευτική αγωγή και την υποστήριξη όλων των ζωτικών του λειτουργιών, ο ασθενής δεν παρουσίασε κλινική και απεικονιστική βελτίωση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Η κλινική του εικόνα και ο απεικονιστικός έλεγχος παρουσίαζαν συνεχή επιδείνωση και τελικώς ο ασθενής κατέληξε στις 02/01/2023 και ώρα 14:16», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης έχει ζητήσει και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 7 Ιανουαρίου 2023