Για τις τουρκικές προκλήσεις έναντι των Ελλήνων ψαράδων μίλησε στην ΕΡΤ ο αλιέας Στέφανος Ζαννίκος, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του στην παραμεθόριο από τους Τούρκους.«Όταν είσαι στην παραμεθόριο ή στην ισαλογραμμή, δηλαδή μέσα στη μέση, δεν υπάρχει περίπτωση να μη δεχθείς επίσκεψη τουρκικής ακταιωρού. Θα είναι πολύ σύντομα δίπλα σου», κατήγγειλε στις «Συνδέσεις».

Ερωτηθείς για το πώς γίνονται οι παρενοχλήσεις από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ή από τουρκικά αλιευτικά, απάντησε ότι γίνεται «είτε διά εμβολισμού, με επικίνδυνους ελιγμούς, είτε με τα όπλα».

Και όπως περιέγραψε ο ψαράς από τη Χίο, όταν αντιδρούν στις προκλήσεις των Τούρκων, οι Τούρκοι λιμενικοί είτε προτάσουν τα όπλα είτε πυροβολούν στον αέρα για να εκφοβίσουν τους Έλληνες ψαράδες.

Mιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην ΕΡΤ, με αφορμή την επιστολή του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ., Νίκου Δένδια, στον Ζοζέπ Μπορέλ για τις απειλές που δέχονται οι Έλληνες ψαράδες από τους Τούρκους, είχε αποκαλύψει ότι αυτή την στιγμή κινούνται περίπου 1.200 με 1.400 τουρκικά αλιευτικά μόνο γύρω από τη Σάμο και τη Μυτιλήνη, ενώ τα ελληνικά είναι περίπου είκοσι.