Επικριτική απέναντι στον «Spiegel» για την υπόθεση της «μικρής Μαρίας» και των 38 προσφύγων στον Έβρο ήταν η ελβετική εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung». Η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις κυρίως λόγω της... πηγής, της Μπαϊντά Σ. Παρ' ότι φάνηκε, στα τέλη Δεκεμβρίου, ότι το γερμανικό περιοδικό είχε τη διάθεση απολογίας για το ότι εκτέθηκε και πίστεψε μια influencer, φαίνεται ότι συνεχίζει να στηρίζει σθεναρά την πληροφόρησή του από τον Έβρο για τη «μικρή Μαρία» και τους υπόλοιπους πρόσφυγες

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το γερμανικό περιοδικό, «αντί να συμβιβαστεί ειλικρινά με τις δικές του αποτυχίες, συνεχίζει να εξαπατά το κοινό μέχρι σήμερα».

Το ρεπορτάζ του MEGA αναφέρει: Το ακριβώς πώς ενεπλάκη στην υπόθεση η Μπαϊντά Σ. παραμένει ασαφές, επισημαίνει η εφημερίδα, αλλά εξηγεί ότι η νεαρή, η οποία εμφανιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κοσμοπολίτισσα «influencer», βρέθηκε ξαφνικά τον περασμένο Αύγουστο να ζητά βοήθεια για λογαριασμό 38 προσφύγων, οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν εγκλωβιστεί αβοήθητοι στο νησί του Έβρου.

Μέικ-απ και φωτογραφίσεις


Αυτόπτης περιγράφει πώς διακινητής τον οποίο είχαν πληρώσει οι πρόσφυγες καθοδηγούσε εξ αποστάσεως τις κινήσεις τους, μέσω μιας γυναίκας που βρισκόταν στη νησίδα και διοχέτευε πληροφορίες και εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως είπε ο αυτόπτης μάρτυρας, η γυναίκα μετέφερε και την εντολή να σκηνοθετηθεί, ακόμα και με τη χρήση μέικ-απ, ο θάνατος του πεντάχρονου κοριτσιού. Μάλιστα, είχε βάλει και ψίχουλα φαγητού στο παιδί ώστε να φαίνεται πιο αληθοφανές.