Περπατώντας με γρήγορο βήμα, χωρίς να κοιτάζει δεξιά και αριστερά, ντυμένος στα μαύρα, όπως και η Ρούλα Πισπιρίγκου, ο Μάνος Δασκαλάκης, έφτασε πρώτος χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, γνωρίζοντας ότι ήταν το πρόσωπο της ημέρας.

Δέκα μήνες μετά τη σύλληψη της εν διαστάσει συζύγου του, ο 31χρονος πατέρας των τριών κοριτσιών από την Πάτρα αγνόησε τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν και συνοδευόμενος από το δικηγόρο του, Δημήτρη Καράμπελα, αμίλητος πέρασε το κατώφλι του δικαστηρίου και στις 12 το μεσημέρι ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα.

Η κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη, για την οποία πολύς λόγος έχει γίνει τους τελευταίους μήνες, τελικά κάλυψε πολλά από τα κενά της υπόθεσης, ενώ ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα όσα γράφονταν όλο αυτό το διάστημα γύρω από τη διαταραγμένη σχέση του ζευγαριού, τα τελεσίγραφα που προηγούνταν των θανάτων, τις απειλές που εκτοξεύονταν καθώς και την εμμονή που φέρεται να είχε η Ρούλα Πισπιρίγκου για το σύντροφό της, δημοφιλή ποδοσφαιριστή στην τοπική κοινωνία.

Ο 31χρονος πατέρας, που μετά την προφυλάκιση της κατηγορούμενης συζύγου του έσπευσε να στηρίξει την κατηγορία σε βάρος της, κατά τη χθεσινή πολύωρη κατάθεσή του αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, πως όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου έμεινε έγκυος στο τέταρτο παιδί, βρισκόταν σε εξωσυζυγική σχέση και ο ίδιος αμφέβαλλε για την πατρότητα του εμβρύου. «Μπορεί το τέταρτο παιδί να μην ήταν δικό μου», είπε χαρακτηριστικά, με την κατηγορούμενη να κοιτά αγανακτισμένη το δικηγόρο της. Ο Μάνος Δασκαλάκης είπε ότι ακόμα και μέσα από τη φυλακή η Ρούλα Πισπιρίγκου ρωτούσε διαρκώς για εκείνον, ενώ άφησε άφωνο το ακροατήριο όταν είπε: «Η κατηγορούμενη μου είχε πει “ποιος θα με θέλει με ένα τετραπληγικό παιδί;”».

Σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας ουδέποτε γύρισε να κοιτάξει προς το εδώλιο απ’ όπου τον κάρφωνε με το βλέμμα η Ρούλα Πισπιρίγκου, ενώ δεν χρησιμοποίησε ούτε μία φορά το όνομά της αποκαλώντας την «κατηγορουμένη». Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις απειλές της ότι θα τον πάρει μαζί της στην περίπτωση που κατηγορηθεί για τους θανάτους των παιδιών της, αλλά αρκετές ήταν και οι φορές που τη χαρακτήρισε «υπόδειγμα μητέρας». Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε η αποκάλυψή του ότι ήταν εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία για να κατατεθεί μήνυση όταν μετά το θάνατο της Μαλένας, το 2019, το ζευγάρι δεν συμφωνούσε με την ηπατική ανεπάρκεια ως αιτία θανάτου. «Γι’ αυτό και σε συνεννόηση με την κ. Τσιώλα στείλαμε τα όργανα της Ίριδας στα Ιωάννινα, επειδή υπήρχε αυτό το θέμα με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών».

Εμφανώς ταραγμένος αλλά και συγκινημένος, στην αρχή της κατάθεσής του περιέγραψε τη σύντομη γνωριμία του με τη γυναίκα που σήμερα κατηγορείται ότι δολοφόνησε την πρωτότοκη κόρη τους. Αναπόφευκτα αναφέρθηκε στους ξαφνικούς θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, καθώς απαντώντας σε ερωτήσεις έπρεπε να εξηγήσει το πώς κλονίστηκε ο γάμος του με την 34χρονη κατηγορούμενη. Με σταθερή φωνή μίλησε για τις εξωσυζυγικές σχέσεις και των δύο, που κλόνισαν τη σχέση, ενώ, όπως είπε, ο ίδιος έφυγε από το σπίτι της οδού Μπιζανίου όταν ανακάλυψε ότι η κατηγορούμενη τον απατούσε.

Όταν δέκα μέρες μετά το θάνατο της Ίριδας επέστρεψε, η Ρούλα Πισπιρίγκου του ζήτησε να μείνει σπίτι για εκείνη. «Της είπα αυτό δεν μπορεί να γίνει. Tης το ξεκαθάρισα και ξαναέφυγα από το σπίτι. Στις 6 Απριλίου δέχομαι ένα μήνυμα που λέει “να προσέχεις το παιδί, σε αγαπώ πολύ”. Ενημερώνω τους συγγενείς γιατί πήγε το μυαλό μου ότι έχει αυτοκτονήσει. Μετά από ώρες μαθαίνω ότι ήταν κλεισμένη σε ξενοδοχείο. Το παιδί το άφησε στη μητέρα της. Την επόμενη μέρα είχαμε ραντεβού για διαζύγιο», περιέγραψε ο Μάνος Δασκαλάκης. «Σαν μάνα των παιδιών μου όφειλα να τη στηρίξω σε όλο αυτό. Δεν μου είχε δώσει το παραμικρό δικαίωμα, έχοντας μάλιστα και μια ιατροδικαστική με ηπατική ανεπάρκεια και αγενεσία φλεβοκόμβου», κατέθεσε ο πατέρας των τριών παιδιών.

Ο Μάνος Δασκαλάκης αναφέρθηκε και στη δική του απιστία το 2018, την οποία περιέγραψε ως δικό του λάθος, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της κατηγορούμενης, η οποία κούνησε, χαμογελώντας, το κεφάλι της.

«Με δέχτηκε πίσω και εγώ της είπα ότι αν εκείνη κάνει το ίδιο, εγώ δεν θα το δεχτώ και δεν θα τη συγχωρέσω. Το 2019 έμαθα για σχέση με ένα άτομο γνωστό μου». 

Δασκαλάκης: Για το τέταρτο παιδί δεν γνωρίζω αν ήταν δικό μου... Η Ρούλα συνευρέθηκε στις 4 Μαρτίου 2021 με τον άλλον και εγώ γύρισα λίγες μέρες μετά.

Εισαγγελέας: Υπάρχει περίπτωση να μην ήταν δικό σου το παιδί. Άμα τα βάλουμε κάτω...

Δασκαλάκης: Υπάρχει περίπτωση να ήταν και υπάρχει περίπτωση να μην ήταν...

Η εμμονή της Ρούλας και στη φυλακή

Στη συνέχεια, ο Μάνος Δασκαλάκης περιέγραψε όλα όσα έγιναν μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας και το σκάνδαλο που ξέσπασε με τους θανάτους των παιδιών. Όπως είπε, η κατηγορούμενη έψαχνε να βρει απαντήσεις από δημοσιογράφους, ενώ ρωτούσε τι γνώριζαν για την Τζωρτζίνα.

«Ο πατέρας μου ήταν δίπλα στην κατηγορούμενη και κάποια στιγμή του λέει: “Αν με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου. Ο πατέρας μου της είπε «τι λες;»”, ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Έμαθα για απειλές προς τους συγγενείς μου χωρίς εγώ να το γνωρίζω. Επικοινώνησε με θεία μου μέσα από τις φυλακές και ρωτούσε τι κάνω. Μια εμμονή ακόμα και μέσα στη φυλακή».

Στην κατάθεσή του ο Μάνος Δασκαλάκης περιέγραψε πώς έμαθε για το πρώτο επεισόδιο της Τζωρτζίνας. Όπως είπε, πιστεύει ότι η κατηγορούμενη ευθύνεται και το έκανε για να τον τιμωρήσει: «Το έκανε για να με τιμωρήσει. Είχαμε ραντεβού στους δικηγόρους για τo διαζύγιο, όμως δεν έγινε γιατί μπήκε στο νοσοκομείο το παιδί. Το έκανε γιατί ήμουν ανένδοτος να γυρίσω. Ήμουν στη μητέρα μου και η κατηγορούμενη ήταν στο εξοχικό με το παιδί. Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι το παιδί νιώθει μια βόμβα στην πλάτη του και θέλει να το πάει στο νοσοκομείο. Αυτό με παραξένεψε. Επισκέφτηκα το παιδί στο νοσοκομείο. Κοιτούσε συνεχώς τη μητέρα του. Το παιδί ήταν ψυχολογικά πεσμένο. Είχε όντως χαμηλό οξυγόνο. Οι γιατροί δεν μας είπαν ότι μπορεί να πάθει ανακοπή. Με ειδοποίησε “τρέξε το παιδί έμεινε”. Τρέχω...», περιέγραψε για τη στιγμή που πληροφορήθηκε το επεισόδιο, ενώ αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά της μητέρας των παιδιών όσο η Τζωρτζίνα νοσηλευόταν: «Προφασιζόμενη την (τέταρτη) εγκυμοσύνη έφευγε εκείνη και έμενα εγώ με τους φίλους μου. Στα επισκεπτήρια ερχόταν κανονικά. Η κατάσταση της Τζωρτζίνας δεν προμήνυε ότι θα πάθει ανακοπή».

«Έφευγε από το νοσοκομείο κι έμενα εγώ»

Ιδιαίτερα συγκινημένος, περιέγραψε τις τελευταίες ημέρες της πρωτότοκης κόρης του. «Βγαίνοντας από το νοσοκομείο είπαμε να είμαστε μαζί αποκλειστικά για το παιδί. Στις 15/1 της ανακοίνωσα ότι θα ήταν καλύτερα να μείνουμε χωριστά για το καλό του παιδιού, παρά να κοροϊδευόμαστε. Στις 17/1 είχε προγραμματισμένη εξέταση το παιδί. Έκανε την εξέταση. Προγραμματίστηκε εξέταση για την κόρη μου, η οποία και έγινε. Δέχθηκα βιντεοκλήση με επεισόδιο της Τζωρτζίνας, είχε αφρούς. “Τι παίρνεις εμένα, πάρε τους γιατρούς να σου πουν τι να κάνεις”, της είπα. Το παιδί εισήχθη στο νοσοκομείο του Ρίου».

Όπως είπε ο Μάνος Δασκαλάκης, στο νοσοκομείο του Ρίου η 9χρονη άρχισε να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, όμως τα πάντα άλλαξαν όταν το κοριτσάκι πήγε στο «Αγλαΐα Κυριακού»: «Στο “Αγλαΐα” το παιδί κατέπεσε. Την πρώτη μέρα ήταν καλά. Ειδικά το τελευταίο 24ωρο δεν μπορούσε να ανοίξει τα μάτια του. Στις 29/1 ήμουν μέσα στο λεωφορείο στο Κιάτο και όταν με πήρε η κατηγορούμενη, μου είπε ότι οι γιατροί προσπαθούν να επαναφέρουν το παιδί», κατέληξε.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 1/2/2023.