Την ώρα που η Ρούλα Πισπιρίγκου αντιμετώπιζε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου την κατάθεση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παρέπεμπε σε δίκη για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα, που τον περασμένο Μάρτιο ζήτησε να παραπεμφθεί η 34χρονη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για τον θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας.

 Αίτημα

 Η είδηση έγινε γνωστή από τον συνήγορο της κατηγορουμένης, Αλέξη Κούγια, ο οποίος το ανακοίνωσε στο δικαστήριο, υποβάλλοντας παράλληλα αίτημα για διακοπή της δίκης προκειμένου να εξεταστεί από δύο ψυχίατρους για να διαπιστωθεί αν πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν η Ρούλα Πισπιρίγκου. «Ζητούμε να διακοπεί η διαδικασία και να αποφασίσετε άμεσα τον διορισμό δύο πραγματογνωμόνων ψυχιάτρων προκειμένου να διαπιστώσουν αν πάσχει η κατηγορούμενη από σύνδρομο Μινχάουζεν. Είναι απαγορευτικό να συνεχίσουμε τη διαδικασία αυτή χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα αυτό, γιατί πάντα θα υπάρχει στο μυαλό του δικαστηρίου και μπορεί να “δηλητηριάσει” τη συνείδηση των δικαστών. Η εντολέας μου παραπέμφθηκε σε δίκη σήμερα και για τα άλλα παιδιά της, πρέπει να λυθεί το ζήτημα αυτό», ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας.

 Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων προς τον κ. Ηλιάδη επικεντρώθηκε στο επίμαχο σύνδρομο, με τον κ. Κούγια να αφήνει αιχμές για «παγίδευση» της Ρούλας Πισπιρίγκου. «Στη διαφορική διάγνωση, εκτός από τα αίτια της αιφνίδιας ανακοπής της Τζωρτζίνας, ετέθη και το ζήτημα αυτό. Επειδή η διαταραχή αυτή αφορά το παιδί, επειδή θεωρείται κακοποίηση παιδιού, ασχολήθηκα με το παιδί, όχι με την κατηγορουμένη. Στην πορεία μου μέχρι σήμερα ήμουν παρών και σε άλλες δύο περιπτώσεις που ερευνήθηκε τέτοια πιθανότητα», κατέθεσε ο κ. Ηλιάδης, εξηγώντας στη συνέχεια ότι επρόκειτο για περιστατικά πιο ήπιας μορφής.

 «Όσο περνούσαν οι μέρες και τα στοιχεία δεν συνηγορούσαν σε αιφνίδιο θάνατο από καρδιακή ανακοπή, τόσο πιο πιθανό ήταν να ισχύει το σενάριο του συνδρόμου», επανέλαβε ο γιατρός, με τον Αλέξη Κούγια να κάνει λόγο για «ιατρικές ανοησίες, αρλούμπες και ψέματα». «Υπάρχει μια απάθεια στην ιατρική ανοησία. Έπρεπε να έχει παρέμβει ο ιατρικός σύλλογος», είπε ο δικηγόρος που λίγο αργότερα ξέσπασε: «Ψυχίατρο θέλετε όλοι σας! Μπλέξαμε με ψυχιατρικά νούμερα. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη δικαστική πλάνη».

 Ο συνήγορος της 34χρονης ανέγνωσε στο δικαστήριο απόσπασμα από την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, όπου παρουσιάστηκε διάλογος του γιατρού με τον Μάνο Δασκαλάκη, κατά τον οποίο ο τελευταίος διαμαρτυρόταν για τον ψυχίατρο που εξέτασε τη Ρούλα Πισπιρίγκου, καταλήγοντας πως «η Ρούλα δεν είναι τρελή, δεν θέλουμε να συνεχιστεί αυτό». Μάλιστα ο κ. Κούγιας ζήτησε να κληθεί στη δίκη και η Τατιάνα Στεφανίδου για να ξεκαθαριστεί πώς βρέθηκε στα χέρια της αυτός ο διάλογος.

 Σημειώνεται ότι πριν από την έναρξη της διαδικασίας, όταν ο εντατικολόγος συνομιλούσε με άτομα από το ακροατήριο, ο Αλέξης Κούγιας στρεφόμενος προς το μέρος του είπε: «Κύριε Ηλιάδη, εδώ είστε για να καταθέσετε, όχι για να δώσετε συνέντευξη! Ψου, ψου, ψου σαν τις κατίνες συνεχώς! Ότι είστε η φωνή της Τζωρτζίνας! Γελάς τώρα, θα δεις σε λίγο που θα κλάψεις».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή