Διπλής κίνησης αναμένεται να είναι η πορεία των βάσεων φέτος. Από τη μία τα σαφή και αναμενόμενα θέματα, ακόμα και στα Μαθηματικά, στη Χημεία, την Πληροφορική και τα Λατινικά, έδωσαν στους υποψήφιους τη δυνατότητα να γράψουν καλά, ανάλογα με τη μελέτη που είχαν κάνει βέβαια καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ από την άλλη πλευρά τα δυσκολότερα Αρχαία Ελληνικά και τα πολλά ερωτήματα της Βιολογίας κατεβάζουν τον πήχυ των βάσεων εισαγωγής που αναμένεται να διαμορφωθούν.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τα τελευταία μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στα οποία διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφιοι και που είναι η Φυσική, η Ιστορία και η Οικονομία, ανάλογα με το πεδίο που ακολουθούν, μαθήματα που θα δείξουν προς τα πού τελικά θα γείρει η πλάστιγγα της πορείας των βάσεων. 

Τα... δύσκολα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα, που αφορούν το πρώτο μάθημα στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι την περασμένη εβδομάδα, τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η εικόνα δεν είναι καλή. Η βία κατά των γυναικών και ο φεμινισμός, παρότι θέμα αναμενόμενο και επίκαιρο, φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τελικά τους υποψήφιους.

Όπως λέει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης, «τα Αρχαία Ελληνικά φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, όχι όμως τόσο πολύ τα Μαθηματικά και η Χημεία, που ήταν μεν διαβαθμισμένης δυσκολίας, αλλά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στις απαντήσεις των θεμάτων, παρά μόνο ως προς το μέγεθος των απαντήσεων».

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς της ΟΕΦΕ, το Δ ́ ερώτημα ήταν «διαβαθμισμένης δυσκολίας και απαιτείται σχεδιασμός της απάντησης ώστε να προκύψει επιτυχία στο σύνολο των μορίων».

«Κάποιες σχολές υψηλής ζήτησης όπως ιατρικές, νομικές και υψηλόβαθμα τμήματα του Πολυτεχνείου μπορεί να έχουν ανοδική τάση, αλλά όχι και η πορεία των υπόλοιπων σχολών», λέει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ. Την καθοδική πορεία σχολών που δεν ανήκουν στα «ρετιρέ» των επιστημονικών πεδίων εκτιμούν εκπαιδευτικοί με βάση τα θέματα στη Βιολογία επί παραδείγματι, τα οποία η ΟΕΦΕ έκρινε ως «αναμενόμενα και μέτριας δυσκολίας, αλλά οι μαθητές πρέπει να προσέξουν τις λεπτομέρειες. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα αντεπεξέλθουν».

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων αναφέρει ότι «τα θέματα στο μάθημα της Βιολογίας παρουσιάζουν διαβαθμισμένη δυσκολία και καλύπτουν ευρύ φάσμα της ύλης. Το περιεχόμενο των θεμάτων είναι αντίστοιχο με θέματα παλαιότερων ετών και αναμένεται να ανταποκριθούν οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές με κριτική σκέψη, οι οποίοι θα πρέπει να αιτιολογήσουν επαρκώς τις απαντήσεις τους».

«Τα θέματα χαρακτηρίζονται ευκολότερα από τα περσινά. Καλύπτουν ευρύ μέρος της ύλης και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα», σύμφωνα με την ΟΕΦΕ για τα Μαθηματικά, ενώ η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σχολίασε ότι «καλύπτεται το σύνολο σχεδόν της ύλης, τα θέματα παρουσιάζουν κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία και είναι παρόμοιας δυσκολίας με τα αντίστοιχα περσινά». Πέρσι πάντως στα Μαθηματικά είχε πέσει κάτω από τη βάση περίπου το 60% των υποψηφίων.

Τα τρία «κλειδιά» για το έξυπνο και σωστό μηχανογραφικό

Το πρώτο «κλειδί» για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι ο υποψήφιος να ακολουθήσει τις πραγματικές επιθυμίες του. Δηλαδή πρέπει να καθοδηγείται από τις σχολές που θέλει και μπορεί να εισέλθει, καθώς βρίσκεται μπροστά σε ένα «παζλ» που περιλαμβάνει ότι κάθε τμήμα ορίζει δικό του συντελεστή για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που μπορεί να είναι αυξημένος ή μειωμένος σε σχέση με πέρσι.

Το δεύτερο «κλειδί» για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι τα αποκαλούμενα από αυτούς που χρόνια ασχολούνται με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις «τμήματα ευκαιρίας».

Δηλαδή τμήματα που, αν και συνήθως έχουν χαμηλή βάση εισαγωγής, όπως τα Μαθηματικό Σάμου, Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης, Πληροφορικής Τρίπολης, Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Χίου, οδηγούν σε πολλές δυνατότητες στην αγορά εργασίας.

Τρίτο «κλειδί» είναι η αναζήτηση στο διαδίκτυο των οδηγών σπουδών με τα αναλυτικά μαθήματα στα τμήματα που θεωρούν οι υποψήφιοι ότι τους ενδιαφέρουν, προκειμένου να ξέρουν τι θα έχουν να μελετήσουν την ερχόμενη χρονιά.

Καλό είναι να γίνεται αναζήτηση και στις δυνατότητες μεταπτυχιακών, που είναι το επόμενο βήμα για την πλειονότητα των φοιτητών. Οι ειδικοί λένε ότι οι υποψήφιοι μπορούν ταυτόχρονα να συμπληρώσουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία αποτελούν μια καλή επιλογή σπουδών, που ανοίγει πόρτες στην αγορά εργασίας. Φέτος μάλιστα είναι αυξημένες κατά 36% οι επιλογές που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Της Ισμήνης Χαραλαμποπούλου