Μετά το ναυάγιο στην Πύλο, με τους επιβεβαιωμένους, ως και τις 21:00 της Τετάρτης, 79 νεκρούς, υπήρξαν αντιδράσεις από τους επίσημους φορείς. 

«Ακόμα ένα φριχτό ναυάγιο (με μετανάστες) στη Μεσόγειο -αυτήν τη φορά κοντά στην Ελλάδα- στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους», έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Μάλιστα, επαναλαμβάνει πως «κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια».



Βαθύτατα λυπημένη από την είδηση του ναυαγίου στην Πύλο δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία της για τους αγνοούμενους, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη-μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες». 



«Να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας ότι το ναυάγιο στην Πύλο αποτελεί «σπαρακτική υπενθύμιση» των όσων πρέπει να γίνουν. «Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», σημειώνει.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μιλούν για μία αδιανόητη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα.

Ανείπωτη θλίψη για τα θύματα και απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο, μετέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά.

«Επικοινώνησα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά σχετικά με την τραγωδία ανοικτά της Πύλου. Όλες οι υπηρεσίες και οι επιτόπιες ομάδες των οργανισμών της ΕΕ είναι στην απόλυτη διάθεση των ελληνικών αρχών. Ανείπωτη θλίψη για τα θύματα, απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα», αναφέρει στην ανάρτησή του στο twitter ο κ. Σχοινάς.



Δήλωση για το ναυάγιο στην Πύλο έκανε ο πρώην Επίτροπος για την μετανάστευση και την ασφάλεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Το δραματικό ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και σε διεθνή χωρικά ύδατα, καταδεικνύει για ακόμα μία φορά την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει τις συμφωνημένες πολιτικές διαχείρισης ροών και καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων.

Οι σκέψεις μας με τις ψυχές που χάθηκαν και οι ευχές μας με όσους επιβίωσαν.

Συγχαρητήρια στις ελληνικές Αρχές για την αμεσότητά τους στη διάσωση πάνω από 200 συνανθρώπων μας».

Nauagio_Pylos_8
Nauagio_Pylos_7
Nauagio_Pylos_6
Nauagio_Pylos_5
Nauagio_Pylos_4
Nauagio_Pylos_3
Nauagio_Pylos_2
Nauagio_Pylos_1