Από την Τρίτη 13 έως την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 και παρουσία του Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Κυριάκου ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, διεξήχθη το 2ο Ετήσιο Συνέδριο του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE – Integrated Air and Missile Defence Centre of Excellence) με θέμα «Integrated Air and Missile Defence: A Valuable Pillar in NATO’s Deterrence and Defence», στην Σούδα της Κρήτης.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 130 σύνεδροι από 21 κράτη-μέλη και διεθνείς οργανισμούς της Συμμαχίας, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αμυντικής βιομηχανίας. Κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, ως ένας πολύτιμος πυλώνας στους τομείς της άμυνας και αποτροπής της Συμμαχίας.

Σε αυτό το πλαίσιο επιβεβαιώθηκε ο καθοριστικός ρόλος του IAMD CoE στον τομέα της αντιαεροπορικής και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των προκλήσεων ασφαλείας που διαμορφώθηκαν ως συνέπεια της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο σκοπός του Συνεδρίου ήταν η αποτύπωση της τρέχουσας γεωστρατηγικής κατάστασης και η ανίχνευση των αναδυόμενων απειλών για την Συμμαχία, επικεντρώνοντας κυρίως στην ανάπτυξη των υπερηχητικών όπλων και των συστημάτων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS), καθώς και ο καθορισμός των τρόπων με τους οποίους το ΝΑΤΟ θα ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις.

Ως κεντρικοί ομιλητές στο Συνέδριο συμμετείχαν:
● O Διοικητής του 7th Air Defence Group, Colonel Graham Taylor.
● H Υποδιοικητής του 10th Army Air and Missile Defense Command, Colonel Lisa Bartel.
● Ο επικεφαλής του Counterterrorism Section in the Emerging Security Challenges Division in NATO HQ, κ. Gabriele Cascone.
● Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Armament and Aerospace Capabilities (A&ACAP) του ΝΑΤΟ, κ. Bogusz Madej.

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν επίσης:
● Ο Επιτελάρχης ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Μπιρμπίλης.
● O Flag Officer/General Officer (FOGO) Champion του Allied Command Transformation (ACT), Brigadier General Franz Chapuis.
● Ο Υποδιοικητής των Italian Air Force (ITAF) και Space Operations Command, Brigadier General Luca Maineri.