Τόσο το σκηνικό με το σερβιτόρο στη θάλασσα, που έγινε στη Ρόδο, ακόμα κι αν είχε την πλήρη συναίνεσή του, όσο και αυτό με τον ανασφάλιστο μάγειρα στην Κρήτη, δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμό για τις συνθήκες εργασίας της θερινής περιόδου, που αποκαλείται σεζόν

Στο ρεπορτάζ του MEGA γίνεται λόγος για απειλές και συμπεριφορές που φτάνουν ως τη σεξουαλική παρενόχληση. 
 
Χαρακτηριστικά αναφέρεται: Από τη μία, το θαύμα του τουρισμού και από την άλλη άθλιες, επισφαλείς, συνθήκες εργασίας, μειωμένο προσωπικό, εξαντλητικό ωράριο, απειλές, ακόμα και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Κομμένα δάχτυλα και σεξουαλικές παρενοχλήσεις


Ο Μιχάλης δουλεύει 34 χρόνια σε κουζίνες εστίασης και ξενοδοχειακών μονάδων. Από θαύμα ο ίδιος δεν έχει τραυματιστεί ακόμη. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για αρκετούς συναδέλφους του: «Να κόβονται δάχτυλα σε χασάπικο ξενοδοχείου, να καίγονται. Τα προβλεπόμενα τηρούνται, το θέμα είναι, υπάρχει το προσωπικό; Όταν δουλεύεις μείον πέντε και τρία άτομα, όταν δεν κάνεις ρεπό, δουλεύεις δέκα ώρες και να θες να τα τηρήσεις δεν προλαβαίνεις».

Άλλος εργαζόμενος σε κουζίνα ξενοδοχείου αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά του ύστερα από επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος και σεξουαλική παρενόχληση η σύζυγός του.

«Είδα κάποιες καταστάσεις και ήθελα να αποχωρήσω και το έμαθε ο συγκεκριμένος κύριος και με έβριζε, με είπε καραγκιόζη άνθρωπο, τέτοια πράγματα. Η γυναίκα μου δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση».

Σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Κρήτης, ο πελάτης πληρώνει μέχρι και 400 ευρώ τη βραδιά αλλά ο εργαζόμενος συμπληρώνει το μισθό του με κουπόνια από το σούπερ μάρκετ: «Όταν ο μισθός σου είναι 1.000 ευρώ με ένα ποσό δωροεπιταγής, δε μαζεύεις χρήματα, και όταν έχεις τέσσερα παιδιά πώς θα μαζέψω χρήματα;»

Με ανεμιστηράκια από τη λαϊκή


Στο τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, στο Ηράκλειο Κρήτης, χιλιάδες τουρίστες ξεκινούν τις διακοπές τους, την ώρα που δεκάδες εργαζόμενοι ζουν στη δική τους πύρινη κόλαση.

«Στους 40-45 βαθμούς οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να εξυπηρετούν τους τουρίστες με πλαστικά ανεμιστηράκια, αυτά που παίρνουμε από τα παζάρια. Να έχουν πιάσει κοριούς οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις αποσκευές, είδαμε στο χώρο των αποσκευών όλο το ταβάνι να είναι έτοιμο να καταρρεύσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δημόκριτος Σαλούστρος.

Ακόμη περιμένει μια συγγνώμη


Ο 22χρονος Βαγγέλης που τραυματίστηκε σοβαρά στα χέρια και το πρόσωπο από καυτά λάδια σε κουζίνα ξενοδοχείου στα Μάλια, κατάφερε την Τετάρτη να πάει στο σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για να καταγραφεί το περιστατικό.

Μέχρι στιγμής, ουδείς από την επιχείρηση έχει προσπαθήσει να τον προσεγγίσει, όπως λέει, την ίδια στιγμή που ο 22χρονος προσπαθεί να συνηθίσει τη νέα του καθημερινότητα η οποία είναι εξαιρετικά επώδυνη.

«Λίγη ανθρωπιά, ένα τηλέφωνο να με ρωτήσουν αν είμαι καλά, αν μπορώ να την παλέψω γενικώς. Λίγη ανθρωπιά τουλάχιστον, λίγη ανθρωπιά δεν βλάπτει», είπε ο 22χρονος.

Πλέον, ο άτυχος μάγειρας σκέφτεται να ακολουθήσει τη δικαστική οδό για την ψυχική, ηθική και οικονομική ταλαιπωρία που έχει υποστεί. άλλωστε όπως του έχουν πει οι γιατροί, τους επόμενους έξι μήνες δεν θα μπορέσει να εργαστεί.