Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, πάνω από 200 ζώα συντροφιάς έχουν διασωθεί μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στον Νέο Κουβαρά, που επεκτάθηκε σε Σαρωνίδα, Καλύβια και Λαγονήσι.

Η Ειδική Γραμματεία είχε απευθύνει έκκληση στους κατοίκους που έφευγαν από τα σπίτια τους στις περιοχές που εκκενώθηκαν να μην εγκαταλείπουν τα ζώα.

Επίσης γίνεται έκκληση σε όποιον εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά, ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων, να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364933 ή 2131364935 ή 2131364036.

Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους Δήμους Γαλατσίου, Αθηναίων, Σαλαμίνας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ.ά. Επίσης επισημαίνεται ότι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Dogs’ Voice, υπό την Αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας, θέτει σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι, ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο.

Εθελοντισμός

Αν επιθυμούν οι πολίτες μπορούν να συνδράμουν ως εθελοντές-φροντιστές στο ΛΑΤΟ ή να προσφέρουν περιλαίμια, λουριά, σακούλες και γραφική ύλη. Τα ζώα συντροφιάς που καταφθάνουν πρέπει να είναι γνωστό από πού παρελήφθησαν και θα καταχωρούνται με ξεχωριστό κωδικό.