Σε κλίμα έντασης συνεχίστηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας με κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου υπέβαλε ερωτήσεις σε τρεις μάρτυρες οι οποίοι είχαν αρχίσει να εξετάζονται σε προηγούμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εξέτασης μάλιστα της πραγματογνώμονα, Δέσποινας Σαββόγλου η οποία διορίστηκε από την ανακρίτρια να εξετάσει τέσσερις ζωγραφιές της μικρής Τζωρτζίνας και να εξετάσει τη ψυχική κατάσταση του μικρού κοριτσιού αλλά και το συναισθηματικό ψυχικό δεσμό της με τους γονείς και τα αδέλφια της, κατέθεσε δύο μηνύσεις σε βάρος της μάρτυρος, αμφισβητώντας την αξιοπιστία της.

Συγκεκριμένα, η υπεράσπιση της κατηγορούμενης υπέβαλε δύο μηνύσεις σε δύο μηνύσεις σε βάρος της για αδικήματα όπως ψευδορκία και παράνομη μαγνητοφώνηση των συνεδριών που είχε με την κατηγορούμενη και τον εν διαστάσει σύζυγο της, Μάνο Δασκαλάκη.

Αλ. Κουγιάς: Η κατηγορουμένη λέει ότι την συναντήσατε δύο φορές 45 λεπτών και ότι με αυτά που την ρωτούσατε γέλαγε.

Μάρτυρας: Σε εμένα το αντίθετο εξέφρασε, ότι θα αποδώσω την αλήθεια.

Αλ. Κούγιας : Που φαίνεται ότι έχετε εντολή να συζητάτε προσωπικά θέματα Δασκαλάκη και Πισπιρίγκου, όλα αυτά που λέτε είναι κουτσομπολιό.

Μάρτυρας: Η εντολή που μου δόθηκε ήταν να αποφανθώ για ψυχική κατάσταση παιδιού, συναισθηματικό ψυχικό δεσμό με γονείς και αδέλφια του, εάν ήθελε να επικοινωνήσει κάτι και ο, τιδήποτε συναφές εγώ έκρινα. Έστειλα έγγραφο στην κυρία Σαλάππα και της εξήγησα πως μόνο με τις ζωγραφιές δεν θα μπορούσα να εξάγω ασφαλή συμπεράσματα, ζήτησα να κάνω συνεδρίες με γονείς, να αντλήσω στοιχεία από σχολικό περιβάλλον και ζήτησα και στοιχεία από κοινωνική έρευνα. Το τελευταίο δεν ήταν εφικτό. Τα ραντεβού στις φυλαλές ορίστηκαν από κ. Σαλάππα και μου δόθηκαν τηλέφωνα επικοινωνίας με τον κ. Δασκαλάκη.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Κούγιας γνωστοποίησε την πρώτη μήνυση της υπεράσπισης, σε βάρος της μάρτυρος, επισημαίνοντας : «Σε αυτό το σημείο μηνύω την κ. Σαββόγλου και την κ. Σαλάππα. Η μάρτυρας μόνη της καθόριζε τις συναντήσεις με τους γονείς. Στην κατηγορουμένη δεν κοινοποιήθηκε ποτέ έγγραφο για αυτές τις συναντήσεις. Διενήργησε πραγματογνωμοσύνη σε ενηλίκους ενώ είναι ψυχοθεραπεύτρια παίδων και ανηλίκων. Να διαβιβαστούν τα πρακτικά στην εισαγγελία και να ασκηθεί δίωξη στην κ. Σαλάπα και την μάρτυρα για αυτή την παράνομη πραγματογνωμοσύνη».

Ο κ. Κούγιας ζήτησε επίσης η μάρτυρας να φέρει τον υπολογιστή της στο δικαστήριο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει κρατήσει τα αρχεία από τις μαγνητοφωνήσεις, με την έδρα να επιφυλάσσεται.

Ερωτήσεις υπέβαλε ο κ. Κούγιας και στη παιδονευρολόγο στο νοσοκομείο του Ρίου, Πολυξένη Πελεκούδα και τον παιδίατρο του ίδιου νοσοκομείου, Άρη Μπερτζουάνη οι οποίοι έχουν καταθέσει πως υπήρξαν υποψίες των ιατρών πως μπορεί η μητέρα να προκαλεί τα επεισόδια στα παιδιά.

Αλ. Κούγιας: Καταθέσατε ότι «θέλει βαθιά έρευνα ώστε να μάθει κάποιος για να προκαλέσει αυτά τα επεισόδια». Που πρέπει να ψάξει; Σε ποιο τομέα της ιατρικής;

Μάρτυρας: Δεν είναι ανάγκη να είναι από τον τομέα της ιατρικής, μπορεί να είναι από το τομέα του εγκλήματος.

Αλ.Κούγιας: Αφού ήσασταν υποψιασμένοι ότι τα επεισόδια τα προκαλούσε η μητέρα δεν θα έπρεπε να ενημερώσετε εισαγγελέα;

Μάρτυρας: Εγώ έκανα ότι καλύτερο για να προστάσω το παιδί, να πάει στη ΜΕΘ και να ενημερώσω τους συναδέλφους μου την Αθήνα.

Αλ.Κούγιας: Ξέρετε πως ήταν η συμπεριφορά της μητέρας όταν πήρε το παιδί στο σπίτι;

Μάρτυρας: Ήταν ένα εξαιρετικά φροντισμένο παιδί.

Αλ.Κούγιας: Σε ποιο μέρος του κόσμου υπάρχει τέτοια κακοποίηση παιδιού με επιστημονικό τρόπο;

Μάρτυρας: Πρωτίστως στην Αμερική και μετά στην Ευρώπη. Επιφυλάσσομαι να προσκομίσω βιβλιογραφία.

Η δίκη συνεχίζεται στις 6 Σεπτεμβρίου.