Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛΑΣ τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν απάτες, κλοπές, ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Άρτα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Πύργο, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Αίγιο.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία στην ανακοίνωσή της, δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 18 ημεδαπών, μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας, προσποιούμενοι συνήθως τους λογιστές ή φιλικά πρόσωπα ή απεσταλμένοι συγγενών και εξαρθρώθηκε την 13-7-2023 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προς διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων, απάτη κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα από κοινού και κατά μόνας με τη ζημία που προκλήθηκε να υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, διακεκριμένη κλοπή κατ’ εξακολούθηση, που τελέστηκε από πρόσωπα που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και με τη συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 120.000 ευρώ και ληστεία.

Πρόκειται για τους:

Δημητρίου Νικόλαο του Ευθύμιου και της Σοφίας, γεν. 26-09-1980 στην Αθήνα




Γιοβανίδη Γεώργιο του Στέργιου και της Σταυρούλας, γεν. 01-04-1984 στην Αθήνα




Δημητρίου Σπυρίδων-Παναγιώτη του Ευθύμιου και της Σοφίας, γεν. 16-04-1989 στην Αθήνα





Σίσκου Ελένη του Ελευθέριου και της Δήμητρας, γεν. 06-12-1973 στην Αθήνα




Δημόπουλο Χρυσοβαλάντη του Βασιλείου και της Φρειδερίκης, γεν. 09-05-1984 στην Νέα Ιωνίας Αττικής




Δημητρίου Ευθύμιο του Αντώνιου και της Ιωάννας, γεν. 10-03-1995 στην Αθήνα




Φλώρου Ελευθερία του Αλεξάνδρου και της Ευαγγελίας, γεν. 13-09-1991 στην Αθήνα




Μαραγκό Ιωάννη του Θωμά και της Αναστασίας, γεν. 14-08-1976 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας




Μαραγκό Αλέξανδρο του Θωμά και της Αναστασίας, γεν. 04-05-1971 στη Θεσσαλονίκη



Κίτσα Γεώργιο του Κωνσταντίνου και της Σταυρούλας, γεν. 21-07-1994 στην Αθήνα



Μαραγκό Χρήστο- Παναγιώτη του Αλέξανδρου και της Ελένης, γεν. 08-10-2000 στην Αθήνα Αττικής




Καραμήτσου Βαρβάρα του Στυλιανού και της Καλλιόπης, γεν. 05-07-2001 στην Αθήνα




Σίσκο Θωμά του Ευστράτιου και της Ειρήνης, γεν. 12-08-1999 στο Ηράκλειο




Νικολάου Μαρία του Παναγιώτη και της Ελένης, γεν. 23-03-1997 στην Αθήνα




Σίσκο Γεώργιο του Ελευθέριου και της Δήμητρας, γεν. 07-12-1974 στην Αθήνα




Σίσκου Αναστασία α.π.ο. και της Ελένης, γεν. 24-04-1990 στην Αθήνα




Θεοδώρου Ιωάννη του Δημητρίου και της Βασιλικής, γεννηθέντα την 31-07-1985 στην Αθήνα Αττικής




Μάρκο Θωμά του Νικόλαου και της Σουλτάνας, γεν. 26-12-1969 στη Θεσσαλονίκη




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της πολιτείας για τον ποινικό κολασμό ομοειδών αδικημάτων, καθώς και στην περαιτέρω διερεύνηση έτερων αξιόποινων πράξεων όμοιας φύσης, που έχουν τελεστεί από τους κατηγορούμενους και έχουν γίνει αντιληπτοί από τους κατά περίπτωση παθόντες ή αυτόπτες μάρτυρες, προκειμένου αφενώς να αποτραπεί η διάπραξη άλλων εγκληματικών ενεργειών από τους ανωτέρω και αφετέρου να εξιχνιαστούν ανάλογες αξιόποινες πράξεις σε βάρος και άλλων θυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-5319306 της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Ο τρόπος δράσης τους

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της συμμορίας, προσέγγιζαν στο δρόμο ηλικιωμένους και κυρίως γυναίκες, παρουσιάζονταν κυρίως ως λογιστές αλλά και ως φιλικά πρόσωπα ή απεσταλμένοι συγγενών τους και τους έπειθαν να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν.

Πιο αναλυτικά, παρουσιάζονταν ως απεσταλμένοι συγγενικού τους προσώπου και ισχυρίζονταν ότι για να περαιωθεί οικονομική υπόθεση ή να ληφθεί μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση ή ως επιστροφή από την εφορία, θα έπρεπε πρώτα να τους παραδώσουν κάποιο χρηματικό ποσό, συνήθως ως παράβολο.

Για να είναι πιστευτοί είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία προσποιούνταν ότι μιλούσαν τηλεφωνικά με οικείο πρόσωπο του θύματος. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έδιναν το τηλέφωνο στο θύμα, προκειμένου να συνομιλήσει με τον υποτιθέμενο οικείο του, το ρόλο του οποίου όμως αναλάμβανε ένας από τους συνεργούς.

Επίσης, με διάφορες προφάσεις έπειθαν τα θύματα τους να μην χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να τους καλέσει οικείο τους πρόσωπο ή ακόμη το αφαιρούσαν από την κατοχή τους ώστε να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο χρόνο διαφυγής, προτού ειδοποιηθούν οικείοι ή οι Αρχές.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα χρυσαφικά.

Σε περίπτωση που οι παθόντες εξέφραζαν αμφιβολίες ή ήταν επιφυλακτικοί, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δε δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία σε βάρος τους.