Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι δεν αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, αξιοκρατίας και ορθολογικής οργάνωσης της εκπαίδευσης η πριμοδότηση των διακριθέντων αθλητών για την εισαγωγή τους σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι πανελλήνιοι αγώνες δεν είναι ήσσονος σημασίας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 1537/2023 απόφασή της έκρινε ότι η πριμοδότηση των διακριθέντων αθλητών για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, «δεν αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 Σ), της αξιοκρατίας και της σταδιοδρομίας εκάστου κατά λόγο της προσωπικής του αξίας (άρθρο 5 παρ. 1 Σ), καθώς και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχόμενης εκπαιδεύσεως (άρθρο 16 Σ), σε συνδυασμό και με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας μέτρου/σκοπού».

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ασχολήθηκε με το ζήτημα με αφορμή τελειόφοιτο του Λυκείου που έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 με το νέο σύστημα του νόμου 4186/2013 για την εισαγωγή του στις Ιατρικές Σχολές της χώρας.