Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου Νίκος Παπαπέτρος σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή, μετά τη σαρωτική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Ειδικότερα, ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Βόλος θα επανέλθει σε «φυσιολογικούς ρυθμούς» ύστερα από δύο χρόνια.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου έκανε λόγο για αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει στην περιοχή και τα οποία θα μπορούσαν να έχουν περιορίσει τις καταστροφές.


«Μετά τον Ιανό δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα»

«Ξεκίνησε μια διαδικασία, κατ’ εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Η Εισαγγελία κινήθηκε έγκαιρα και γρήγορα, για να ερευνήσει τις συνθήκες του φαινομένου που έπληξε την πόλη μας, των πλημμυρών. Στο πλαίσιο αυτό, ο συνδυασμός μας και εγώ προσωπικά προσκομίσαμε στην Εισαγγελία έγγραφα στοιχεία που αφορούν παραλείψεις που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.


«Ρέματα ακαθάριστα»

Η πρωτοφανής καταστροφή που αντιμετώπισε ο Βόλος, όπως λέει ο ίδιος, έχει να κάνει με «το τι έγινε πριν από τις πλημμύρες, με το τι έγινε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του φαινομένου. Ασυντήρητα δίκτυα, ρέματα ακαθάριστα, αγωγοί ομβρίων που δεν αποχέτευαν καλά τα όμβρια ύδατα, τάφροι αντιπλημμυρικοί που δεν έγιναν, έργα που έγιναν πλημμελώς. Το θέμα δεν είναι ότι δεν θα υπήρχαν ζημιές, πράγματι τα φαινόμενα ήταν έντονα. Το θέμα είναι οι συνέπειες να ήταν όσο το δυνατόν λιγότερες. Τα έργα αυτά προστατεύουν, δεν μπορούν να καλύψουν το φαινόμενο σε όλη του την έκταση».

Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο, «και επικοινωνιακά ήταν λανθασμένος ο χειρισμός. Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου, ο δήμαρχος έκανε τον τροχονόμο μπροστά στο δημαρχείο λέγοντας στους πολίτες "πού πάτε, ρε;". Ο συνδυασμός μας είχε βγάλει την προηγούμενη ημέρα του φαινομένου ανακοίνωση που επισημαίναμε τα σημεία της πιθανής αστοχίας, όπου δηλαδή θα αντιμετωπίζαμε πλημμυρικά φαινόμενα, και καλούσαμε τις Αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, τα οποία καθυστέρησαν».

Σχετικά με τον περιφερειακό δρόμο της πόλης, ο οποίος «πνίγηκε» από τα νερά, ο κ. Παπαπέτρος επισήμανε: «Όταν προβλέφθηκε και μελετήθηκε η κατασκευή του περιφερειακού, είχε προβλεφθεί να κατασκευαστεί και αντιπλημμυρική τάφρος από την πάνω μεριά του, η οποία θεωρητικά ξεκίνησε το 2002, οι απαλλοτριώσεις, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση το 2012, αλλά η τάφρος, παρόλο που καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες, δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Αυτή η τάφρος θα λειτουργούσε προστατευτικά και τα φαινόμενα θα ήταν πολύ μειωμένα».


«Δίκτυα δεν συντηρήθηκαν»

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «μετά τον Ιανό δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα. Υπάρχουν αιτήσεις πολιτών που ζητούν καθαρισμούς ρεμάτων και δεν έγιναν ποτέ, που ζητούσαν να συντηρηθούν δίκτυα που δεν συντηρήθηκαν».

Μεγάλο είναι το θέμα με το νερό στην περιοχή. Θέμα προκύπτει και με το άνοιγμα των σχολείων, με κτίρια που ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί, ενώ πολλά από αυτά δεν είναι προσβάσιμα.

«Για να επανέλθει η πόλη στα φυσιολογικά επίπεδα, θα περάσουν περίπου δύο χρόνια», κατέληξε ο κ. Παπαπέτρος.