Τα αίτια του δυστυχήματος με την πτώση του ελικοπτέρου στην Εύβοια και το θάνατο του 69χρονου πιλότου αναζητούν πια οι αρχές. Εικάζεται, πλέον, ότι το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου και η νεκροψία-νεκροτομή στον 69χρονο πιλότο θα δείξουν το λόγο για τον οποίο το ελικόπτερο έπεσε στη θάλασσα. 


Οι ειδικοί τονίζουν ότι θα υπάρξουν κάποιες απαντήσεις από τη νεκροψία-νεκροτομή τις επόμενες ώρες, τουλάχιστον για το εάν ο χειριστής είχε κάποιο πρόβλημα που μπορεί να προκάλεσε τη μοιραία πτώση.

Παράλληλα, θα αναζητηθεί το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου, εάν και εφόσον υπάρχει, καθώς σε ορισμένα ελικόπτερα δεν είναι υποχρεωτική η μεταφορά του. Οι ειδικοί θα λάβουν τα στοιχεία που περιέχει έτσι ώστε να δουν αν υπήρξε κάποιο μηχανικό πρόβλημα που έχει καταγραφεί εκεί ή κάποιο στοιχείο από την επικοινωνία που είχε ο πιλότος με το κέντρο ελέγχου μέχρι την τελευταία στιγμή που έπεσε στη θάλασσα.

Η ανέλκυση του ελικοπτέρου, άλλωστε, είναι ένα εγχείρημα που θα γίνει τις επόμενες μέρες.  Πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, μετά την οποία οι τεχνικοί θα ελέγξουν εξονυχιστικά κάθε τμήμα του ελικοπτέρου για να δουν τι μπορεί να προκαλέσει την πτώση που στοίχισε τη ζωή στον 69χρονο πιλότο.



Σύμφωνα με πληροφορίες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το ελικοπτέρο Α-109 απογειώθηκε χθες το πρωί από το ελικοδρόμιο των Αφιδνών, ενώ ο χειριστής ενημέρωσε ότι θα προσγειωθεί στο Μαντούδι Ευβοίας. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στις 9:00 το πρωί, απογειώθηκε στις 10:13 από το Μαντούδι και έκτοτε χάθηκε από το ραντάρ.


Πτώση ελικοπτέρου στην Εύβοια: Πώς βρέθηκε ο πιλότος


Νεκρός ανασύρθηκε ο 69χρονος πιλότος του ελικοπτέρου που κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης, 28 Σεπτεμβρίου, στην Εύβοια

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί δύτες του Λιμενικού Σώματος κατάφεραν να εντοπίσουν το ελικόπτερο και να φτάσουν στην άτρακτο. Ο άτυχος πιλότος βρισκόταν στο κάθισμα του πιλοτηρίου. Από εκεί έγινε η ανάσυρση και τον παρέδωσαν σε διασώστες του ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρουν στη συνέχεια στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου.


Εύβοια: Το χρονικό της πτώσης του ελικοπτέρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έμπειρος χειριστής του ελικοπτέρου ξεκίνησε από Αφίδνες και δήλωσε ότι θα κάνει πέρασμα από Μαντούδι, ωστόσο λίγο μετά τις 09:00 ανέφερε ότι θα προσγειωθεί λόγω κακοκαιρίας.

Λίγο μετά τις 10:00 ανακοίνωσε ότι φεύγει με προορισμό τον Βόλο σε χαμηλό ύψος.

Στο σχέδιο πτήσης που είχε υποβληθεί αναφερόταν ότι κατά την επιστροφή θα ήταν ακόμα ένα άτομο ως επιβάτης.

Στις 10:13 το ελικόπτερο Α–109 απογειώθηκε από έναν λόφο κοντά στο Μαντούδι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και τις πρώτες αστυνομικές αναφορές, το ελικόπτερο παρουσίασε περίεργη συμπεριφορά στον αέρα, μέχρι που κατέπεσε στη θάλασσα.

Λίγη ώρα αργότερα, σήμανε συναγερμός στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης από την 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. Ένα Super Puma απογειώθηκε, όπως επίσης έφτασαν στη συγκεκριμένη περιοχή και άνδρες του 575 Τάγματος Πεζοναυτών, που βρίσκονται στη Βόρεια Εύβοια για να βοηθήσουν τους πληγέντες από την κακοκαιρία, ώστε να πάρουν μέρος και αυτοί στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κάτοικοι της περιοχής λένε ότι το βάθος στο σημείο που είδε αυτόπτης μάρτυρας ότι έπεσε το ελικόπτερο είναι κοντά στα 40 με 50 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση, καθώς εκεί καταλήγει και όλο το νερό που κατεβαίνει από τους χειμάρρους, οπότε μέσα στη θάλασσα το νερό είναι θολό.

Έτσι, η ορατότητα και στην επιφάνεια και στον βυθό είναι περιορισμένη.