Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων Μητροπολιτών στο πλαίσιο της ετήσιας Τακτικής Σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 9 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023.



Ιερά Σύνοδος: Ποιοι Μητροπολίτες εξελέγησαν

Νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας αναδείχθηκε ο κ.Ειρηναίος Λαφτσής ενώ νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας είναι ο Σεραπίων Μιχαλάκης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Λίγο νωρίτερα, εξελέγη νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο Επίσκοπος Ωρεών, Φιλόθεος.

Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής, πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως από το 2004, εξελέγη με 61 ψήφους νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Ο κ.Ειρηναίος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1974. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος της Ιστορίας της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ. και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» Πάφου, ενώ φοιτά στο «Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Βιοηθική» της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1997 και πρεσβύτερος το 2002.

Από το 2000, είναι Διευθυντής του Σταυριδείου Εκκλησιαστικού Ιδρυματος περιθάλψεως χρονίως πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός».

Στο αξίωμα του Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο πρώην εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ.Σεραπίων Μιχαλάκης. Ο Αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης, υπηρέτησε ως Β’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου.

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Επίσκοπος Ωρεών, Φιλόθεος, ο οποίος ήταν και ο επικρατέστερος διάδοχος του Άνθιμου, είναι 46 ετών, διακρίνεται για την ικανότητά του να διεκπεραιώνει υποθέσεις με διπλωματία, κρατώντας πάντα χαμηλούς τόνους. Απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Οκτώβριο του 2019 διορίστηκε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου από τον Αρχιεπίσκοπο.



Επισημαίνεται πως η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνεται στις ‘Νέες Χώρες’, δηλαδή ανήκει πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά διοικητικά στην Εκκλησία της Ελλάδος. Για τους λόγους αυτούς, ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόσωπο, που θα εκλεγόταν ενώ έχει ήδη δώσει την ευχή του στον επίσκοπο Ωρεών, Φιλόθεο, όταν εκείνος είχε επισκεφθεί το Φανάρι.

Στις ‘Νέες Χώρες’ ανήκει και η Μητρόπολη Φλωρίνης. Μετά την παραίτηση του Μητροπολίτη Θεόκλητου, για τη θέση του νέου κυβερνήτη της Τοπικής Εκκλησίας ξεχώριζε η υποψηφιότητα του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, Ειρηναίου Λαφτσή, πνευματικού τέκνου του Μητροπολίτη Αλαξανδρουπόλεω. Την ευχή του στον πατέρα Ειρηναίο, ο οποίος αναδείχθηκε νέος Μητροπολίτης, είχε ήδη δώσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα έχαιρε ευρείας συμπάθειας, όχι μόνο στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.



Σε ό,τι αφορά τη Μητρόπολη Παραμυθίας, ύστερα από την παραίτηση του μητροπολίτη Τίτου, δεν ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ποιος θα ήταν ο διάδοχός του. Αν και προκρίνονταν ο Μητροπολίτης Βρεσθένης, Θεόκλητος, τελικά υπερίσχυσε ο πατέρας Σεραπίων Μιχαλάκης, ο οποίος απολαμβάνει της εκτίμησης των συνεργατών του Συνοδικού Μεγάρου. Εκτός έμεινε μία άλλη αξιόλογη υποψηφιότητα για την ίδια Μητρόπολη, ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος.

Iερά Σύνοδος: Το ημερολόγιο του διημέρου 9-11 Οκτωβρίου

Η σημερινή μέρα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου ξεκίνησε με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στη Μονή Πετράκη από τον Μητροπολίτη Δράμας, κ.Δωρόθεο ενώ στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό πριν την έναρξη των εργασιών της Συνεδρίασης.

Στο πλαίσιο των εργασιών της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προχώρησε στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων: α) Θεσσαλονίκης, β) Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου, γ) Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Το απόγευμα αναμένεται η εκλογή βοηθών Επισκόπων.

Σχετικά με την εκλογή Βοηθών Επισκόπων, αναμένονται επτά ή εννέα νέα πρόσωπα. Όπως δε έχει ήδη γίνει γνωστό, ο Αρχιεπίσκοπος έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να δώσει βοηθό σε Μητροπολίτη, ο οποίος είναι κάτω των 80 ετών. Ωστόσο, εξαιρέσεις, δεν αποκλείονται.

Αύριο, 10 Οκτωβρίου, θα είναι ημέρα απολογισμού. Πρόκειται αρχικά να αναγνωστούν και να επικυρωθούν τα πρακτικά της σημερινής ημέρας ενώ στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν από τους Προέδρους των Συνοδικών Επιτροπών οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2022-2023. Επίσης, θα συγκροτηθούν οι Συνοδικές Επιτροπές για τα έτη 2024-2027 και θα εξετασθούν τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Τέλος, στις 11 Οκτωβρίου, που θα είναι η τρίτη και τελευταία ημέρα της τακτικής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, οι Μητροπολίτες Μάνης κ.Χρυσόστομος και Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιερώνυμος, θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους.