Αλλαγή φρουράς σε τρεις από τους σημαντικότερους μητροπολιτικούς θώκους της χώρας μας έγινε χθες, μετά την εκλογή από την Ιερά Σύνοδο, των τριών νέων ιεραρχών που αντικατέστησαν τους παλιούς, οι οποίοι είχαν παραιτηθεί λόγω γήρατος, σε Θεσσαλονίκη, Παραμυθιά και Φλώρινα.

Ιερά Σύνοδος: Οι νέοι Μητροπολίτες

Νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εξελέγη από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, με 73 ψήφους.

Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας εξελέγη με 59 ψήφους ο πρώην Εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Σεραπίων Μιχαλάκης, ενώ νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας εξελέγη ο μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, Αρχιμανδρίτης κ. Ειρηναίος Λαφτσής, δόκτωρ Ιατρικής, με 61 ψήφους.

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος είναι 46 ετών, γεννήθηκε στη Χαλκίδα, υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και επιλογή του για διάδοχος του 88χρονου κ. Άνθιμου που παραιτήθηκε στις 7 Αυγούστου. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2002 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο και στις 19 Ιουνίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον ίδιο μητροπολίτη, λαβών και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Το 2018 διορίστηκε Α΄ Γραμματέας-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Στις 21 Μαρτίου 2019 διορίστηκε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου έπειτα από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Στις 11 Οκτωβρίου 2019, με πρόταση του αρχιεπισκόπου, εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών. Χειροτονήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών συμπαραστατούμενο από πλειάδα μητροπολιτών.

Εφημέριος στα Μέγαρα ο Μητροπολίτης Παραμυθίας

Ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας, Σεραπίων Μιχαλάκης, αντικατέστησε τον 92χρονο κ. Τίτο, ο οποίος παραιτήθηκε στις 17 Αυγούστου. Ήταν Α΄ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, που εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπήρξε Εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων, Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί, κληρικός που εργαζόταν στη Σύνοδο, ενώ υπηρέτησε ως Β΄ Γραμματεύς-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Σημειώνεται ότι η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας μέχρι την τελευταία στιγμή αποτελούσε έναν πολύ δύσκολο γρίφο, καθώς τόσο ο Αρχιμανδρίτης Μιχαλάκης όσο και ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος εμφανίζονταν με ισχυρή δυναμική, έχοντας αποκτήσει και οι δύο τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Τέλος, Μητροπολίτης Φλωρίνης εξελέγη ο κ. Ειρηναίος, Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, αντικαθιστώντας τον 91χρονο κ. Θεόκλητο που παραιτήθηκε στις 23 Αυγούστου. Ο κ. Ειρηναίος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1974 και χειροτονήθηκε Διάκονος το 1997 και Πρεσβύτερος το 2002. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος της Ιστορίας της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ. Το 2004 διορίστηκε Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή