Με τον Αλέξη Κούγια να δίνει εκ νέου το «παρών» στο ακροατήριο συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Στη δίκη κατέθεσε με την ιδιότητα του μάρτυρα υπεράσπισης ο καθηγητής ιατρικής γενετικής Todor Arsov.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, η οποία έγινε με τη συνδρομή διερμηνέα, ο καθηγητής γενετικής ιατρικής τόνισε ότι το οικογενειακό ιστορικό της οικογένειας λόγω των επαναλαμβανόμενων θανάτων, τόσο των παιδιών όσο και του αιφνίδιου θανάτου συγγενούς, δημιουργεί επιφυλάξεις και επικαλέστηκε και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε η Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζοντάς τα μέσω γονιδιακού ελέγχου.

Πρόεδρος: Ποιο είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξατε;

Μάρτυρας: Υπάρχει υψηλή πιθανότητα ο θάνατος των παιδιών να προέρχεται από γενετικό λόγο και συνιστούμε περαιτέρω εξετάσεις για να βρούμε την αλήθεια για το τι έγινε!

(…)

Κούγιας: Μπορεί ο γενετικός έλεγχος μόνο στην καρδιά 9 μήνες πριν πεθάνει το παιδί να δείχνει την εικόνα καρδιακών προβλημάτων;

Μάρτυρας: Έχει σημασία ο λόγος που έγινε η εξέταση. Εννέα μήνες πριν έγινε ως διάγνωση για την προέλευση της πάθησης. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει καρδιολογική πάθηση. Μετά τον θάνατο η γενετική ανάλυση θα ήταν διαφορετική για να εντοπιστούν τα αιτία θανάτου.

Διαμαρτυρίες Κούγια

Η συνεδρίαση άρχισε με διαμαρτυρίες από την πλευρά του Αλέξη Κούγια για όσα έγιναν στις προηγούμενες συνεδριάσεις μετά την αποχώρησή του. Ο κ. Κούγιας είπε σε έντονο ύφος πως το δικαστήριο ενδιαφέρεται μόνο για την ολοκλήρωση της δίκης.

Κούγιας: Διαμαρτύρομαι εντονότατα για τη συμπεριφορά της κυρίας προέδρου εις βάρος της κυρίας κατηγορούμενης, λες και γίνεται μια δίκη στο ειρηνοδικείο και πρέπει να υπάρχει τυπικά ένας δικηγορος. Ορίστηκαν τρεις δικηγόροι συνάδελφοι, οι οποίες δεν κατανόησαν τον ρόλο της υπεράσπισης εκτός μιας. Δεν ζήτησαν αντίγραφα της δικογραφίας και παρ' όλα αυτά ήρθαν στο δικαστήριο για να καλύψουν τυπικά τη θέση και όχι του υπερασπιστή. Ζητήσατε να απολογηθεί χωρίς να σας ενδιαφέρει αν έχει συνεργαστεί με τους δικηγόρους. Σας ενδιαφέρει να τελειώνετε γρήγορα τη δίκη αυτή. Και το χειρότερο ότι συμπεριφερθήκατε λες και είμαστε υπάλληλοί σας και απαιτήσατε να είμαστε εδώ. Αρχίσατε να παίρνετε τηλέφωνα να δείτε πού είμαστε; Τι είστε, χωροφύλακας; Η συμπεριφορά είναι ακραία. Δεν σέβεστε τα δικαιώματα της κατηγορούμενης. Ντροπή είναι αυτό. Μην το ξανακάνετε σ' εμάς.

Πρόεδρος: Έχετε κάποιο αίτημα;

Κούγιας: Δεν έχω κανένα αίτημα. Ελληνικά ξέρω.

Πρόεδρος: Για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη θέση τους. Δεν έχουμε επιλογή ποιος δικηγορος θα διοριστεί. Κάθε εβδομάδα ο κατάλογος αλλάζει. Αρνήθηκαν κάποιοι και δέχθηκαν οι συγκεκριμένες. Δεύτερη ανακρίβεια, εμείς δεν είπαμε να απολογηθεί χθες. Εμείς κάναμε δεκτό το αίτημα για παραπάνω μέρες της κυρίας συνηγόρου για να προετοιμαστεί και κάναμε επί της ουσίας δεκτό το αίτημά σας. Η δικογραφία τέθηκε στη διάθεση των συνηγόρων από την έναρξη του διορισμού τους.

Κούγιας: Εσείς δεν πληροφορηθήκαμε ότι δεν πήραν δικογραφία; Διορίσατε και δεν σας ενδιαφέρει αν προετοιμαστήκατε;

Πρόεδρος: Δεν είναι αυτή η δουλειά μου, κύριε συνήγορε.

Κούγιας: Ως προς τον συνάδελφο της υποστήριξης της πολιτικής αγωγής. Το να λέτε για εμένα ότι είναι τρικ για να κερδίζω χρόνο, δεν είναι σωστό. Δεν είναι ωραίο πράγμα, ενώ γνωρίζετε τους αγώνες μου για το τι σημαίνει υπερασπιστής.

Πολιτική αγωγή: Τον σέβομαι και το ξέρει. Αντιλαμβάνομαι τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν. Αυτό που είπα είναι ότι χάνονται οι δικάσιμοι και χάνεται χρόνος από την αποδεικτική διαδικασία.

Το δικαστήριο διέκοψε για 8 Νοεμβρίου, ενώ έχει δώσει δικάσιμο και για τη 10η Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προσδιοριστεί η δεύτερη υπόθεση για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας με κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου.