Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο σεισμός που σημειώθηκε στην Τουρκία το πρωί της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, έγινε αισθητός στην περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά και στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε ακόμα: Άσχημες μνήμες ξυπνά στην Τουρκία ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ - 12 άτομα στο νοσοκομείο

Μάλιστα, μιλώντας στο Mega ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, υπογράμμισε πως ο σεισμός που σημειώθηκε στην Τουρκία είναι ανησυχητικός, καθώς εάν ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Ανατολίας, οι καταστροφές που θα σημειωθούν θα είναι τεράστιες.

«Ανησύχησα για την Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος και είχε πολύ μικρές ζημιές, έγινε αισθητός όμως στην Προύσσα, την Κωνσταντινούπολη και το Ιζμίτ. Είναι περιοχές που είχαν πάθει καταστροφές το 1999 με τον σεισμό που είχε γίνει», δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας.

Ευθύμης Λέκκας: «Ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος, αλλά είναι σε κομβικό σημείο»

Και συνέχισε: «Ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος, αλλά είναι σε κομβικό σημείο, που δρομολογεί τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης 1.500 χλμ. κι αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα».

Υπενθυμίζεται πως οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το ρήγμα της Ανατολίας έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί μέχρι το 2020, πράγμα το οποίο δεν συνέβη κι αυτό προκαλεί ανησυχία.

«Όσο το ρήγμα δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Εάν δώσει ισχυρό σεισμό, περίπου 100.000 κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν» σημείωσε ο Ευθύμης Λέκκας.

Ευθύμης Λέκκας: «Υπάρχει κίνδυνος για την Αγία Σοφία»

Ανάμεσα στα κτίρια που ενδέχεται να υποστούν ζημιές είναι και το ιστορικό μνημείο της Αγίας Σοφίας, καθώς πρόκειται για ένα κτίριο που κουβαλά ιστορία 1.500 ετών.

«Υπάρχει κίνδυνος για την Αγία Σοφία, γιατί είναι κτίριο συμβολικό, ένα κτίριο που έχει ηλικία της τάξης 1.500 ετών. Κατά περιόδους στους σεισμούς στο Βυζάντιο και στη συνέχεια έπαθε ζημιές από μεγάλους σεισμούς, όμως τώρα κουβαλά μία ιστορία 1.500 ετών», είπε ο Ευθύμης Λέκκας.

Ο εγκέλαδος στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να «χτυπήσει» σύντομα ή ακόμα και σε 10 χρόνια, δηλώνουν οι επιστήμονες, με τον Ευθύμη Λέκκα να τονίζει πως μπορεί ένα μέρος της Κωνσταντινούπολης να είναι εξαιρετικά αντισεισμικό, ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα της έχει παλιές κατασκευές και μνημεία.