Τον κουκουλοφόρο που έδωσε εντολή στην ομάδα των νεαρών χούλιγκαν να επιτεθούν στις διμοιρίες των αστυνομικών που βρίσκονταν σε απόσταση από το γήπεδο πετοσφαίρισης «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, αναζητούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Πρόκειται για τον άνδρα που -σύμφωνα με τον 18χρονο Νίκο Γ., κατηγορούμενο πλέον για τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού- καθοδηγούσε τους χούλιγκαν, ενώ μαζί με τουλάχιστον τρία ή τέσσερα ακόμη άτομα τους προμήθευσαν με Μολότοφ, φωτοβολίδες και ξύλα.

Ανάμεσα στους αποκαλούμενους «καθοδηγητές» περιλαμβάνονται δύο παλιοί γνώριμοι των Αρχών, καθώς και ακόμα ένας νεαρός άνδρας που εμφανίζεται να είναι μάνατζερ καλλιτέχνη. Το τέταρτο πρόσωπο δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη από τις Αρχές, που ψάχνουν στοιχεία τα οποία να τοποθετούν τους παραπάνω υπόπτους στην ευρύτερη περιοχή των επεισοδίων.

Διαβάστε ακόμα: Επεισόδια στου Ρέντη: Θέμα χρόνου ο εντοπισμός του "καθοδηγητή" - Άτομο ηλικίας 30-35, που φορούσε full face - Έρχονται νέες συλλήψεις

Οι έρευνες των Αρχών για τους καθοδηγητές των επεισοδίων στου Ρέντη

Η μαρτυρία ενός φιλάθλου που τον άκουσε να λέει «χαμός έγινε έξω, την πέσαμε στους μπάτσους. Εγώ πέτυχα έναν» αποτέλεσε το «κλειδί» για τις έρευνες των αστυνομικών.

Ο 18χρονος ήταν ανάμεσα στην ομάδα του σκληρού πυρήνα των χούλιγκαν που αφού επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, επέστρεψαν στο γήπεδο και κρύφτηκαν ανάμεσα στους φιλάθλους. Ήταν μάλιστα ανάμεσα στους 424 που προσήχθησαν στο Τμήμα Αλλοδαπών, όμως ποτέ δεν αποκάλυψε τι είχε κάνει.

Υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, από κινητά τηλέφωνα, σε συνδυασμό με τη μαρτυρία του φιλάθλου, οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη του 18χρονου.


"Έκανε γκελ"

Μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή της προσαγωγής του, ο 18χρονος ομολόγησε πως ο ίδιος έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα. Αφού υποστήριξε πως δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να χτυπήσει τον αστυνομικό, αναφέρθηκε στον άνθρωπο που τους μάζεψε στο προαύλιο του γηπέδου και τους είπε να χτυπήσουν τους αστυνομικούς.

«Αυτόν τον άντρα δεν τον ήξερα, φορούσε μια φουλ-φέις κουκούλα και είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του. Αυτός μας είπε να επιτεθούμε στους αστυνομικούς. Βγήκαμε από το γήπεδο, μας έδωσε Μολότοφ, ξύλα, πέτρες και τις φωτοβολίδες. Εγώ δεν ήξερα να τη χρησιμοποιώ και μου έδειξε εκείνη τη στιγμή πώς να την πιάσω και πώς να τη ρίξω… Έριξα τη φωτοβολίδα ευθεία, αυτή έκανε γκελ στο οδόστρωμα και καρφώθηκε στο πόδι του αστυνομικού. Τον είδα να πέφτει στον δρόμο και μετά γύρισα την πλάτη μου και με τους υπόλοιπους μπήκαμε πάλι στο γήπεδο».

Ο 18χρονος υποστήριξε πως ο ίδιος και η παρέα του δεν ήταν αυτοί που έριξαν τις εκρηκτικές βόμβες Μολότοφ, την ώρα που οι συνάδελφοι του θύματος προσπαθούσαν να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και στο δεξί πόδι από θραύσμα ο 31χρονος αστυνομικός.

Ο 18χρονος σπουδαστής επέμεινε πως δεν γνώριζε ποιος είναι ο καθοδηγητής, ενώ δήλωσε οργανωμένος οπαδός. Σε βάρος του νεαρού ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες, διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού, βιαιοπραγία από κοινού και κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού.

Την υπεράσπιση του 18χρονου ανέλαβε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος δήλωσε χθες ότι εναντίον του αστυνομικού είχαν ριχθεί δύο φωτοβολίδες - μένει να διευκρινιστεί ποια τον τραυμάτισε.


40 σεσημασμένοι

Η ομάδα ατόμων που αρνήθηκε να δώσει γενετικό υλικό και να υποβληθεί σε έλεγχο για ύπαρξη πυρίτιδας, καθώς και λίγα ακόμη άτομα έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Πρόκειται για 40 πρόσωπα που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα και δύο σκληροπυρηνικούς χούλιγκαν, τους οποίους «ξεσκονίζουν» οι αστυνομικοί του Τμήματος Αθλητικής Βίας. Κανείς δεν γνωρίζει εάν ο ηθικός αυτουργός των επεισοδίων βρίσκεται ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες ή εάν φρόντισε να φύγει μόλις παρακίνησε τους χούλιγκαν να προκαλέσουν τα επεισόδια.


"Ταχύτατη αντίδραση"

«Η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε πολύ γρήγορα -με οργανωμένο σχέδιο και άψογη μεθοδικότητα- να εντοπίσει, να προσαγάγει, να ανακρίνει και να αποσπάσει ομολογία από τον δράστη της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του 31χρονου αστυνομικού», τόνισε σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.