Λίγες ώρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίξει τα χαρτιά του, το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και αναζητούνται εναγωνίως τρόποι ώστε να μην εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που θα δώσει σήμερα Τετάρτη στην ΕΡΤ αναμένεται να δηλώσει τι πρόκειται να κάνει με το θέμα της ισότητας στον γάμο.

Διαβάστε ακόμα: Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Έρχεται “ξεκαθάρισμα” Μητσοτάκη - Ισότητα στον γάμο, “ναι” στην υιοθεσία, "όχι" σε παρένθετη μητρότητα


Νέα Δημοκρατία: "Κίνημα" άρνησης από 40 (;) βουλευτές 

Ήδη πυκνώνουν οι αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ και εκτιμάται ότι πάνω από 40 βουλευτές διαφωνούν, ενώ χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε νέο προειδοποιητικό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα έχει άποψη επί του θέματος και όχι μόνο.

Το πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα εστιάζεται κυρίως στους βουλευτές της επαρχίας, καθώς, όπως λένε και οι ίδιοι σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα στις εκλογικές τους περιφέρειες. Και εν πολλοίς έχουν δίκιο, καθώς η εκλογική βάση της ΝΔ εμφανίζεται να διαφωνεί συντριπτικά με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ανησυχία τη συζήτηση να εξελίσσεται, χωρίς για την ώρα να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και αν τεθεί αν θα αφορά μόνο τους βουλευτές ή και τους υπουργούς. Λόγου χάρη τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό πως αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για όσους κατέχουν χαρτοφυλάκια ο ίδιος θα παραιτηθεί.

Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση Alco - Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τι πραγματικά πιστεύουν οι Έλληνες;


Αποχή

Σε αυτό το κλίμα αναζητείται δίαυλος για να εκτονωθούν οι εντάσεις και εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους διαφωνούντες να απέχουν από την κρίσιμη ψηφοφορία, ωστόσο τίποτα δεν θεωρείται βέβαιο σε αυτή τη φάση. Ερωτηθείς σχετικά (Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως η απόφαση για το αν τεθεί κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του νομοσχεδίου ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Καλύτερα είναι να ακούσουμε τον πρωθυπουργό. Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες αυτής της νομοθέτησης. Είναι πολύ σημαντικό σε ένα ζήτημα δικαιωμάτων όπως αυτό. Δεν θα έπρεπε να είναι πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης και πρέπει να ακούσουμε τα επιχειρήματα», είπε ο κ. Μαρινάκης.


Μάκης Βορίδης: «Δεν αλλάζω άποψη»

Από την άλλη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, εκ των υποστηρικτών του επίμαχου νομοσχεδίου, έστειλε ένα μήνυμα με αποδέκτη τον κ. Βορίδη. «Τα πράγματα με τους υπουργούς είναι ξεκάθαρα, δεν νοείται να μην υπάρχει πειθαρχία. Αυτό που συζητάμε είναι ότι αν διαφωνήσει κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί», είπε (Πρώτο Πρόγραμμα).

Ο ίδιος πάντως επανήλθε, τονίζοντας ότι δεν αλλάζει απόψεις. «Θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και εν συνεχεία να ανοίξει ο σχετικός διάλογος. Δεν βλέπω να αλλάζω άποψη. Το ζήτημα έχει πολλές παραμέτρους, είναι σημαντικό να ακουστούν όλες οι απόψεις», είπε ο κ. Βορίδης, για να συμπληρώσει με νόημα: «Εγώ δεν βρίσκομαι σε δύσκολη θέση» (ΑΝΤ1). Υποστήριξε παράλληλα πως η Εκκλησία μπορεί να έχει λόγο όταν πρόκειται για θέματα που έχουν έντονη ηθική διάσταση όπως αυτό για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Έσπευσε πάντως να προσθέσει πως ο πρωθυπουργός δεν έχει δεσμευτεί χρονικά πότε θα φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μετατεθεί για το μέλλον.

Και ο Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε κατηγορηματικός, υπογραμμίζοντας ότι δεν διαφωνεί μόνο με το νομοσχέδιο αλλά γενικότερα με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο. «Διαφωνώ με οποιαδήποτε παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο, άρα και στην αλλαγή μορφής της οικογένειας, ακόμα και αν δεν υπήρχε τεκνοθεσία. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί με σύμφωνο συμβίωσης σε απλές μορφές», είπε (Σκάι).

Η Άννα Καραμανλή, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και επανέλαβε ότι διαφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στο ερώτημα εάν επιβληθεί κομματική πειθαρχία τι πρόκειται να πράξει, ανέφερε ότι «στη ζωή υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Δεν μπορώ, είναι θέμα συνείδησης. Δεν είναι πολιτικό αλλά κοινωνικό ζήτημα και πρέπει να υπάρχει ελευθερία της βούλησης».

Μήνυμα Ιερώνυμου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ρωτήθηκε (Open) για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. «Ακούμε τόσα πολλά που είμαστε όλοι μπερδεμένοι. Κάποιος θα μιλήσει από την πολιτεία. Περιμένουμε να ακούσουμε ποια είναι η γραμμή που θα ακολουθηθεί και θα πάρουμε μετά θέση», σχολίασε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, στέλνοντας εμμέσως το μήνυμα ότι η Εκκλησία όχι μόνον έχει λόγο και άποψη επί του θέματος, αλλά θα την εκφράσει και θα διαδραματίσει ρόλο όταν τρέξουν οι εξελίξεις.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή