Σε καθεστώς ομηρίας από τις Αρχές του Ιράν τελεί από χθες το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «St Nicholas»,  το οποίο ενώ έπλεε 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών του Σοχάρ στο Ομάν και κατελήφθη ξημερώματα Πέμπτης από άνδρες της Φρουράς της Επανάστασης.

Η αγωνία είναι μεγάλη και για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο πλοίαρχο που βρίσκεται ανάμεσα στο πλήρωμα, του οποίου η μητέρα εξέφρασε την ανησυχία της μιλώντας στην ΕΡΤ. «Είμαι σε συνεχή ενημέρωση από την διαχειρίστρια εταιρία και τους εκπροσώπους της, τους οποίους εμπιστεύομαι απόλυτα και τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για αυτό που κάνουν για το παιδί μου. Επίσης είμαι σε επικοινωνία με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη κ. Κυριάκο Γαβριήλ καθώς και με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Στυλιανίδη όπου με διαβεβαιώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις οδεύουν σε καλό δρόμο» είπε η μητέρα του νεαρού ναυτικού.

Πού βρίσκεται το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο

Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «St Nicholas», σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation, που κατελήφθη από ομάδα 5 ενόπλων στα ανοιχτά του Ομάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν.

Τη θέση του πλοίου «St Nicholas» επιβεβαίωσε με νέο ενημερωτικό της σημείωμα το απόγευμα της Παρασκευής (12/01) η διαχειρίστρια εταιρεία Empire Navigation, προσθέτοντας ότι έως αυτή τη στιγμή δεν έχει καταφέρει να έρθει σε άμεση επαφή με το πλήρωμα μετά την κατάληψη, καθώς το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών έχει απενεργοποιηθεί από τους απαγωγείς.

Διαβάστε ακόμα: Συνεχίζεται το θρίλερ με την κατάληψη του ελληνόκτητου τάνκερ από ενόπλους του Ιράν - Αγωνία για τον Έλληνα δόκιμο

Η διαχειρίστρια εταιρεία Empire Navigation προσθέτει ότι από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε το συμβάν ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες ελληνικές και διεθνείς αρχές καθώς και οι συγγενείς των μελών του πληρώματος.

Να σημειωθεί ότι στο ελληνόκτητο τάνκερ «St Nicholas» επιβαίνουν 20 άτομα πλήρωμα (19 υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας Ελληνας δόκιμος). Tο δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Ιράκ) φορτίο περίπου 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα (Τουρκίας), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.