Κλιμακώνουν και μάλιστα με ένταση της κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, οι οποίοι δεν αποκλείουν να αποφασίσουν κάθοδο ακόμη και στην Αθήνα, ενώ προγραμματίζουν πολύωρους αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό. Με αφορμή τις συγκεκριμένες πληροφορίες, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, ο κ.Μητσοτάκης κατά την αποχώρηση του από την εκδήλωση -παρουσίαση νέου βιβλίου Δημήτρη Τσιόδρα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το εάν θα συναντήσει αγρότες από τα μπλόκα, ο ίδιος απάντησε “Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα…”

«Καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις», είπε ο κ.Μητσοτάκης. 

Συνάντηση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Ειδικότερα, οι αγρότες οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο το μεσημέρι στις 12 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα, στην πανελλαδική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων από τα μπλόκα όλης της χώρας.

«Τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα. Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ενώ το περίγραμμα των επόμενων κινήσεών τους, παρουσίασαν αγρότες στη διάρκεια σύσκεψης στον Πλατύκαμπο, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

 «Έχουμε μεγάλη υποχρέωση να υποδεχτούμε αύριο συναδέλφους από όλα τα μπλόκα, ενημερώσαμε όσους έπρεπε, τα αιτήματα είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα. Προέχουν για εμάς τα νερά της Κάρλας, είναι ένα ιδιαίτερο θέμα με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αύριο θα απευθύνουμε προσκλητήριο για αλλαγή του αγώνα μας, ώστε να πιέσουμε την Πολιτεία να αλλάξει αποφάσεις. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να δείξουμε σεβασμό, αλλά η ανάγκη μας οδηγεί να δούμε και εδώ εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας» ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος.

 Περισσότερο συγκεκριμένος για τις προθέσεις των αγροτών, έγινε ο συνδικαλιστής των αγροτών Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος τόνισε: «Θα δούμε πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουγού, θα προταθεί η κλιμάκωση, με την έξοδο των τρακτέρ στην Εθνική Οδό, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να διαμαρτυηθούμε για την επιβίωσή μας. Θα προχωρήσουμε σε δράσεις μέσα στις πόλεις, θα δούμε για συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, μαζί με πολύωρους και πιο έντονους αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, ώστε να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση». 

Διαβάστε επίσης: "Είμαστε δίπλα στους αγρότες, θα έχουν άμεσα οφέλη", λέει η κυβέρνηση - Σε εξέλιξη συμβολικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ

 Στο μπλόκο των Nέων Μουδανίων επέστρεψαν οι αγρότες

Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών επέστρεψαν οι αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι το πρωί επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία με τρακτέρ στην πόλη Θεσσαλονίκης με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Λακκώματος για να εμποδίσουν την είσοδο των τρακτέρ στην πόλη.

Τελικά οι αγρότες αποχώρησαν από το Λάκκωμα και επέστρεψαν στο μπλόκο. Από το μεσημέρι η κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών διεξάγεται κανονικά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης, αντιπροσωπεία των αγροτών της Χαλκιδικής θα συμμετάσχει την Τρίτη στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας. Το απόγευμα θα συσκεφθούν στο μπλόκο των Μουδανιών για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyxcbalv89o1)

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Καρδίτσα

Νωρίς το απόγευμα, προκλήθηκε ένταση στην Καρδίτσας, όταν αγρότες της περιοχής επιχείρησαν να βγάλουν τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο Ε-65, ωστόσο οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν.

Λίγο νωρίτερα, αγρότες από τα Τρίκαλα απέκλεισαν συμβολικά και για περίπου 15 λεπτά τον κόμβο Τρικάλων – Λάρισας, αφήνοντας παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους και, όπως δήλωσαν, θα συσκεφθούν προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους «τα οποία θα είναι ακόμη πιο δυναμικά!».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyxbcvldfmmp)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας από ώρα 4 μ.μ. σήμερα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου υπάρχουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ε65 λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων.

Αναλυτικα:

 Σήμερα Δευτέρα (05/02/2024), από ώρα 16:00 και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Ε65 για λόγους ασφαλείας, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα κατά διαστήματα (ανοιχτές συνελεύσεις πεζών αγροτών), από Α/Κ Προαστίου (97,3 χ/θ) μέχρι Α/Κ Σοφάδων (72,3 χ/θ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, ως ακολούθως:

-Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Λαμία: Όλα τα οχήματα θα εκτρέπονται από τον κόμβο Προαστίου, μέσω της συνδετήριας οδού Αγίας Τριάδας με τον Ε65, προς την περιφερειακή οδό Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια κίνηση στην Επ. Οδό Προαστίου – Αγίας Τριάδας – Καρδίτσας και ακολούθως στην Ε.Ο. Τρικάλων – Καρδίτσας – Ν. Μοναστηρίου και είσοδος στον Ε65 από τον κόμβο Σοφάδων (διασταύρωση Ανωγείου).

- Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Τρίκαλα: Όλα τα οχήματα θα εκτρέπονται από τον κόμβο Σοφάδων (διασταύρωση Ανωγείου) προς τη συνδετήρια οδό του Ε65 με την Ε.Ο. Ν. Μοναστηρίου – Καρδίτσας – Τρικάλων έως τέρμα (Τρίκαλα).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyxbn4vv1xpd)

Πορεία με τρακτέρ μέχρι τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία οι αγρότες Φλώρινας

Κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες της περιοχής της Φλώρινας. με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό και αμέσως μετά ακολούθησε μια πορεία μηχανοκίνητη τόσο μέχρι το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, αλλά έφτασαν με τα τρακτέρ τους και έως το τελωνείο Νίκης, στα σύνορα της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατρανώσουν, όπως αναφέρουν τα αιτήματά τους στους κατοίκους και στους επισκέπτες.

Συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας στο Στρυμονικό από τους Σερραίους αγρότες

Σε συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του Στρυμονικού και στα δύο ρεύματα, για 20 λεπτά, προχώρησαν σήμερα οι Σερραίοι αγρότες.

Σύμφωνα με το infonews24, αντιπροσωπεία των Σερραίων αγροτών θα δώσει αύριο το «παρών», στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια, όπου και θα συναποφασίσουν και θα καθορίσουν οι αγρότες της χώρας, τις επόμενες κινήσεις τους.

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού εξαγρίωσαν τον κόσμο ακόμη περισσότερο. Μας έσυραν στα μπλόκα. Αλλιώς ξεκινήσαμε τον αγώνα μας κι αλλιώς καταλήγουμε. Σίγουρα η στάση μας θα είναι σκληρότερη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος.

 «Προχωράμε σε κινητοποιήσεις δυναμικές και κλιμάκωση. Ακούσατε τις εξαγγελίες, οι οποίες ήταν πολύ κατώτερες των προσδοκιών. Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι καλά πληροφορημένος» ανέφερε - μεταξύ άλλων - ο Αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Παναγής.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyxbrg9qjdfl)

Κλειστή για δύο ώρες η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας στην Αταλάντη

Ένα από τα πιο δυναμικά μπλόκα, βρίσκεται στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στον κόμβο της Σκάλας Αταλάντης, με τους αγρότες της Λοκρίδας να είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας «το δικαίωμα να παραμείνουν στη γη τους διαφυλάσσοντας το πολύτιμο οικογενειακό εισόδημα».

Στις 2 περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας (5/1) οι αγρότες του μπλόκου της Αταλάντης, ανεβήκαν και πάλι στην εθνική οδό κλείνοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας μέχρι τις 4 το απόγευμα.

LamiaReport.gr: Ο Φθιώτιδος Συμεών στο μπλόκο των αγροτών στην Αταλάντη

Αυτή τη φορά στο πλευρό τους είχαν και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών, οποίος ευχήθηκε για την άμεση όσο και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.

LamiaReport.gr: Ο Φθιώτιδος Συμεών στο μπλόκο των αγροτών στην Αταλάντη

Με τρακτέρ σε κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων οι αγρότες

Με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, αγρότες των Τρικάλων διέσχισαν σήμερα κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ξεκινώντας από την περιφερειακή οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων, στο Κολυμβητήριο Τρικάλων, κατευθύνθηκαν προς την αντιπεριφέρεια Τρικάλων όπου πραγματοποίησαν ομιλίες, ενώ επέδωσαν ψήφισμα στην αντιπεριφερειαρχη Χρύσα Ντιντή με τις διεκδικήσεις τους. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

 Οι αγρότες μπλόκαραν τον Υφυπουργό και Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Εύβοια

 Σύμφωνα με το tvstar, στο μπλόκο της Κηρίνθου στη Βόρεια Εύβοια σταμάτησαν οι αγρότες τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη και τον Γ.γ. Δ. Παπαγιανίδη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατευθύνεται προς την Αγία Άννα για τα εγκαίνια του αλιευτικού καταφυγίου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyxb9zliqxxl)

Έχουμε ανοιχτές τις πόρτες στους αγρότες για διάλογο, λέει ο Αυγενάκης

 Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιμείνει στον διάλογο με τους αγρότες, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, που αναφέρθηκε και στην ανάγκη να διορθωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα λάθη που έχει η ΚΑΠ.

 «Έχουμε ανοικτές τις πόρτες στους αγρότες, για οτιδήποτε θέλουν να συζητήσουμε» τόνισε ο κ. Αυγενάκης μιλώντας στον Real Fm, ενώ είπε ότι στο πλαίσιο της Agrotica είδε και συνεργάσθηκε με δεκάδες θεσμικούς φορείς από τον αγροτικό χώρο, αλλά και με μεμονωμένες αντιπροσωπείες αγροτών από την Κοζάνη, την Κομοτηνή, τη Χαλκιδική, την Ημαθία και άλλες περιοχές.

 Ο υπουργός σημείωσε ότι η σχέση του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ, διαχρονικά ήταν καλές και έχουν ενισχυθεί λόγω της αξιοπιστίας και της ειλικρίνειας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχει καμία λογική σύγκρουσης με τους αγρότες, είπε ο Μαρινάκης

 «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, το αγροτικό ζήτημα άπτεται πολλών διαφορετικών Υπουργείων. Δεν υπάρχει καμία λογική σύγκρουσης με τους αγρότες, όπως το έκανε σαφές και ο πρωθυπουργός και η προσπάθεια θα συνεχιστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε σχετική ερώτηση στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «οι παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών δεν ξεκίνησαν με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Είναι δικαιολογημένη και μία αυξημένη ανησυχία των αγροτών στην περιφέρεια της Θεσσαλίας. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει με πράξεις ότι είναι δίπλα σε κοινωνικές ομάδες, μιλάει ακούει, απαντάει στα αιτήματα, πάντα με ρεαλισμό. Δεν γνωρίζω για κάποια συνάντηση, που να είναι προγραμματισμένη. Ικανοποιούμε τα αιτήματα πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια, αυτό που μπορούσαμε το ανακοινώσαμε. Όταν υπάρχει πλεόνασμα προσπαθούμε να ικανοποιούμε τα αιτήματα κοινωνικών ομάδων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξάλλου, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο πρωθυπουργός θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της αντιπολίτευσης και δη αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Μαρινάκης κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει τα τρακτέρ και να απαντήσει με σαφήνεια για το ποια είναι η θέση του κόμματος του έναντι των αιτημάτων των αγροτών τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο τελευταίος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέβηκε σε τρακτέρ αργότερα ως πρωθυπουργός επέβαλε φόρους στους αγρότες».