Με τους αγρότες να συνέρχονται αύριο το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας, όπου και αναμένεται να αποφασίσουν ομόφωνα την παράταση των κινητοποιήσεών τους, η κυβέρνηση στέλνει σε όλους τους τόνους μήνυμα πως τα 5+1 μέτρα συνολικού ύψους 232 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός από τη Βουλή θα συμβάλλουν άμεσα στην ανακούφισή τους, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το ενεργειακό κόστος, το οποίο και "καίει" τον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, όμως, διαμηνύεται πως δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα, καθώς οι δημοσιονομικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. 

"Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες «βιομηχανίες» της χώρας που συμβάλλει σημαντικά και στην αύξηση του ΑΕΠ αλλά και στην κάλυψη των εγχώριων επισιτιστικών αναγκών.

Έχουμε δεσμευθεί πως όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, με λελογισμένα μέτρα που δεν υπερβαίνουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Η οικονομία της χώρας βελτιώνεται γι' αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Οι πόροι όμως που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι γι' αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα", είπε συγκεκριμένα ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Σκυλακάκης: Θα ωφεληθούν άμεσα οι αγρότες από τα μέτρα

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, που μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των αγροτών, οι οποίοι και θα "ωφεληθούν άμεσα", όπως είπε. Ειδικότερα, παρουσίασε τα μέτρα αυτά, που περιλαμβάνουν:

  • Μείον 10% στο αγροτικό ρεύμα
  • Ρύθμιση των πολύ μεγάλων χρεών που έχουν οι οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων που διαχειρίζονται οι αγρότες και φτάνουν τα 87 εκατομ. ευρώ όπου στη μεν Θεσσαλία θα δοθούν 8 εκατομ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι ΟΕΒ εκεί θα περάσουν στον οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας με ρύθμιση των χρεών τους με το κράτος να πληρώνει το 75% των χρεών ενώ παράλληλα στους υπολοίπους οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων θα γίνει ρύθμιση δεκαετίας με μηδενικό επιτόκιο, που θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Το πρόγραμμα «Απόλλων» με το οποίο θα γίνει αξιοποίηση των υφιστάμενων επενδύσεων φωτοβολταϊκών ώστε να δοθεί αποκλειστικά ρεύμα στους οργανισμούς αυτούς, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση με χαμηλότερη τιμή
  • Κάτι αντίστοιχο θα γίνει σε σχέση με τους συνεργατικούς οργανισμούς και τους αγρότες που έχουν συμβολαιακή γεωργία όπου επίσης θα υπάρχει μία μακροχρόνια σύμβαση από τους παρόχους, πιθανότατα τη ΔΕΗ ώστε μέσω φωτοβολταϊκών και μπαταρίας που θα επιδοτηθούν από το κράτος να έχουν επί δεκαετία ρεύμα 30% κάτω

Τόνισε, δε, ότι από το πρώτο και το δεύτερο κομμάτι των μέτρων θα ωφεληθούν άμεσα οι αγρότες.

Οι αγρότες μένουν στα μπλόκα και κλιμακώνουν κινητοποιήσεις

Από την πλευρά τους οι αγρότες προχωρούν σε συμβολικές κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ. Ειδικότερα, στη 13:00, οι αγρότες του Νομού Σερρών, σε συνεννόηση με την Αστυνομία, έκλεισαν (για 15 λεπτά) την Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού, ενώ ταυτόχρονα θα κλείσουν για 15-20 λεπτά την Εγνατία και στο ύψος του Δερβενίου. Την ίδια ώρα, άλλοι αγρότες αναμένεται να έχουν φτάσει στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyx5tlsw212h)

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αγρότες εξετάζουν είτε την κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα, είτε το συντονισμένο αποκλεισμό των Εθνικών Οδών της χώρας. Ήδη πάντως η ένταση ανέβηκε στο μπλόκο της Χαλκιδικής ανάμεσα στους αγρότες και στην Αστυνομία, όταν η πορεία των αγροτών με τα 35 τρακτέρ ξεκίνησε από το μπλόκο της Χαλκιδικής και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέκοψαν το κονβόι των βαρέων μηχανημάτων στο ύψος του Λακκώματος επί της Εθνικής Οδού Μουδανίων-Θεσσαλονίκης. Στόχος των διαμαρτυρόμενων είναι να προσεγγίσουν το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον εκπρόσωπο του Γραφείου του 

Εν τω μεταξύ, στις 2 περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας (5/1) οι αγρότες του μπλόκου της Αταλάντης, ανεβήκαν και πάλι στην εθνική οδό κλείνοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας μέχρι τις 4 το απόγευμα.

atalanti-trakter


Αυτή τη φορά στο πλευρό τους είχαν και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών, οποίος ευχήθηκε για την άμεση όσο και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.


Στόχος ο διάλογος με τους αγρότες και οι αλλαγές στην ΚΑΠ από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση από την πλευρά της και υπό το φως και των παραπάνω εξελίξεων με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τους οποίους και "κατανοεί", όπως σημειώνεται, δεν απορρίπτει τον διάλογο με τον πρωτογενή τομέα. "Επιμένουμε στον διάλογο, έχουμε ανοικτές τις πόρτες στους αγρότες", επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του σήμερα στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελατόλα, στον real fm, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά, όπως την έχει κάνει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και την αναθεώρησή της.


Υπάρχουν λάθη στην ΚΑΠ που πρέπει να διορθωθούν από την ΕΕ, είπε ο κος Αυγενάκης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, της ομάδας EUMED-9, η οποία μετά από πρωτοβουλία της χώρας μας συνεδρίασε για πρώτη φορά σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, προκειμένου να χαραχθεί κοινή γραμμή σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, όπως είναι η αναθεώρηση της ΚΑΠ, η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, η αξιοποίηση του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, και των ψαριών εισβολέων στη Μεσόγειο. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyx5c55n5lm9)

"Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά να υπάρχει ένας διάλογος ουσίας", τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, στα Παραπολιτικά 90,1 . "Τα αιτήματά μας δεν έχουν ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Στέλνουμε αυτά τα αιτήματα και επιμένουμε και θα κλιμακώσουμε, αυτή θα είναι η πρόταση, και πιστεύουμε ότι εφόσον υπάρχει θέληση από την πλευρά της κυβέρνησης να δώσει λύσεις, θα πρέπει να γίνει στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο", είπε ο ίδιος, που αναφέθηκε και στην αυριανή σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας, μεταφέροντας την εκτίμηση πως η συμμετοχή θα είναι σύσσωμη.