Αναμμένες κρατούν τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες ανά την επικράτεια, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της καθόδου της αντιπροσωπείας τους στην Αθήνα και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους, αν από τη συνάντηση δεν προκύψει άμεσο όφελος, τότε θα κατέβουν μαζικά στην Αθήνα προς το τέλος της εβδομάδας. Πληροφορίες των «Π» αναφέρουν ότι έχουν κάνει τις σχετικές προετοιμασίες προκειμένου να καταφθάσουν ταυτόχρονα από διάφορες περιοχές της χώρας.

Περισσότερα χρήματα στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα καύσιμα

Από την Πέμπτη το πρωί ακούγεται εντόνως ότι θα δοθούν περισσότερα χρήματα στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα καύσιμα και το ποσό θα ανέβει στα 90 εκατ. ευρώ, από 60 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Το μέτρο θα αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, περίπου 260.000-270.000. Αντιπροτείνουν πάγια μείωση της τιμής και αγορά του καυσίμου με ειδική «κάρτα αγρότη», ωστόσο κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκαλέσει εστία φοροδιαφυγής, αν και οι αγρότες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χορηγείται καύσιμο συναρτώμενο από το μίνιμουμ παραγωγής. Επιπλέον απαιτείται επικαιροποίηση των δεικτών του αγροτικού - κτηνοτροφικού κόστους, αφού οι πίνακες των στατιστικών ομάδων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου χρονολογούνται από το 2000. Το δεύτερο που συζητείται είναι η μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας «προς τα 10 λεπτά», με τους αγρότες να ζητούν 7 λεπτά. Κάτι τέτοιο δεν είναι ανέφικτο, αφού ούτως ή άλλως η τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας έχει υποχωρήσει από τα 17 λεπτά στα 12.


6105010
▶ Ξαφνικοί, ολιγόλεπτοι αποκλεισμοί στις Εθνικές οδούς από τους αγρότες


Ξεχωριστή σύσκεψη για τους Θεσσαλούς

Λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, πιθανολογείται ότι θα διεξαχθεί ξεχωριστή σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη για τους Θεσσαλούς αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, όπου θα συζητηθεί και η επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να λάβουν όλοι οι πληγέντες αποζημιώσεις. Στο Μαξίμου και στα συναρμόδια υπουργεία μελετούν ήδη το υπόμνημά τους, με το οποίο ζητούν πρωτίστως προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και την εξόφλησή του αμέσως μετά τον έλεγχο. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία, καθώς και η 1η αρωγή των 2.000 ευρώ σε όσους δεν την πήραν. Επίσης, να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήµατος των κτηνοτρόφων «έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδηµα επιβίωσης».

6106147
▶ Στιγμιότυπο από συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού από αγρότες στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας, στη Λάρισα


Κατοχυρωμένο δικαίωμα 

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Οµοσπονδίας, Ρίζος Μαρούδας, δηλώνει στα «Π»: «Πρέπει η κυβέρνηση να συνυπολογίσει πως είναι κατοχυρωµένο δικαίωµά µας να µπορούµε να διαδηλώνουµε και να παλεύουµε για τον κλάδο µας. ∆εν διαταράσσουµε καµία ζωή µε τις κινήσεις µας. Αν δεν υπάρχει αγροτικό εισόδηµα, χιλιάδες εργαζόµενοι σε αγροτικές επιχειρήσεις, σε εµπορικά καταστήµατα, σε εστίαση και σε µια σειρά άλλων κατηγοριών που στηρίζονται στο αγροτικό εισόδηµα, δεν θα έχουν δουλειά. Αυτή τη στιγµή εµείς δεν µπορούµε να καλλιεργήσουµε. Αµεσα πρέπει να παρθούν µέτρα, να µειωθεί το κόστος παραγωγής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Πλατύκαµπου, Γιάννης Κουκούτσης, υπογραµµίζει πως τα αιτήµατα έχουν γνωστοποιηθεί τον ∆εκέµβριο του 2023 σηµειώνοντας: «Εχουµε τα προβλήµατά µας και θα συνεχίσουµε να είµαστε εδώ και να επιµένουµε. Θεωρούµε πως υπάρχει τόπος κοινός µε την κυβέρνηση. Μπορούν να δώσουν πράγµατα για τους αγρότες και θα πρέπει να το κάνουν άµεσα, γιατί η ευθύνη της κλιµάκωσης δεν ανήκει σε µας». Οσο δε για τα τρακτέρ στο οδικό δίκτυο, λέει: «Οι δρόµοι ήταν ανοιχτοί και συνεχίζουν να είναι ανοιχτοί. Εµείς δεν θέλουµε να πάµε µε κλειστούς δρόµους για διάλογο. Είµαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά στον γόνιµο διάλογο. ∆εν θέλουµε έναν διάλογο για τον διάλογο, αλλά έναν διάλογο που θα δώσει λύσεις και απαντήσεις στα ζητήµατά µας».


6105274
▶ Η μείωση του κόστους παράγωγης και η αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι τα κυρίαρχα αιτήματα στα μπλόκα


Αλλαγή σκηνικού 

Ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, παλαιός Λαρισαίος αγροτοσυνδικαλιστής, προειδοποιεί: «Αποδεικνύουµε ότι είµαστε ενωµένοι. Τα αιτήµατα τελείωσαν, οι επιστολές εστάλησαν, το σκηνικό άλλαξε. Από δω και πέρα την ευθύνη την έχει πλέον η κυβέρνηση. Τα αιτήµατα δεν είναι όλα οικονοµικά. Υπάρχουν αιτήµατα που µας δίνουν διέξοδο στην ποιότητα, στους ελέγχους και στο πώς θα παράγουµε για να είµαστε βιώσιµοι. ∆εν υπάρχει εκβιασµός. Εµείς θέλουµε τον διάλογο και τον δρόµο της ενότητας. Τέσσερα χρόνια αποδεχθήκαµε την προσπάθεια της κυβέρνησης. Σήµερα το θέµα µας είναι πως πρέπει να γίνει άλλο ένα βήµα µπροστά, για να κάνουµε κι εµείς ένα βήµα στο πλάι. ∆εν κάνουµε πίσω, γιατί 18.000-20.000 αγρότες είναι άνεργοι, δεν έχουν ταµείο ανεργίας και δεν θα καλλιεργήσουν, ούτε θα έχουν εισόδηµα», είπε αναφερόµενος στην Κάρλα.

Το γενικό πλαίσιο 

Οσο δε για το γενικό πλαίσιο της συνάντησης, εστιάζεται στα εξής σηµεία: 1) Θεσµοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, 2) Πλαφόν στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύµα, 3) Επιδότηση µέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ, 4) Επαναδιαπράγµατευση νέας ΚΑΠ, 5) Αναπλήρωση του χαµένου εισοδήµατος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζηµιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζηµιές και νόσους στο 100% της πραγµατικής ζηµιάς και όχι της ασφαλιζόµενης αξίας. Επίσης, να παρθούν µέτρα και να γίνονται έλεγχοι. Και, τέλος, να προχωρήσουν τα αντιπληµµυρικά και τα άλλα έργα υποδοµής.


6105310
▶ Εν αναμονή της συνάντησης με τον πρωθυπουργό βρίσκονται οι αγρότες στα μπλόκα


Τεράστιες επιπτώσεις στους καταναλωτές

Τα σοβαρά προβλήµατα του αγροτικού κόσµου εξαιτίας της ασυγκράτητης ακρίβειας στις πρώτες ύλες, τα φυτοφάρµακα και τα εφόδια έχουν εξίσου τεράστιες επιπτώσεις στους καταναλωτές. Από τον περασµένο Νοέµβριο η τιµή του ελαιολάδου εκτινάχθηκε κατά 145,6%, της πατάτας και των σπόρων κατά 34,6% και των ζωικών προϊόντων κατά 30,7%. Στη φυτική παραγωγή, ακριβότερα κατά 29% πωλούνται τα κτηνοτροφικά φυτά, τα λαχανικά και τα κηπευτικά, κατά 15,6% τα φρούτα και κατά 14% το κρασί, ενώ σε ό,τι αφορά στη ζωική παραγωγή τα κρέατα έχουν ανατιµηθεί σε διάστηµα δύο ετών κατά 28,7%. Επ' αυτού, ο πρόεδρος του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου, Γ. Χατζηθεοδοσίου, τονίζει: «∆εν µπορεί ένα προϊόν από το χωράφι στο ράφι να φτάνει έως 300% πάνω. Το θέµα είναι πολύ πιο απλό απ' ό,τι φαίνεται. Η κυβέρνηση µέσα από τους ελεγκτικούς µηχανισµούς να διαπιστώσει ποιοι είναι αυτοί οι µεσάζοντες που φτάνουν την τιµή του προϊόντος στο 300%-400%. Πιστεύω πως αν δεν το αντιµετωπίσει η κυβέρνηση, αυτό θα διογκωθεί. Η αισχροκέρδεια δεν χτυπιέται µε λόγια, χτυπιέται όταν υπάρχει πραγµατική πολιτική βούληση για να αντιµετωπιστεί». Από την πλευρά τους, οι φορείς της ΓΣΕΕ, οι οποίοι πραγµατοποιούν ενηµερωτική εκδήλωση την ερχόµενη Τρίτη για την ακρίβεια, εκτιµούν ότι δεν πρόκειται απλώς για φαινόµενα αισχροκέρδειας, µιας συγκυριακής δηλαδή κατάστασης, αλλά για «παγιωµένη απληστία υπερκερδών», που θα εξασθενήσει κι άλλο τα εισοδήµατα των πολιτών.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»