Τα αιτήματά τους για άμεση θεσμοθέτηση του αφορολογήτου και για μείωση του ρεύματος τα επόμενα οκτώ χρόνια επαναλαμβάνουν οι αγρότες. Μετά τη γνωστοποίηση των κυβερνητικών προτάσεων κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αγρότες στο Μαξίμου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του.

«Για δύο χρόνια υπάρχει μείωση ρεύματος στα 9 λεπτά, 9,3 και 9,8 για αυτούς που ειναι συνεταιριζόμενοι. Από εκεί και πέρα μιλάμε για μείωση του ρεύματος για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, με το 1/3 της κατανάλωσης να είναι στα 0,9 λεπτα και τα 2/3 να συνεχίζουν με την τρέχουσα τιμή» δήλωσε αρχικά ο κ. Κουκούτσης (σημειώνεται ότι οι αγρότες υπολογίζουν το κόστος της ενέργειας με βάση τα όσα ίσχυαν την περίοδο του ποτίσματος πέρυσι, δηλαδή στα 0,17 ευρώ ανά ΚWh).

Σχετικά με το πρώτο μετρό για μείωση της τιμής του ρεύματος στα 9 λεπτά, υπογράμμισε ότι είναι στη «σωστή κατεύθυνση. Αυτό που ζητούσαμε ήταν τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, είμαστε κάπου κοντά». Ωστόσο συνέχισε λέγοντας: «Για τα 8 χρόνια κάνουμε πράξεις και βλέπουμε ότι αν το 1/3 δίνεται με 0,09 λεπτά την κιλοβατώρα, τα 2/3 με την τρεχουσα που είναι τα 0,17 λεπτά, στο τέλος ο μίσος όρος βγαίνει στο 14,5. Δηλαδή μιλαμε για 1,5% έκπτωση». 

Διαβάστε ακόμα: Αγρότες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό: Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας – Θα αποφασίσουμε στα μπλόκα

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, τόνισε επίσης ότι: «δεν μπορούμε να καλυφθούμε. Ερχόμαστε στην πρώτη αναοίνωση με 10% έκπτωση».

Για την προκαταβολή για το πετρέλαιο, ο κ. Κουκούτσης υπογράμμισε: «Εάν ισχύει προκαταβολή 82 εκατ. για πετρέλαιο, δεν είναι αυτό που ζητούσαμε, θέλαμε αφορολόγητο».

«Ακούσαμε ότι θα θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο τον επόμενο Σεπτέμβριο για να ισχύσει από το 2025, είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης. Προβληματιζόμαστε» σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης.