Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, μόλις μία μέρα μετά τη συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

*Διαβάστε εδώ: Παναγής στα Παραπολιτικά 90,1: Έχει πιάσει πάτο όλη η κοινωνία των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz4tbmy6junl)


Κλειστή η Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Ανθήλης

Οι αγρότες της Φθιώτιδας προχώρησαν σε κατάληψη και στα δύο ρεύματα του οδοστρώματος της Εθνικής Οδού Λαμίας - Αθηνών, στο ύψος της Ανθήλης, το μεσημέρι της Τετάρτης 14/02, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Μάλιστα, μισή ώρα αργότερα έκλεισαν και τους παράδρομους.

Στο σημείο βρίσκεται η τροχαία που οδηγεί τα οχήματα στους παράδρομους, προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία προς τον προορισμό τους.

agrotes_kinhtopoihseis
agrotes_ethniki
agrotes_athinwn_lamias
agrotes


Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα είχε προηγηθεί σύσκεψη στο μπλόκο, ενώ αύριο, Πέμπτη 15/02, σε πανελλαδική σύσκεψη οι αγρότες αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους.

«Χθες στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν δόθηκαν λύσεις», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης 14/02, ο εκπρόσωπος της 15μελούς επιτροπής των αγροτών στη Θεσσαλία κ. Τζέλλας, και πρόσθεσε πως οι αγρότες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με κάθοδο στην Αθήνα και κλείσιμο των Εθνικών Οδών.

«Νομίζω ότι όποιος διαβάσει τα αιτήματα που καταθέσαμε και τις απαντήσεις της κυβέρνησης, δεν θα μπορέσει να βγάλει κάτι θετικό, πέρα από το ρεύμα – το οποίο βέβαια δεν ισχύει για όλους τους αγρότες», είπε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις δε δοθήκαν χθες, εμείς θέλουμε η κυβέρνηση να καταλάβει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, όχι όμως στα λόγια, στις πράξεις», τόνισε.

«Η συνάντηση δε γίνεται για να μας πουν ‘έχετε δίκιο’, δε χρειάζεται να ξαναδούμε τον πρωθυπουργό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δοθούν λύσεις, μπορούν να δοθούν λύσεις μόνο αν εμείς πιέσουμε», σημείωσε.

«Όλα είναι ανοιχτά, εμείς αύριο θα καλέσουμε εκπροσώπους από όλα τα μπλόκα στην Ελλάδα για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις κλιμάκωσης του αγώνα μας. Δεν σταματάμε», ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο κ. Τζέλλας.


«Δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια», λέει η κυβέρνηση

Οι αγρότες που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη ξέρουν πως ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι μπορούσε, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz4obexo5q7l)
Με τη σειρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργείας Θεόδωρος Σκυλακάκης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. Ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους».

Ερωτηθείς για τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ζητούν οι αγρότες να διαμορφωθεί η τιμή στο αγροτικό ρεύμα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους.

Επισήμανε παράλληλα ότι οι αγρότες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, τις μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιδοτήσεις έχουν πολύ αυστηρά όρια που βάζει η Ευρώπη.

Για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση θα το συζητήσει εξαντλητικά μαζί τους, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα πιο δίκαιο, για να λειτουργεί με βάση την πραγματική αγροτική κατανάλωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει γίνει ξεκάθαρο ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των οποιωνδήποτε παροχών προς την πλευρά των αγροτών, υπό την έννοια ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο και τα οικονομικά της χώρας είναι συγκεκριμένα, είναι στενά», επισημαίνοντας ότι πάντα οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές για διάλογο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κελέτσης σημείωσε πως στα δύο μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες, δηλαδή το ενεργειακό και το θέμα των καυσίμων, η κυβέρνηση πήρε δύο μέτρα, πάρα πολύ σημαντικά, όπως χαρακτηριστικά είπε: «Σε ό, τι αφορά τα καύσιμα, για τρίτη χρονιά δίνει η κυβέρνηση επιστροφή στον φόρο στο πετρέλαιο. Είναι η τρίτη χρονιά που εφαρμόζεται αυτό, διότι είχε καταργηθεί στο παρελθόν και για το 24 με 83 εκατομμύρια θα γίνει αυτή η επιστροφή και μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε χθες, τα 40 από τα 83 θα δοθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου. Το ενεργειακό που είναι ένα άλλο μεγάλο κομμάτι, το κόστος της ενέργειας για τους αγρότες μας. νομίζω ότι η κυβέρνηση έφτασε πάρα πολύ κοντά σε αυτό που προτείνουν οι αγρότες, δηλαδή οι αγρότες προτείνουν 7 λεπτά την κιλοβατώρα. Αυτό με τα σημερινά δεδομένα δεν ήταν εύκολο να διασφαλιστεί αυτή η τιμή. Αλλά η κυβέρνηση τα έβαλε κάτω, τα μέτρησε, χώρισε σε κατηγορίες και για δύο χρόνια, αυτό είναι το σημαντικό, η τιμή θα είναι κοντά στα 9 λεπτά, πολύ κοντά δηλαδή σε αυτό που προτείνουν οι αγρότες και με μία σταθερότητα, που σημαίνει ότι ένας αγρότης θα μπορεί για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον να έχει μία ακριβή εικόνα για το ποιο θα είναι το κόστος που θα πληρώσει στην ενέργεια, συν όμως 8 χρόνια. Διότι δόθηκε και μία προοπτική στα επόμενα 8 χρόνια μιας διασφάλισης αυτής της τιμής στο 30% της τιμής του ρεύματος».

«Από εδώ και πέρα πλέον οι αγρότες θα πρέπει να συνεκτιμήσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, να εκτιμήσουν αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση και από εκεί και πέρα να πάρουν τις αποφάσεις τους», πρόσθεσε.

Σχετικά με την πρόθεση που έχουν εκφράσει οι εκπρόσωποι των μπλόκων τω αγροτών, να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με κλείσιμο των τελωνείων και κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ, ο κ. Κελέτσης, υπογράμμισε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά μέχρι και το επίπεδο του πρωθυπουργού «είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στον διάλογο και πρέπει να πω ότι από την πρώτη μέρα που η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανέλαβε, καθημερινά σχεδόν βλέπουμε τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών μας, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από τα όργανα τα θεσμοθετημένα της πολιτείας και των ίδιων των αγροτών και εκλέγονται από τους αγρότες».

«Πάντα οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Αλλά τα όρια, τα περιθώρια όταν πρόκειται να επιδοτείς, τα περιθώρια είναι στενά όταν αφορούν τον προϋπολογισμό, διότι υπάρχουν συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα στη χώρα. Η χώρα προέρχεται από μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης. Τώρα έχουμε καταφέρει να σταθούμε στα πόδια μας. Η οικονομία πηγαίνει ολοένα και καλύτερα. Αυτό μας δίνει το περιθώριο να κάνουμε και πολιτική υπέρ των αδύναμων ομάδων. Πάντοτε στην οικονομία, πρέπει να κάνεις κάποιες επιλογές. Όταν δίνεις κάπου, πρέπει να κόψεις από κάπου αλλού. Άρα λοιπόν πρέπει να υπάρχει και να επιζητείς το σημείο της ισορροπίας. Εκτιμώ ότι όλα αυτά θα τα συνεκτιμήσουν οι αγρότες μας, αυτοί που αποφασίζουν στα μπλόκα και νομίζω ότι θα πάρουν αποφάσεις που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.