Τις μηχανές των τρακτέρ ζεσταίνουν οι αγρότες για την κάθοδο τους στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο που θα γίνει αυτός στην πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, ενισχύουν τα μπλόκα και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και τελωνίων με τη κυβέρνηση να επιμένει πως δεν υπάρχει περιθώριο για επιπρόσθετες παροχές.

Τριψήφιος αριθμός τρακτέρ και δεκαδες λεωφορεία

Σύμφωνα με έως τώρα σχεδιασμό, οι αγρότες θα κατεβάσουν στην Αθήνα 260 τρακτέρ. 150 τρακτέρ από τη Θεσσαλία, την Ανθήλη Φθιώτιδας και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας απ’ όπου θα προστεθούν και 2 τεράστια φορτηγά με 10 τρακτέρ. 100 τρακτέρ από τη Λαμία και τη Βοιωτία.

Το αρχικό ραντεβού έχει δοθεί στο Κάστρο Βοιωτίας. 10 τρακτέρ από την Κομοτηνή και την Καβάλα θα φτάσουν στην Αθήνα από το λιμάνι του Λαυρίου.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων νομού Λάρισας δήλωσε: «Την Τρίτη το πρωί θα αναχωρήσουμε από το Κάστρο για την Αθηνά ώστε συντεταγμένα να μπούμε μέσα , εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους κατοίκους της Αθήνας όμως πρέπει τα τρακτέρ να φτάσουν συντεταγμένα στο Σύνταγμα να καταλάβουν όλοι και τη δύναμη και την οργή μας».

Οι αγρότες σχεδιάζουν να παραμείνουν στο Σύνταγμα για τουλάχιστον 24 ώρες.

Ο Κώστας Ανεστίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μαλγάρων και μέλος πανελλήνιας επιτροπής αγροτών, δήλωσε: «Αυτό θα το δούμε, ανάλογα με τις εξελίξεις ως ποτέ θα καθόμαστε στο Σύνταγμα, δεν θα στήσουμε αντίσκηνα κάπου πρέπει να μείνει αυτός ο κόσμος, οι αντοχές μας τελειώνουν».
Αναφορικά με τη συμμετοχή αγροτών στο συλλαλητήριο, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι θα είναι μεγάλη η συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο της Τρίτης.

«Θα είναι το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας» είπε ενώ σε άλλες δηλώσεις του εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να μιλάμε για 50 λεωφορεία με αγρότες που θα κατέβουν στην Αθήνα και για τριψήφιο αριθμό τρακτέρ, χαρακτηρίζοντας συγκινητική αυτή την αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων του, αφού δεν είναι εύκολο αυτό το ταξίδι για την Αθήνα.

«Το σχέδιο είναι να φύγουν σήμερα μερικά τρακτέρ και κοιτάζουμε να συναντηθούμε και με [τρακτέρ] από Αλμυρό και Καρδίτσα, και να συνεχίσουμε για να κατέβουμε. Κοιτάζουμε να συντονιστούμε για να έχουμε μια κοινή πορεία», ανέφερε ένας άλλος αγρότης στο ίδιο μπλόκο.

Το σχέδιο της αστυνομίας για την κάθοδο των αγροτών

Σε προετοιμασία όμως για το συλλαλητήριο είναι και η Αστυνομία, στην οποία γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν θα επιτραπούν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις τρακτέρ στην πρωτεύουσα, ενώ θα υπάρχει και αστυνομική συνοδεία στα οχήματα των αγροτών, που θα έρθουν στην Αθήνα, τόσο στη διαδρομή από τα μπλόκα μέχρι και την πρωτεύουσα, και το αντίστροφο.

Το επιτελείο της ΕΛΑΣ βρίσκεται σε επικοινωνίες και συνεννοήσεις με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις τους ενόψει του συλλαλητηρίου. Οι αγρότες έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να κατέβουν συντεταγμένα με τρακτέρ στην πρωτεύουσα.

Στις υπηρεσιακές συσκέψεις που έχουν ήδη γίνει συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή ο τρόπος που οι Αρχές θα διαχειριστούν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, πιθανόν και με κάποια τρακτέρ – και φυσικά με λεωφορεία.

Στόχος είναι, όπως λένε αστυνομικές πηγές, το συλλαλητήριο να γίνει ομαλά και να μην διαταραχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η οικονομική και κοινωνική ζωή στην πρωτεύουσα. Θα υπάρχει, ακόμη, χώρος ειδικά συγκεκριμένος για να σταθμεύσουν τα οχήματα αυτά που θα έρθουν στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει:

-Συνοδεία περιπολικών τα τρακτέρ,

-Σημεία συνάντησης σε Κάστρο Βοιωτίας και Μέγαρα,

-Συγκεκριμένο δρομολόγιο έως το Σύνταγμα,

-Σε συγκεκριμένο σημείο θα σταθμεύσουν τα πούλμαν με τους αγρότες,

-Διαρκής επικοινωνία με τους επικεφαλής των αγροτών.

Μητσοτάκης προς αγρότες: Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σήμερα, μέσω ανάρτησης στο Facebook, ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους αγρότες, λαμβάνοντας όμως υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια. «Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία των αγροτών, με την οποία συναντήθηκε χθες, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς».

Σημείωσε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα και συμπλήρωσε: «Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε».