Με περίπου 170 τρακτέρ θα µπουν στην Αθήνα οι αγρότες από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία και την Ηµαθία, για να φτάσουν στις 2:30 το µεσηµέρι στην Πλατεία Συντάγµατος, όπου θα παραµείνουν για 24 ώρες.
Την ίδια ώρα, έδεσαν λίγο μετά τις 6:30 το πρωί της Τρίτης τα δύο πλοία που μετέφεραν αγρότες από την Κρήτη προκειμένου να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Οι αγρότες που έφθασαν από το Ηράκλειο και τα Χανιά θα συναντηθούν στο λιμάνι και από εκεί θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έφτασαν στον Πειραιά περί τους 200 αγρότες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο χωρίς τρακτέρ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz9kx6ao4d41) Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz9mm5gl3ell)


Αγρότες: Η πορεία ως το Σύνταγμα

Το µεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο είναι προγραµµατισµένο για τις 18:30, η προσυγκέντρωση των αγροτών θα πραγµατοποιηθεί στις 17:30 στο Σύνταγµα, ενώ προσυγκεντρώσεις σωµατείων που συµπαρίστανται στους αγρότες θα πραγµατοποιηθούν από τις 16:00 σε Οµόνοια, Πλατεία Σανταρόζα και Προπύλαια.

Στις 10 το πρωί οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας ξεκινούν όλοι µαζί µε τα περίπου 170 τρακτέρ από το Κάστρο Βοιωτίας, όπου διανυκτέρευσαν. Από την εθνική οδό θα περάσουν στην Αχιλλέως. Από εκεί τα τρακτέρ, συνοδεία περιπολικών, θα διασχίσουν ανάποδα την οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την Πλατεία Οµονοίας και την οδό Πανεπιστηµίου, για να φτάσουν µέχρι το Σύνταγµα, ενώ η οδός Σταδίου θα παραµείνει ανοιχτή για οχήµατα της Αστυνοµίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ. Σύµφωνα µε τον επικεφαλής του Θαλάµου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας, αστυνοµικό υποδιευθυντή Θεοφάνη Αναγνώστου, θα γίνει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά µήκος του δροµολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήµατα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, Πλατεία Καραϊσκάκη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz9giv10ytqp)

Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της Πλατείας Οµονοίας, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχηµάτων στη Λεωφόρο Αµαλίας, την οδό Πανεπιστηµίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς. Με πούλµαν θα φτάσουν στην Αθήνα και θα ακολουθήσουν την ίδια διαδροµή (εθνική οδός - Αχιλλέως - Οµόνοια) οι αγρότες από όλους τους νοµούς της Πελοποννήσου. Το πρώτο σηµείο της συνάντησής τους είναι στα Μέγαρα, όπου θα συγκεντρωθούν στις 15:00 για να µπουν όλοι µαζί στην Αθήνα.

Στο συλλαλητήριο θα συµµετάσχουν και περίπου 300 Κρητικοί αγρότες που έφτασαν τα ξηµερώµατα στον Πειραιά µε δύο πλοία (από Σούδα και λιµάνι Ηρακλείου) και θα µετακινηθούν µέχρι την Οµόνοια µε τον ΗΣΑΠ. Τα τρακτέρ θα παραµείνουν όλη τη νύχτα στην Πλατεία Συντάγµατος και θα αποχωρήσουν το µεσηµέρι της Τετάρτης. Σηµειώνεται ότι συνοδεύονται από φορτηγά που µεταφέρουν πετρέλαιο, για να τροφοδοτούνται τα αγροτικά οχήµατα για το µεγάλο αυτό ταξίδι - υπολογίστηκε ότι για κάθε τρακτέρ το ταξίδι κοστίζει από 700 έως 1.000 ευρώ και οι αγρότες επιστράτευσαν το κοινό ταµείο για να καταφέρουν να µετακινήσουν τα συγκεκριµένα οχήµατα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz9lnfvq0u81)

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες»

Στο μεταξύ, μήνυμα προς τους αγρότες πως η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε πολλά από τα αιτήματά τους έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο σημερινό συλλαλητήριο, εκτιμώντας ότι θα δούμε μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, προέβλεψε παράλληλα ότι η κατάσταση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις θα ομαλοποιηθεί γρήγορα: «Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα. Άρα, θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης και μετά τα πράγματα θα μπουν στον ρυθμό τους, θα αρχίσει η περίοδος της σποράς», είπε και παράλληλα κάλεσε τους αγρότες να συνεργαστούν με την Αστυνομία, για να κυλήσουν όλα ομαλά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz9b0laswprl)

«Όχι στους σελέμπριτι», είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, με την επισήμανση ότι είναι μια εθνική κάλπη και έδωσε το στίγμα όσον αφορά την επιλογή των υποψηφίων, λέγοντας ότι το ψηφοδέλτιο θα είναι αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας και όχι ψηφοδέλτιο σελέμπριτι, με κριτήριο το βιογραφικό των προσώπων. Τόνισε επίσης πως οι πολίτες δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν την ευρωκάλπη με διάθεση χαλαρής ψήφου. «Θα περιοδεύσω και θα εξηγήσω γιατί η κάλπη είναι σημαντική και γιατί σε αυτές τις συνθήκες, που χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη, είναι σημαντικό να είναι η ΝΔ μια ισχυρή παράταξη εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος». Έκανε επίσης ειδική αναφορά στη μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου, για την οποία δήλωσε περήφανος, καθώς φέρει τη σφραγίδα της ΝΔ.

Μιλώντας για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας» και αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού: «Η δομική αντιμετώπιση της ακρίβειας λύνεται μόνο μέσα από τη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Και εκεί νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα: ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% από τότε που ήρθαμε στα πράγματα και θυμίζω τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας», τόνισε. Στη συνέχεια ανέφερε ότι «ο κατώτατος μισθός θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ». Σημείωσε επίσης ότι πολλοί μισθωτοί πλέον βρίσκονται στη ζώνη μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ και λιγότεροι, κατ’ αναλογία, στον κατώτατο. Όσον αφορά τα σενάρια για επίδομα το Πάσχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, χωρίς όμως να δεσμευτεί σε αυτή τη φάση: «Θέλω να συγχαρώ τους δημοσιογράφους για την ταχύτητα προαναγγελίας της επόμενης παροχής, πριν στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης. Εξαγγείλαμε πριν από λίγες εβδομάδες μια έκτακτη στήριξη της οικογένειας με αύξηση του επιδόματος γέννας. Δεν υπάρχει καμία πρόσθετη εξαγγελία που μπορώ να κάνω, γιατί θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μου τον δεύτερο μήνα του χρόνου να προεξοφλήσω την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά».

Νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζυεγαριών εξέφρασε την ικανοποίησή του και υπογράμμισε πως η Κ.Ο. της ΝΔ, παρά τις διαφοροποιήσεις 52 βουλευτών, είναι απολύτως συνεκτική, τονίζοντας πως ο ίδιος σέβεται τη διαφορετική άποψη. «Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ή τριών ταχυτήτων, σέβομαι τους βουλευτές που απείχαν ή καταψήφισαν. Έχω βρεθεί κι εγώ στη θέση να διαφοροποιούμαι από την επίσημη γραμμή και δεν υπέστην καμία κύρωση ως βουλευτής. Σήμερα είμαι πρόεδρος της ΝΔ, κατά συνέπεια όσοι φαντασιώνονται εσωτερικούς διχασμούς μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού», είπε, ενώ, ερωτηθείς για το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, σχολίασε: «Δέχομαι την καλόπιστη κριτική, αλλά όταν διαβάζει κανείς το ψήφισμα, νομίζει ότι είμαστε άλλη χώρα. Ο “Economist” μάς αναβάθμισε, βάζοντάς μας καλύτερο βαθμό από άλλες χώρες. Υπάρχει ζήτημα ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα; Ποιος ευρωβουλευτής θα πει στον Άρειο Πάγο ότι καθυστερεί την έρευνα για τα Τέμπη και πού το ξέρει;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.