Εκτός ελέγχου βρίσκεται η εγκληµατικότητα στην Ελλάδα, η οποία ταλανίζεται όχι µόνο από το καθηµερινό µικροέγκληµα, αλλά και από ακραία πλέον περιστατικά βίας. Εγκλήµατα για ασήµαντες αφορµές, γυναικοκτονίες, εγκλήµατα ανάµεσα σε ανθρώπους της νύχτας, ξεκαθαρίσµατα προσωπικών διαφορών, αιµατηρές ληστείες, βοµβιστικές επιθέσεις και τροµοκρατία αποτελούν πλέον συχνό φαινόµενο.

Τα περιστατικά, αντί να µειώνονται, αυξάνονται, µε την Αστυνοµία να έχει χάσει τον ρόλο της πρόληψης και να βρίσκεται ένα βήµα πίσω από τις εξελίξεις. Η πρόσφατη αιµατηρή επίθεση στα γραφεία γνωστής ναυτιλιακής εταιρείας στη Γλυφάδα µε τρεις νεκρούς και µε τον δράστη να δίνει τέλος στη ζωή του, αφού είδε πως δεν µπορούσε να συνεχίσει το εγκληµατικό του έργο, είναι το συγκλονιστικότερο έγκληµα αντιδικίας και αντεκδίκησης των τελευταίων ετών.

Την ίδια ηµέρα, µάλιστα, αποκαλύφθηκε άλλη µία υπόθεση, που από πραγµατική τύχη δεν εξελίχθηκε σε µακελειό. Αγνωστοι έστειλαν φάκελο-βόµβα στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, τον οποίο η ίδια δεν άνοιξε χάρη στην παρότρυνση του απόστρατου στρατιωτικού συζύγου της να τον περάσουν από το µηχάνηµα ελέγχου του ∆ικαστικού Μεγάρου. Η έκρηξη του µισού κιλού ζελατοδυναµίτιδας θα άφηνε πίσω της θύµατα και εκτεταµένες καταστροφές σε ακτίνα τουλάχιστον 13 µέτρων. Το συγκεκριµένο δικαστικό µέγαρο το 2010 είχε βρεθεί στο στόχαστρο βοµβιστών, επίθεση για την οποία µέχρι και σήµερα δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, και έκτοτε είχαν ληφθεί αυστηρά µέτρα ασφαλείας για τους εισερχόµενους πολίτες, αλλά και την αλληλογραφία. Οµως από τις 8 το πρωί και έπειτα. Νωρίτερα και για µιάµιση περίπου ώρα οι πόρτες ανοίγουν για τους εργαζοµένους, χωρίς να υπάρχουν έλεγχοι. Συνεπώς, θεωρούν οι Αρχές, ο βοµβιστής εκµεταλλεύτηκε αυτό το κενό. Προς το παρόν, δεν διαφαίνεται πως δράστες είναι µέλη τροµοκρατικής οργάνωσης, αλλά κυκλωµάτων του κοινού Ποινικού ∆ικαίου, µε µια λέξη δηλαδή κακοποιοί.

Φάκελοι - βόμβες

Στις 24 Ιουνίου 2010, ένας αντίστοιχος φάκελος-βόµβα, πάλι µε περίπου µισό κιλό ζελατοδυναµίτιδας και ΤΝΤ, εξερράγη στα χέρια του υπασπιστή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη. Ο θάνατος του αστυνομικού ήταν ακαριαίος. Ο φάκελος προοριζόταν για τον υπουργό. Σε μέρος της βόμβας εντοπίστηκε ένα αποτύπωμα του δραπέτη κακοποιού Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος έκτοτε καταζητείται για ανθρωποκτονία και βομβιστική επίθεση.

Στις 26 Μαΐου 2017, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος άνοιξε έναν φάκελο που υποτίθεται πως περιείχε βιβλίο. Το όχημα στο οποίο επέβαιναν ο κ. Παπαδήμος και δύο αστυνομικοί σείστηκε από την έκρηξη μικρής ισχύος βόμβας, που τραυμάτισε τους τρεις επιβάτες.

Τρομοκρατία

Μέσα σε ενάμιση μήνα, εκεί που η Ελλάδα έδειχνε να έχει ξεχάσει εντελώς την ύπαρξη της τρομοκρατίας, ήρθε αντιμέτωπη με δύο απανωτές βομβιστικές επιθέσεις. Στις αστυνομικές εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στου Γουδή και στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας. Η μία βόμβα απενεργοποιήθηκε, ενώ η άλλη, στην οδό Σταδίου, προξένησε εκτεταμένες καταστροφές, με τους τρομοκράτες να παίρνουν ένα τεράστιο ρίσκο να υπάρχει κατασκευαστικό σφάλμα στον μηχανισμό και να απειληθούν οι δεκάδες πολίτες που διέρχονταν για ώρα από το σημείο έως ότου αποκλειστεί ο χώρος από τους αστυνομικούς. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβαν πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις, που οι αστυνομικοί θεωρούν πως είναι η εξής… μία.

Οι δολοφονίες

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Αλιμο, το διπλό φονικό στον Κορυδαλλό, με θύματα τον Βασίλη Ρουμπέτη και τον Διονύση Μουζακίτη, η εκτέλεση με δύο γεμιστήρες Καλάσνικοφ και σφαίρες από πιστόλι του Βαγγέλη Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο, καθώς και οι δολοφονίες του 49χρονου επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα και του πρώην ΕΚΑΜίτη Σπύρου Παπαχρήστου είναι μόνο μερικές από τις δεκάδες δολοφονίες της μαφίας στην Αθήνα. Παρά τις ογκώδεις δικογραφίες που κατά καιρούς αποστέλλονται στις Εισαγγελίες, οι μαφιόζοι συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτοι, αποκομίζοντας κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων από τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, γυναικών, την προστασία καταστημάτων και προσώπων, καθώς και από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων. Από τύχη, μάλιστα, τρία νεαρά αγόρια από την Κρήτη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για ένα προγαμιαίο πάρτι και έπεσαν πάνω σε καταζητούμενο Αλβανό μπράβο, ζουν μέχρι και σήμερα. Ο μπράβος τράβηξε πιστόλι και πυροβόλησε εναντίον τους, τραυματίζοντας βαρύτατα τον έναν εξ αυτών. Πριν από λίγες ημέρες άγνωστοι εκτέλεσαν και έκαψαν επιχειρηματία στη Μάνδρα.

Ο αστυνομικός της ΥΑΤ Γιώργος Λυγγερίδης, που έδωσε τιτάνιο αγώνα επί ημέρες στη ΜΕΘ νοσοκομείου, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Ενας χούλιγκαν-δολοφόνος έριξε μια ναυτική φωτοβολίδα με ευθεία βολή, χτυπώντας τον άτυχο αστυνομικό στην κεντρική αρτηρία του ποδιού του.

«Μαύρο» όπλο

Ενας 68χρονος συνταξιούχος δεν… σήκωνε αντιρρήσεις και δεν μπορούσε να περιμένει λίγα δευτερόλεπτα ώστε ο 36χρονος εργαζόμενος σε χώρο στάθμευσης στην οδό Πραξιτέλους, στον Πειραιά, να οδηγήσει στο εσωτερικό του υπαίθριου χώρου το όχημα πελάτη. Πήρε την καραμπίνα που κατείχε παράνομα στο σπίτι του, γύρισε και τον δολοφόνησε μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών. Μάλιστα, μέχρι και τη στιγμή της προφυλάκισής του ο 68χρονος εμφανιζόταν αμετανόητος.

Τρεις γυναίκες, σε Θεσσαλονίκη, Ζεφύρι και Ηράκλειο, αποτελούν τα πρώτα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στους δύο πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. Τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις με την ίδια κατάληξη για τις άτυχες γυναίκες, που πλήρωσαν με τη ζωή τους το μένος των οικείων προσώπων τους. Το 2022 είχαν καταγραφεί 13 δολοφονίες γυναικών, ενώ το 2023 είχαν σημειωθεί έξι δολοφονικές επιθέσεις με θύματα γυναίκες.

Για χρέη, ενδεχομένως και για παράνομες ανασκαφές και ίσως για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, ένας 51χρονος κρεοπώλης κατηγορείται ότι εκτέλεσε εν ψυχρώ στον κάμπο του Ευηνοχωρίου τον 31χρονο Μπάμπη Κούτσικο. Ο φερόμενος ως δράστης μέχρι και σήμερα αρνείται τα πάντα, χωρίς να αποκαλύπτει καμία λεπτομέρεια του στυγερού εγκλήματος.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»