Τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων «χτυπά» με εγκύκλιό της προς τους εισαγγελείς ανηλίκων όλης της χώρας η αρμόδια αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευσταθία Καπαγιάννη.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός κάνει λόγο για ένα μεγάλων διαστάσεων πρόβλημα, αφού καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γίνονται αναφορές σε αξιόποινες πράξεις ανηλίκων που ενέχουν βία και σκληρότητα σε βάρος των θυμάτων τους.

Διαβάστε ακόμα: Επιτροπή κατά της παραβατικότητας ανηλίκων - Β. Βαμβακάς: Τις επόμενες ημέρες νέα πλατφόρμα για καταγγελίες θυμάτων

«Καμπανάκι» αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Συμμορίες ανηλίκων στα πρότυπα της μαφίας»

«Συμμορίες ανηλίκων στα πρότυπα της μαφίας. Έφηβοι που διευθύνουν με μαεστρία εγκληματικές οργανώσεις και επιδίδονται σε επιθέσεις με ανελέητους ξυλοδαρμούς, αιματηρά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών ακόμη και όπλα. Περιστατικά βίας από ανήλικους, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, σήμερα αποτελούν καθημερινότητα», σημειώνει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών της, παραθέτει σειρά στατιστικών στοιχείων της Αστυνομίας σύμφωνα με τα οποία το 2023 σε ολόκληρη τη χώρα προχώρησαν σε παράνομες πράξεις 10.776 ανήλικοι δράστες, από τους οποίους 1.100 είναι μέχρι 11 ετών και 1.400 από 12 έως 14 ετών. Οι παραβατικές συμπεριφορές σε μεγάλο μέρος τους αφορούν σοβαρά εγκλήματα, όπως ληστείες, κλοπές, σωματικές βλάβες, ναρκωτικά, προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας, βιασμό, αλλά και εγκληματική οργάνωση.

«Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 υπάρχει αύξηση στις ληστείες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 που αγγίζει το 56%. Μία εικόνα που αν προστεθεί στο γεγονός ότι πέρυσι εξαρθρώθηκαν 17 συμμορίες ανηλίκων που εμπλέκονταν σε 132 υποθέσεις σκληρής βίας αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος», σημειώνει η κυρία Καπαγιάννη και συμπληρώνει πως οι υποθέσεις που έχει διαχειριστεί η Αστυνομία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 ξεπερνούν αυτές που είχαν καταγραφεί συνολικά ολόκληρο το 2022.

Καταλήγοντας, ζητά από τους αρμόδιους κατά τόπους εισαγγελείς ανηλίκων να προβαίνουν σε παραγγελίες για συστηματική διενέργεια κοινωνικών ερευνών προς διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης και διαπαιδαγώγησης των οικογενειών τους, ενώ ζητά τη διαρκή συνεργασία των εισαγγελέων με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του κάθε νομού για τη διοργάνωση δράσεων που να στοχεύουν στην ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή