Με το βλέμμα στραμμένο στα εγκληματολογικά εργαστήρια βρίσκονται οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σε μια προσπάθεια να δουν εάν θα αποκτήσουν νέα στοιχεία για τη δράση των δύο οργανώσεων «Σύμπραξη Εκδίκησης» και «Ένοπλη Απάντηση».

Η σύλληψη των 10 ατόμων χθες, κατά τη διάρκεια ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τεσσάρων βαρυποινιτών που εκτίουν ποινές φυλάκισης σε σωφρονιστικά καταστήματα αλλά και τη σύλληψη έξι συνολικά ατόμων. Δύο εξ αυτών είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί, τρεις άνδρες και μία γυναίκα.

Διαβάστε ακόμα: Τρομοκρατία: Το προφίλ των 10 ατόμων που συνελήφθησαν - Στρατιωτικοί και αναρχικοί ανάμεσά τους

Οι αστυνομικοί θεωρούσαν πως εξάρθρωσαν την οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης», η οποία κρύβεται πίσω από τέσσερις επιθέσεις. Συγκεκριμένα, φέρονται να κρύβονται πίσω από την έκρηξη βόμβας σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου αλλά και για τη βόμβα σε κτίριο εταιρείας που σχετίζεται με το στέγαστρο Καλατράβα. Παράλληλα, προέκυψαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη δράση τους με τη ρίψη χειροβομβίδας σε όχημα σωφρονιστικού υπαλλήλου του Κορυδαλλού στο Χαϊδάρι, καθώς και σε μια ακόμα βομβιστική επίθεση στις 24 Ιουνίου 2023 σε σπίτι στη Λάρισα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών όμως χθες διαπιστώθηκε ότι είναι τα ίδια πρόσωπα που είχαν στείλει τον φάκελο βόμβας στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, στα μέσα του μήνα. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει με κείμενό της η οργάνωση «Ένοπλη Απάντηση», η οποία μάλιστα στο κείμενο που ανήρτησε σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ανακοίνωνε πως έρχονται και άλλα χτυπήματα, με στόχους δικαστικούς.

Τρομοκρατία για προσωπικούς λόγους

Αυτό που προκύπτει από τις έως τώρα έρευνες και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως ένας 36χρονος αντιεξουσιαστής-ληστής είχε στήσει την οργάνωση για να εξυπηρετήσει, μεταξύ άλλων, και προσωπικούς στόχους. Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που συμμετέχουν στις έρευνες, η πρόεδρος Εφετών Θεσσαλονίκης είχε απορρίψει κατά το παρελθόν αίτημα για μείωση της ποινής του 36χρονου αντιεξουσιαστή, κάτι που φαίνεται ότι εξόργισε τον ίδιο και αποφάσισε να την εκδικηθεί. Στο όνομα λοιπόν της τρομοκρατίας, ο 36χρονος ληστής, που εμφανίζεται και ως ιδεολόγος αντιεξουσιαστής, αποφάσισε να «τιμωρήσει» τη δικαστικό λειτουργό στέλνοντάς της έναν φάκελο-βόμβα, που για καλή της τύχη η ίδια δεν τον άνοιξε -χάρη στην παρότρυνση του απόστρατου στρατιωτικού συζύγου της- και τον έστειλε για έλεγχο.

Οι δύο πυροτεχνουργοί

Η συμμετοχή των δύο εν ενεργεία στρατιωτικών, πυροτεχνουργών, από την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς, έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους αστυνομικούς. Η σύμπραξη αντιεξουσιαστών και ποινικών με τέτοια πρόσωπα δεν έχει λογική, αναφέρουν οι αστυνομικοί, όμως δεν είναι το μοναδικό περιστατικό ένστολου που εμπλέκεται σε τέτοιες υποθέσεις. Ελάχιστα άτομα, πλην στρατιωτικών, έχουν τεχνογνωσία στην κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Οι δύο συλληφθέντες φέρεται να παρείχαν εκρηκτικά και έτοιμες βόμβες -ίσως και να προσπάθησαν να «μεταλαμπαδεύσουν» τις γνώσεις τους σε νεότερους- στην οργάνωση. Η φυσική τους παρουσία σε επιθέσεις δεν προκύπτει, ενώ φαίνεται να γνωρίζουν ένα ή πιθανότατα δύο άτομα μεταξύ των δέκα συλληφθέντων.

Η οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης» είναι ένα μείγμα ποινικών και αντιεξουσιαστών, λένε οι αστυνομικοί, και όπως όλα δείχνουν έκαναν επιθέσεις για το… γενικότερο καλό αλλά και για προσωπικούς λόγους. Το ζητούμενο για τις Αρχές πάντως είναι το οπλοστάσιο της οργάνωσης, το οποίο εκτιμάται πως ακόμη δεν έχει εντοπιστεί και αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς ερευνών των Αρχών.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν αργότερα σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα Αθηνών με τη σχηματισθείσα δικογραφία σε βάρος τους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czg2dxf1nu29)