Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινείται ήδη η συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας που ξεκίνησε χθες, με φόντο το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» περί «μονταζιέρας» στις ηχητικές καταγραφές τη νύχτα της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών.
Τα πνεύματα θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο σήμερα και αύριο, την ώρα που από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ήδη το στίγμα τους, περνώντας στην αντεπίθεση και κάνοντας λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που επιδιώκουν την αποδυνάμωση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σε αυτό το ταραχώδες περιβάλλον η πολιτική εικόνα παρουσιάζεται εξαιρετικά πολωμένη, αν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την εξέλιξη, καθώς εκτιμούν ότι η όλη κοινοβουλευτική διαδικασία αφενός θα συσπειρώσει τη ΝΔ και αφετέρου θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις από το βήμα της Ολομέλειας στις μομφές της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης. Η χρονική συγκυρία άλλωστε κρίνεται κρίσιμη, καθώς στην ουσία μιλάμε για την πρώτη οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή δύο μήνες πριν από το ορόσημο των ευρωεκλογών.

Διαβάστε ακόμα: Πρόταση δυσπιστίας: "Απόλυτος σεβασμός στον πόνο των συγγενών των θυμάτων, πλήρης εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για να διαλευκάνει την υπόθεση" η γραμμή της κυβέρνησης


Πρόταση δυσπιστίας: Η αντεπίθεση της κυβέρνησης

Έτσι λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο όχι μόνο να αντεπιτεθεί, αλλά και να απαντήσει σε οξύτατους τόνους στις κατηγορίες που δέχεται από την αντιπολίτευση. Με αυτά τα δεδομένα, υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές που θα τοποθετηθούν από του βήματος της Ολομέλειας αναμένεται να εξαπολύσουν δριμύτατη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, ταυτίζοντάς τον με «ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα», εγκαλώντας παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι εργαλειοποιούν την τραγωδία και επενδύουν στον ανθρώπινο πόνο, τη στιγμή που η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί.

«Η έρευνα της Δικαιοσύνης είναι κάτι ιερό και γύρω από αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές. Υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι το σύνολο των συνομιλιών πήγαν αυτούσιες στη Δικαιοσύνη; Η απάντηση είναι “όχι”. Δεν το αμφισβητεί αυτό κανείς. Η έρευνα φαίνεται να έχει καταλήξει στη συνδρομή και του ανθρώπινου λάθους. Προφανώς και εξετάζονται και άλλες πτυχές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μιλώντας για το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», που -εντέλει- έβαλε φωτιά στο πολιτικό τοπίο.

Σκληρή γραμμή θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη πως υπονομεύει συνειδητά το δημοκρατικό πολίτευμα και δυσφημεί τη χώρα μέσω της πρότασής του για διεθνή παρατήρηση των εκλογικών διαδικασιών, αμφισβητώντας το αδιάβλητο των εκλογών. Και όλα αυτά πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τη σκληρή στάση του Μαξίμου στην εν εξελίξει συζήτηση στη Βουλή μαρτυρούν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών πρώτης γραμμής, που έχουν ήδη τοποθετηθεί για το ζήτημα.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, καλεσμένος χθες σε εκπομπή του ΑΝΤ1 επισήμανε ότι «το δυστύχημα των Τεμπών έγινε από διαδοχικά ανθρώπινα λάθη. Δεν έφταιγε ούτε ο Καραμανλής ούτε ο Μητσοτάκης… Η αντιπολίτευση συνασπίστηκε γύρω από τα συμφέροντα για να ρίξει την κυβέρνηση». Και πρόσθεσε για τον Ν. Ανδρουλάκη ότι έσπευσε να αξιοποιήσει το δημοσίευμα για να βγει από την πολιτική του αφάνεια. «Ο κύριος Ανδρουλάκης, όπως και στα πανεπιστήμια, έτσι και αναφορικά με τα Τέμπη, λειτούργησε ως εντολοδόχος οικονομικών συμφερόντων», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.


Βουλή: Τα φώτα στον Κώστα Καραμανλή - Τι θα πει

Το στίγμα άλλωστε το έδωσε ήδη από χθες ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης από τη Βουλή και σε γενικές γραμμές σε αυτόν τον άξονα θα κινηθεί η ΝΔ στην Ολομέλεια, όπου τα φώτα αναπόφευκτα θα στραφούν στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έδωσε χθες το «παρών» στα έδρανα.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών θα λάβει σήμερα τον λόγο για να τονίσει ότι δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη των αιτιών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος και ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ εμμέσως καλούσαν τον κ. Καραμανλή να παραιτηθεί από την ασυλία του ως βουλευτής.

Υπό αυτή την έννοια, η σημερινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03s2eu2g10h)