Σε παράγοντα ανάπτυξης, σταθερότητας και συνοχής στο Αιγαίο αναδεικνύεται το οµώνυµο Πανεπιστήµιο, µε νέα νοµοθετική πρωτοβουλία που αναµένεται να αναλάβει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η οποία θα έχει και ισχυρό σηµειολογικό, εκπαιδευτικά και εθνικά, πρόσηµο.

∆ροµολογείται η δηµιουργία νέας Σχολής στη Ρόδο µε αντικείµενο τη Φιλοξενία, καθώς πρόκειται για ένα νησί που είναι ταυτισµένο µε τον Τουρισµό, ενώ και νέα τµήµατα προβλέπεται να ιδρυθούν στη Σύρο και τη Λήµνο.

Παράλληλα, θα δοθεί λύση και στο στεγαστικό πρόβληµα των σπουδαστών µε την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών. Στόχος του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης είναι το Πανεπιστήµιο του Αιγαίου να µετεξελιχθεί, στην κρίσιµη αυτή εθνικά αλλά και τουριστικά περιοχή, σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κόµβο και «ηγέτη» για τη γνώση και την καινοτοµία και να αναδειχθεί συνολικά σε ισχυρό κέντρο ανάπτυξης, εκπαίδευσης, έρευνας και υποστήριξης των νησιών του Αιγαίου, όπως έγινε πρόσφατα µε την αναβάθµιση του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης.

Νέο τµήµα στη Ρόδο µε ειδικότητα τη Φιλοξενία αναµένεται να ιδρυθεί στο νησί, όπως αποκαλύπτει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Αιγαίου, καθηγητής ∆ηµήτρης Παπαγεωργίου, και αναλύει το σχέδιο που συζητείται µε το υπουργείο Παιδείας, χωρίς να έχει ακόµα οριστικοποιηθεί. Τα επόµενα τµήµατα σχεδιάζεται να ιδρυθούν σε Σύρο και Λήµνο, προκειµένου να ισχυροποιήσουν την εκεί παρουσία του Πανεπιστηµίου. Οπως τονίζει ο πρύτανης, το Πανεπιστήµιο του Αιγαίου έχει δύο µοναδικά χαρακτηριστικά, καθώς είναι ακριτικό και πολυνησιωτικό µαζί.

Και σηµειώνει ότι ένα πρώτο «βήµα» θα είναι η ενίσχυσή του µε περαιτέρω τµήµατα, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και η επίλυση του στεγαστικού θέµατος των φοιτητών. Αντικείµενο του τµήµατος στη Λήµνο συζητείται να αποτελεί η Βιοπληροφορική, ενώ η γενικότερη φιλοσοφία είναι να ιδρυθούν τµήµατα µε σύγχρονα γνωστικά αντικείµενα που έχουν άµεση σχέση µε την αγορά εργασίας.

Το τµήµα που ήδη λειτουργεί στη Σύρο είναι πρωτοπόρο και ονοµάζεται Τµήµα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστηµάτων µε αντικείµενο την ολοκληρωµένη σχεδίαση αναδυόµενων προϊόντων, συστηµάτων και υπηρεσιών. Το νέο τµήµα αναµένεται να έχει συναφές αντικείµενο. Το νεότερο τµήµα σήµερα είναι το Τµήµα Οικονοµικής και ∆ιοίκησης Τουρισµού στη Χίο. Σηµαντική θεωρείται για τη στήριξη του Πανεπιστηµίου Αιγαίου, που ιδρύθηκε το 1984, η επίλυση θεµάτων της στέγασης των φοιτητών.

«Ολα τα νησιά έχουν υποδοµές στέγασης», λέει ο πρύτανης, ο οποίος τονίζει ότι είναι στα άµεσα σχέδιά τους η αγορά οικοπέδων για φοιτητικές εστίες στη Ρόδο και στη Σάµο, ενώ αναµένεται δωρεά στη Λήµνο και παραχώρηση οικοπέδου στη Μυτιλήνη.

Σε ό,τι αφορά τη σίτιση, όπως λέει ο κ. Παπαγεωργίου, εκτός από τους φοιτητές που σιτίζονται δωρεάν υπάρχει πρόγραµµα διατροφής µε όλα τα γεύµατα της ηµέρας µε 2,5 ευρώ για όσους φοιτητές το επιθυµούν. Εκτός από τους επιπλέον διδάσκοντες που θα χρειαστεί το Πανεπιστήµιο για την ανάπτυξή του, απαιτούνται και περισσότεροι διοικητικοί υπάλληλοι, επισηµαίνει ο πρύτανης, καθώς λόγω της ιδιοµορφίας των πολλών τµηµάτων σε διαφορετικά νησιά απαιτούνται οι υποδοµές και οι αρµόδιοι υπάλληλοι για να τα στηρίξουν.

Πανεπιστήµιο-∆ίκτυο

Το Πανεπιστήµιο Αιγαίου αποτελεί συνέχεια του οράµατος του διαπρεπούς µαθηµατικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, που υπέβαλε το 1919 σχέδιο για την ίδρυση Ιωνικού Πανεπιστηµίου. Ιδρύθηκε το 1984 και είναι ένα από τα νεότερα Πανεπιστήµια στην Ελλάδα.

Σήµερα, σαράντα χρόνια µετά, µε 18 τµήµατα, 38 προγράµµατα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Θερινά Σχολεία και Μαθήµατα ∆ιά βίου Μάθησης, κατατάσσεται ανάµεσα στα µεγαλύτερα Πανεπιστήµια της χώρας. ∆ιοικητική έδρα του Πανεπιστηµίου Αιγαίου είναι η Μυτιλήνη, ενώ σχολές και τµήµατά του λειτουργούν στις νησιωτικές πόλεις της Μυτιλήνης, της Χίου, του Καρλοβάσου, της Ρόδου, της Ερµούπολης και της Μύρινας, συγκροτώντας ένα Πανεπιστήµιο-∆ίκτυο που καλύπτει όλους τους νοµούς του Αιγαίου

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής