Επένδυση για την εκπαίδευση το "ψηφιακό φροντιστήριο" - Πότε ξεκινούν τα μαθήματα
Από Σεπτέμβριο η ζωντανή διδασκαλία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Δημιουργείται πλατφόρμα μετασχολικής διαδικτυακής υποστήριξης μαθητών
μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία, εκτός από μαγνητοσκοπημένα μαθήματα, θα προσφέρει και άλλα βοηθήματα στους μαθητές, όπως επιπλέον ασκήσεις και υλικό προς μελέτη, σαν «ένα καλάθι» που περιέχει χρήσιμα εργαλεία για τη σχολική καθημερινότητα, όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας. Σκοπός του είναι να προσφέρει μια επιπλέον ευκαιρία για μάθηση και υποστήριξη στους μαθητές, ιδιαίτερα σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο, αλλά και για εκείνους που ζουν σε πιο απομακρυσμένα μέρη, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα φροντιστηρίων.
Το «Ψηφιακό Φροντιστήριο» αρχικά θα περιλαμβάνει μαθήματα στα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά Γυμνασίου, ενώ ήδη πραγματοποιούνται τα γυρίσματα σε διάφορους χώρους, όπως στα στούντιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Τα μαθήματα θα προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους μαθητές, ενώ, όπως λέει ο υπουργός Παιδείας, ΚυριάκοςΠιερρακάκης, στην τελική μορφή του προγράμματος, που θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα βρίσκεται μαγνητοσκοπημένη όλη η ύλη από την Α' Δημοτικού έως και τη Β' Λυκείου σε ενότητες, με βάση τα μαθήματα και τις ώρες διδασκαλίας.
Σε ό,τι αφορά τη Γ' Λυκείου, για τους μαθητές δηλαδή που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου προβλέπεται ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία των μαθημάτων από εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές θα παρακολουθούν τον καθηγητή να διδάσκει και θα μπορούν να κάνουν και ερωτήσεις. Με την ολοκλήρωση του Λυκείου, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πιστοποίηση στο μάθημα της Πληροφορικής.
Καινοτομίες
Η ψηφιοποίηση του σχολείου, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Παιδείας, θα ενισχυθεί και με άλλες καινοτομίες, όπως το ψηφιακό απουσιολόγιο και γενικότερα η ψηφιοποίηση διοικητικών εργασιών. Επίσης θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας e-parents, η οποία θα αντικαταστήσει το σύνολο της έγχαρτης επικοινωνίας των γονέων και κηδεμόνων με το σχολείο και την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να ενημερώνονται για τις απουσίες των μαθητών ή να δίνουν τη συναίνεσή τους για εκδρομές. Ο καθηγητής θα έχει στην οθόνη του τα ερωτήματα των μαθητών και θα δίνει απαντήσεις στο τέλος ή στη διάρκεια του μαθήματος, ανάλογα με το ερώτημα.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, θα δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα μετασχολικής διαδικτυακής υποστήριξης μαθητών, η οποία θα περιλαμβάνει βιντεομαθήματα, μαθήματα σε πραγματικό χρόνο (ζωντανά), καθώς και εξατομικευμένη υποστήριξη, μέσω της οποίας οι μαθητές θα επικοινωνούν μέσω live chat με εκπαιδευτικούς, για να επιλύουν απορίες. Οσοι μαθητές της Γ’ Λυκείου δηλώσουν συμμετοχή στο «Ψηφιακό Φροντιστήριο» θα λάβουν από το υπουργείο Παιδείας μοναδικούς κωδικούς, προκειμένου με αυτούς να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να διασφαλίζεται ότι θα αποτρέπεται η συμμετοχή άλλων στο μάθημα.
Τα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα παραδίδονται κάθε ημέρα, ενώ προγραμματίζεται να αρχίζουν τις απογευματινές ώρες. Για τις υπόλοιπες τάξεις, Ε’ και
ΣΤ’ Δημοτικού, Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου και Α’ και Β’ Λυκείου, τα μαθήματα θα βιντεοσκοπηθούν και θα μπορεί ο καθένας, χωρίς κωδικούς, να μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να τα παρακολουθεί. Θα αποτελούν, σύμφωνα με τους αρμόδιους του υπουργείου, χρήσιμο εργαλείο στην περίπτωση που οι μαθητές θέλουν να επαναλάβουν κάποιο μάθημα που έχασαν ή δεν κατάλαβαν καλά.
Παράλληλα, θα μπορούν να στέλνουν ερωτήσεις στους καθηγητές τους και να λαμβάνουν απαντήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκη, η δημιουργία του «Ψηφιακού Φροντιστηρίου» αποτελεί σημαντική επένδυση στην εκπαίδευση των παιδιών, καθώς ζητούμενο είναι να δοθεί σε όλους τους μαθητές η ευκαιρία να πετύχουν στο σχολείο, ανεξάρτητα από τις συνθήκες διαβίωσής τους. Tα σχολικά δίκτυα θα «τρέχουν» με την ταχύτητα της οπτικής ίνας. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης το έργο Fiber to the School, το οποίο αφορά στη διασύνδεση με οπτική ίνα 10.000 σχολείων.
* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 7/4