Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στον 39χρονο γυναικοκτόνο που δολοφόνησε την 28χρονη Κυριακή έξω από αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους. Σύμφωνα με το Star η διάγνωση των γιατρών δεν ανέφερε ψυχιατρικό πρόβλημα αλλά εκούσιο αυτοτραυματισμό με αιχμηρό αντικείμενο και ιστορικό με τοξικές ουσίες.

Στο μεταξύ με αλληλοκαρφώματα φαίνεται ότι κατάθεσαν στο πλαίσιο της ΕΔΕ οι πέντε από τους έξι αστυνομικούς του Α.Τ Αγίων Αναργύρων που ελέγχονται για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν το βράδυ της γυναικοκτονίας. Πλέον αυτός που απομένει να καταθέσει το δικό του υπόμνημα είναι ο 27χρονος τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης, ο οποίος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια στον τόπο καταγωγής του. Ήδη του έχουν σταλεί οι ερωτήσεις και αναμένονται οι απαντήσεις που θα δώσει προκειμένου να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0p4j6bwieft)
Στα υπομνήματά τους φαίνεται να δικαιολογούν τις ενέργειές τους, να αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη και σε ένα βαθμό να την μετακυλούν σε άλλους ελεγχόμενους αστυνομικούς. Χαρακτηριστικά η 22χρονη αξιωματικός υπηρεσίας όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ενημέρωσε τον διοικητή της για την καταγγελία, παρά μόνο όταν η Κυριακή έπεσε νεκρή μπροστά στη σκοπιά του τμήματος, ανέφερε ότι ενημέρωσε την Επόπτρια και υποδιοικητή του τμήματος, δηλαδή ότι ενημέρωσε σε ανώτερο επίπεδο του διοικητή της, απευθείας την Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής.

Αναφέρεται στο νεαρό της ηλικίας της και την μικρή εμπειρία της, ενώ για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε τον διοικητή, δεν ενημέρωσε το γραφείο ενδοοικογενειακής βίας, δεν επικοινώνησε η ίδια με την Άμεση Δράση, γιατί δεν πληκτρολόγησε τα στοιχεία του 39χρονου δράστη για να δει το ποινικό παρελθόν του, δεν φαίνεται να έχει απαντήσεις και περιορίζεται να επισημαίνει ότι εκεί βρισκόταν η Επόπτρια με… 40 χρόνια υπηρεσίας, που δεν τα έκανε ή δεν τα ζήτησε. Σημειώνεται ότι στο γραφείο της Αξιωματικού Υπηρεσίας, όταν η Κυριακή προέβαινε στην καταγγελία της, βρισκόταν η Επόπτρια και η οδηγός της, η οποία μάλιστα «συμφωνούσε» ότι δεν γίνεται να μεταφερθεί με περιπολικό γιατί αυτό «δεν είναι ταξί».

Τι υποστηρίζει ο σκοπός του Α.Τ

Ο 48χρονος υπό απόταξη φρουρός του τμήματος υποστηρίζει μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε πως η κοπέλα βρισκόταν σε κίνδυνο, ενώ δεν ήξερε τι είχε καταγγείλει η Κυριακή, στην αξιωματικό υπηρεσίας. Αναφορικά με το γεγονός γιατί δεν ήταν έξω από τη σκοπιά, γιατί δεν αντέδρασε για να αποτρέψει την δολοφονία, ενώ η επίθεση διαδραματιζόταν σε πολύ μικρή απόσταση, οι απαντήσεις του δεν φαίνεται να είναι πειστικές.

Αναφορικά με την δολοφονία της Κυριακής ανέφερε στην κατάθεσή του ότι δεν είχε οπτική εικόνα, δεν αντελήφθη την επίθεση εναντίον της παρά μόνο όταν άκουσε τις φωνές, και στη συνέχεια, όταν κατέρρευσε η άτυχη κοπέλα δίπλα στη σκοπιά.

Όταν σταλεί και το υπόμνημα του 27χρονου τηλεφωνητή, ο διενεργών την ΕΔΕ θα συντάξει το πόρισμά του και θα προτείνει τις σχετικές ποινές, εκτός αν διαπιστώνει αδίκημα, που καθιστά κατηγορούμενους κάποιους αστυνομικούς και θα τους καλέσει σε απολογία.

Το πόρισμα της ΕΔΕ πρόκειται να συμπεριληφθεί στο προανακριτικό υλικό που συλλέγει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων η οποία διερευνά τις ποινικές ευθύνες των αστυνομικών. Παράληλλα θα προστεθεί στις καταθέσεις, του 37χρονου φίλου της Κυριακής, του πατέρα της, του Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Αττικής, του προϊστάμενου της βάρδιας στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και του προϊστάμενου του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας της Δυτικής Αττικής.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0p3xhjl1uld)
Επιπλέον θα συμπεριληφθεί το βιντεοληπτικό και ηχητικό υλικό, οι εσωτερικές διαταγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τον χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, το καθηκοντολόγιο των αστυνομικών που χειρίστηκαν την υπόθεση το μοιραίο βράδυ και οι καταθέσεις των αστυνομικών στο πλαίσιο της δικογραφίας για την ανθρωποκτονία.

Μάλιστα όλο το προανακριτικό υλικό θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ο οποίος θα κρίνει αν κάποιοι από τους αστυνομικούς θα κληθούν ξανά προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις ως οιωνεί κατηγορούμενοι για την διάπραξη συγκεκριμένων αδικημάτων, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους.

Όσον αφορά την Επόπτρια, την αξιωματικό υπηρεσίας και τον υπό απόταξη σκοπό του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων, από την προκαταρκτική έρευνα των αξιωματικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, προκύπτουν σε αρχικό στάδιο, ενδείξεις της διάπραξης του αδικήματος παράλειψης που οδήγησε σε κίνδυνο ζωής, πέρα από την παράβαση καθήκοντος.

Για την οδηγό της Επόπτριας, και τον τηλεφωνητή του κέντρου της Άμεσης Δράσης, που της είπε ότι το «περιπολικό δεν είναι ταξί», εδραιώνεται αρχικά η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, χωρίς να αποκλείεται η επιπλέον κατηγορία παραλείψεων που οδήγησαν σε κίνδυνο ζωής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, που απομακρύνθηκε από τη θέση του, διαπιστώνεται ότι δεν έφερε άμεση ευθύνη, καθώς δεν είχε ενημερωθεί από την Αξιωματικό Υπηρεσίας για την καταγγελία της άτυχης Κυριακής, αλλά ενημερώθηκε μετά τη δολοφονία της.

Δικηγόρος οικογένειας Κυριακής: «Το βίντεο με την δολοφονία κόβεται, δεν είναι ενιαίο»

Εντωμεταξύ η δικηγόρος της οικογένειας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, Έλενα Τζούλη, κατήγγειλε ότι το οπτικοακουστικό υλικό από τη δολοφονία που δόθηκε στις Αρχές «δεν είναι ενιαίο, κόβεται, υπάρχουν κενά».

«Αυτό που θέλω να σας πω είναι, ότι αποκλειστικά χάρη στην Ανακρίτρια Αθηνών, Παναγιώτα Σούτσου, έγινε δεκτό το αίτημα, το οποίο εγγράφως είχαμε υποβάλει δύο μέρες πριν, και η υπόθεση πλέον τέθηκε στην ορθή βάση της πλήρους διαλεύκανσης. Αυτό το οποίο έχει στα χέρια της η κυρία Ανακρίτρια κόβεται στο επίμαχο σημείο των 4 προηγούμενων μαχαιριών» είπε η κυρία Τζούλη.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υποβάλλαμε αίτημα προκειμένου να κατασχεθεί όλο το οπτικοακουστικό υλικό από το Τμήμα, από κάμερες του ΑΤ, από κάμερες παρακείμενων κατοικιών και καταστημάτων, καθώς, όπως προκύπτει από το υλικό που έχει στα χέρια της η κ. Ανακρίτρια και δόθηκε και σε εμάς ως συνηγόρους, το υλικό δεν είναι ενιαίο, κόβεται, υπάρχουν κενά, τα οποία γεννήθηκαν και στην κυρία Ανακρίτρια», συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0orisup12o9)
«Δεν θα κάνω χρήση της λέξης μοντάζ, γιατί δεν είμαι τεχνικός καμερών, αλλά γι’ αυτό ζητήσαμε ως οικογένεια της μητέρας της αδικοχαμένης Κυριακής και έγινε δεκτό να κατασχεθεί και να της παραδοθεί σε συνεχή ροή και όχι κομμένο προκειμένου να εξεταστεί και από δικό μας, τεχνικό πραγματογνώμονα της οικογένειας, ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι το πρωτότυπο υλικό», ανέφερε ακόμη.