Μεγάλης κλίμακος άσκηση αντιμετώπίσεως καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης, με προσομοίωση μείζονος ατυχήματος, πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο εγρηγόρσεως, κινητοποιήσεως και συντονισμού των συναρμοδίων υπηρεσιών με τις αντίστοιχες του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Σκοπός της ασκήσεως, που τελούσε υπό το συντονισμό του Διοικητού της Ναυτικής Βάσεως «Κανελλόπουλος» Πλοιάρχου Σπυρίδωνα Αλευρά ΠΝ, ήταν «ο έλεγχος της επάρκειας σχεδίασης αντιμετώπισης Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης, η εκπαίδευση του προσωπικού που υπηρετεί στις Διοικήσεις και Υπηρεσίες του Ν.Ο. Σκαραμαγκά, ο έλεγχος του συστήματος Διοικήσεως και Ελέγχου της βάσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας με φορείς εκτός του Π.Ν. κατά την αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων», όπως σημειωνόταν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στο σχετικό ενημερωτικό.

Στην προαναφερθείσα άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, του ΓΕΕΘΑ με τον Ειδικό Λόχο Ραδιο-Βιοχημικού Πολέμου, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ειδικής Μονάδος Αντιμετωπίσεως Καταστροφών, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Εθνικού Κέντρου Αμέσου Βοηθείας, του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, της εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Δήμου Χαϊδαρίου, της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτών Περιστερίου, της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδος Κορυδαλλού και της εταιρείας Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια (EKO). Συνολικώς στην άσκηση συμμετείχαν 496 άτομα.

Σημειώνεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό, μέσω των ασκήσεων αντιμετωπίσεως Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης, «μεριμνά για τη διαρκή βελτίωση των διαδικασιών ασφάλειας του προσωπικού του και των εγκαταστάσεών του, καθώς και για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας του με τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων», όπως σημειωνόταν χαρακτηριστικώς.