Τη νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση του νόμου περί «Μουσουλμάνων θρησκευτικών λειτουργών» παρουσίασε χθες το υπουργείο Παιδείας.

Με τον νόμο δίνεται η δυνατότητα στους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα μας να μην απευθύνονται (για τις υποθέσεις που τους αφορούν - κληρονομικά κ.λπ.) στον μουφτή, αλλά στα δικαστήρια.

Οι αρμοδιότητες του μουφτή δεν καταργούνται, αλλά δίνεται η δυνατότητα επιλογής στους εκπροσώπους της μειονότητας της Θράκης.

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται στο κείμενο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας:

1. Τα θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ρυθμίζονται από τον Αστικό Κώδικα. Κατ' εξαίρεση, τα θέματα προσωπικού δικαίου μπορούν να υπαχθούν στη δικαιοδοσία του μουφτή, εφόσον τα δυαδικά μέρη το επιθυμούν. Σε περίπτωση διαφωνίας των διαδίκων για το αν μια συγκεκριμένη υπόθεση θα υπαχθεί στα δικαστήρια ή στον μουφτή, αρμόδια για την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι τα δικαστήρια. Κατ' εξαίρεση, επίσης, επιτρέπεται στον διαθέτη, εφόσον συντάξει ενώπιον συμβολαιογράφου δήλωση τελευταίας βούλησης, να υπαχθεί η κληρονομική του διαδοχή στη δικαιοδοσία του μουφτή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστούν όλοι οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες για τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του μουφτή και την έκδοση των αποφάσεών του.

3. Για τα θέματα κληρονομικού δικαίου η ρύθμιση έχει άμεση ισχύ. Για τα θέματα προσωπικού δικαίου, λόγω της ανάγκης να εξασφαλιστεί ένα ομαλό μεταβατικό διάστημα και να αποφευχθεί η δημιουργία κοινωνικών προβλημάτων, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις εκδοθεί το προαναφερόμενο Προεδρικό Διάταγμα.
Το σχέδιο ρύθμισης θα κατατεθεί στη Βουλή ως αυτοτελές σχέδιο νόμου.