Υλικά

15 γρ. ξίδι

300 ml. γάλα

50 ml. φυτικό λάδι

60 γρ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο)

2 αυγά

5 ml. εκχύλισμα βανίλιας

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

75 γρ. σκόνη κακάο

300 γρ. ζάχαρη άχνη

10 γρ. μαγειρική σόδα

100 γρ. λευκά chocolate chips

Θήκες για cupcakes

Για topping με κρέμα βουτύρου:

90 γρ. σκούρα σοκολάτα

100 γρ. βούτυρο

125 γρ. άχνη ζάχαρη


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

🎂🧁🎈Happy birthday to Her Majesty! To celebrate The Queen's birthday we are sharing a chocolate cupcake recipe from The Royal Pastry Chefs. If you or a loved one are celebrating a special occasion during isolation why not treat yourself to some #RoyalBakes? Remember to share your creations with us! Ingredients for the cake sponges - (serves approximately 15) 15g vinegar 300ml milk 50ml vegetable oil 60g butter (melted and cool) 2 eggs 5ml of vanilla essence 250g of self-raising flour 75 of cocoa powder 300g caster sugar 10g bicarbonate of soda 100g white chocolate chips cupcake cases Ingredients for the buttercream topping: 90g of high percentage dark chocolate 100g butter 125g icing sugar Option to also use Royal icing, instead of buttercream: Royal icing available pre made in shops Add food colouring to create different colours Cake sponge method: -Preheat the oven to 150 C -Combine the flour, sugar, cocoa powder and bicarbonate of soda into a mixing bowl -Whisk the eggs in a separate jug, with the vanilla essence, melted butter, oil, milk and vinegar -Slowly add the wet mixture into the dry mixture, little by little -Ensure the batter is smooth with no lumps -Finally add the chocolate chips (alternatives could be nuts, dried fruit) -Lay the cupcake cases onto a tray -Use a metal spoon to equally divide the mixture into the cases -Bake for around 15-18 minutes, take out of the oven when golden and springy on touch -Leave to cool Buttercream icing method: -Cream the sugar and butter together, until light and creamy -Add in the warm melted chocolate -If you have a piping bag to hand, pipe the icing on the top of cakes for decoration (otherwise gently use a teaspoon or small spatula to ice) Royal icing method: -If decorating with royal icing, roll the icing out and cut into circular disks -Lay the disc over the cupcake and mould to required shape We hope you enjoy! #RoyalBakes 🧁

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Royal Family (@theroyalfamily) στις




Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150C.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο και τη σόδα σε ένα μπολ.

Χτυπάμε τα αυγά, μαζί με τη βανίλια, το λιωμένο βούτυρο, το λάδι, το γάλα και το ξίδι.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το υγρό μείγμα στο ξηρό.

Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό, χωρίς κόμπους.

Προσθέτουμε τα κομμάτια λευκής σοκολάτας.

Βάζουμε τις θήκες των cupcakes σε ένα ταψί.

Με ένα μεταλλικό κουτάλι ρίχνουμε το μείγμα στις θήκες.

Ψήνουμε για 15-18 λεπτά και βγάζουμε από τον φούρνο όταν γίνουν πάρουν χρώμα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για την κρέμα βουτύρου

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο μαζί, μέχρι να γίνει το μείγμα ελαφρύ και κρεμώδες.

Προσθέτουμε τη ζεστή και λιωμένη σοκολάτα.

Με ένα κορνέ ή με κουταλάκι, διακόσμησε με το γλάσο το πάνω μέρος των cupcakes.