Φανταστικό τυρόψωμο με φέτα για ένα χορταστικό πρωινό
Με κρεμμυδάκια, δυόσμο, μαϊντανό και άνηθο
Υλικά
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 700 γρ
Νωπή μαγιά 40 γρ
Κρεμμύδι ξερό 1 1/2 τεμ ψιλοκομμένο
Κρεμμυδάκια φρέσκα 3 τεμ ψιλοκομμένα
Δύοσμος φρέσκος ή ξερός 2 κουταλιές σούπας
Μαϊντανός 2-3 κλωνάρια ψιλοκομμένα
Άνηθος 2-3 κλωνάρια ψιλοκομμένα
Τυρί φέτα 400 γρ τριμμένη ή άλλο τυρί
Αυγά 3 τεμ
Πάπρικα γλυκιά και καυτερή από 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι- πιπέρι
Νερό χλιαρό 350 ml
Ελαιόλαδο 230 ml
Οδηγίες
Βάζουμε τη μαγιά σε μπολ με 3/4 νερό χλιαρό,ωπροσθέτουμε λίγο από το αλεύρι και φτιάχνουμε ένα κουρκούτι πηκτό. Το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Στο διάστημα αυτό ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Βάζουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε τα πιπέρια, τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα. Κλείνουμε τη φωτιά , προσθέτουμε τα μυρωδικά κι αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, προσθέτουμε την φέτα ή κάποιο άλλο τυρί, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το μείγμα μυρωδικών κι ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά. Στο μπολ με τη μαγιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό, μαζί με το αλεύρι λίγο λίγο, αλάτι και ζυμώνουμε με λίγο λαδωμένα τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του, προσθέτουμε το μείγμα με το τυρί και τα μυρωδικά, ζυμώνουμε πάλι για να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Βάζουμε το ζυμάρι σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί να απλωθεί παντού, το σκεπάζουμε ,το βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το κόβουμε.
* Αντί για νωπή μαγιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξηρή 2 φακελάκια.
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 700 γρ
Νωπή μαγιά 40 γρ
Κρεμμύδι ξερό 1 1/2 τεμ ψιλοκομμένο
Κρεμμυδάκια φρέσκα 3 τεμ ψιλοκομμένα
Δύοσμος φρέσκος ή ξερός 2 κουταλιές σούπας
Μαϊντανός 2-3 κλωνάρια ψιλοκομμένα
Άνηθος 2-3 κλωνάρια ψιλοκομμένα
Τυρί φέτα 400 γρ τριμμένη ή άλλο τυρί
Αυγά 3 τεμ
Πάπρικα γλυκιά και καυτερή από 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι- πιπέρι
Νερό χλιαρό 350 ml
Ελαιόλαδο 230 ml
Οδηγίες
Βάζουμε τη μαγιά σε μπολ με 3/4 νερό χλιαρό,ωπροσθέτουμε λίγο από το αλεύρι και φτιάχνουμε ένα κουρκούτι πηκτό. Το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Στο διάστημα αυτό ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Βάζουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε τα πιπέρια, τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα. Κλείνουμε τη φωτιά , προσθέτουμε τα μυρωδικά κι αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, προσθέτουμε την φέτα ή κάποιο άλλο τυρί, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το μείγμα μυρωδικών κι ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά. Στο μπολ με τη μαγιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό, μαζί με το αλεύρι λίγο λίγο, αλάτι και ζυμώνουμε με λίγο λαδωμένα τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του, προσθέτουμε το μείγμα με το τυρί και τα μυρωδικά, ζυμώνουμε πάλι για να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Βάζουμε το ζυμάρι σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί να απλωθεί παντού, το σκεπάζουμε ,το βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το κόβουμε.
* Αντί για νωπή μαγιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξηρή 2 φακελάκια.