Δοκίμασα στον Άγιο Νικόλαο σ ένα φούρνο και αποφάσισα να φτιάξω κι εγώ, δεν έχω φάει νοστιμότερα κουλουράκια

Αρχικά να πούμε ότι το χαρούπι, στα αρχαία ελληνικά "κεράτιον", είναι ο καρπός της χαρουπιάς, που μοιάζει με τους καρπούς της φασολιάς, είναι δέντρο της Μεσογείου, χρησιμοποιήθηκε ως τροφή για τα ζώα, αλλά έθρεψε σε περιόδους πολέμων και λιμών πολλούς λαούς όταν άλλα τρόφιμα ήταν δυσεύρετα, είναι μεγάλης διατροφικής αξίας.

Αλέθοντας τα χαρούπια γίνεται το χαρουπάλευρο με ευχάριστη, γλυκιά γεύση που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, κέικ, παξιμαδιών.

Ας δούμε όμως τι θα χρειαστούμε

Ενάμιση ποτήρι λάδι, ένα ποτήρι ζάχαρη, μισό ποτήρι κρασί κόκκινο, μισό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, ένα κουταλάκι σόδα, δυο κουταλάκια μπέκιν, ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα, μισό γαρύφαλλο, ξύσμα πορτοκαλιού, ένα ποτήρι χαρουπάλευρο (στα καταστήματα μπαχαρικών, υγιεινής διατροφής και μεγάλα σούπερ μάρκετ θα το βρείτε), ένα πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλλά τότε δεν θα βάλετε μπέκιν πάουντερ.

Βάζουμε σε μια λεκανίτσα και αναδεύουμε καλά με το μίξερ χειρός το λάδι, ζάχαρη, κρασί, μυρωδικά και μετά προσθέτουμε το ξύσμα.

Ανακατεύουμε το μπέκιν σε λίγο αλεύρι και στο χυμό πορτοκαλιού, διαλύουμε τη σόδα, πάνω από την λεκάνη με τα υλικά, γιατί φουσκώνει πολύ η σόδα.

Κοσκινίζουμε το χαρουπάλευρο πάνω από το μείγμα στην λεκάνη, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέκιν και λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μη κολλά στα χέρια, να μη γίνει σφικτή για να πλάθεται εύκολα.

Αν έχετε την αίσθηση τελειώνοντας ότι η ζύμη κολλάει στα χέρια, μη συνεχίσετε να ρίχνετε αλεύρι, θα σφίξει και δεν θα γίνουν καλά τα κουλουράκια, θα την αφήσετε μισή ώρα ήσυχη και μετα θα τα πλάσετε χωρίς πρόβλημα.

Ένα ένα που θα πλάθετε θα το ακουμπάτε πάνω στο σουσάμι και μετα θα το βάζετε στην λαμαρίνα σας.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά περίπου.

Καλή επιτυχία!!