Υλικά για μπακαλιάρο σκορδαλιά

  • 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου κομμένο σε μερίδες και ξαρμυρισμένο 
  • αλεύρι
Για το κουρκούτι
  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ φλιτζάνι μπύρα ή σόδα (αναψυκτικό)
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • για τη σκορδαλιά 5-10 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
  • ξίδι, αλάτι

Υλικά για μπακαλιάρος σκορδαλιά

  • Πρώτα ετοιμάζετε τη σκορδαλιά: Περνάτε τις πατάτες, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ.
  • Καθαρίζετε το σκόρδο και το κοπανίζετε μαζί με το αλάτι μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί.
  • Προσθέτετε τον πουρέ της πατάτας και δουλεύετε καλά το μίγμα με το γουδοχέρι.
  • Μπορείτε να δουλέψετε το μίγμα σας και στο μίξερ.
  • Όσο δουλεύετε το μίγμα, ρίχνετε σταδιακά το λάδι μαζί με λίγο ξίδι. Στο τέλος δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι. Η σκορδαλιά σας τώρα πρέπει να έχει μια ωραία λαστιχωτή υφή.
  • Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.

Για το κουρκούτι
  • Ανακατεύετε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ με αβγοδάρτη ή στο μπλέντερ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.
  • Ζεσταίνετε το λάδι σε βαρύ τηγάνι.
  • Αλευρώνετε τα ξαρμυρισμένα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βυθίζετε μετά στο κουρκούτι και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζετε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  • Τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε ζεστά μαζί με σκορδαλιά, βραστά παντζάρια ή άλλα βραστά χόρτα της επιλογής σας.