Αφράτες πιτούλες γεμιστές με τυρί
Δε θα μείνει ψίχουλο!
Πως θα φτιάξετε νόστιμες και αφράτες πιτούλες γεμιστές με τυρί

Αυτές οι αφράτες πιτούλες γεμιστές με τυρί, είναι κάτι ανάμεσα σε πίτα, σκεπαστή πίτσα και φουσκωτή τηγανίτα. Πρόκειτα για τη συνταγή της σκοπελίτικης φουσκόπιτας, που παραδοσιακά τηγανίζεται σε άφθονο ελαιόλαδο.
Για τη ζύμη
Υλικά για αφράτες πιτούλες γεμιστές με τυρί
- 400 γρ. κατσικίσια «φέτα» ή άλλο λευκό τυρί της αρεσκείας μας, θρυμματισμένο
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι (7-9 γρ.) ξηρή μαγιά
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- περίπου 400 ml χλιαρό νερό
Συνταγή για αφράτες πιτούλες γεμιστές με τυρί
- Για τις φουσκόπιτες Σκοπέλου ξεκινάμε με την ζύμη.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
- Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε σε μέρος χλιαρό για 15 λεπτά (ή για 30 λεπτά, αν έχουμε περισσότερο χρόνο) για να φουσκώσει η ζύμη.
- Τη χωρίζουμε σε 8-10 ίσα μέρη και πιέζουμε το καθένα με τις παλάμες μας για να πλατύνει όσο ένα μικρό πιάτο.
- Μοιράζουμε το τυρί στις ανοιγμένες ζύμες και τις κλείνουμε σαν πουγκιά, πιέζοντας τις άκρες τους για να κολλήσουν.
- Τις πιέζουμε ξανά για να πλατύνουν λίγο, προσέχοντας να μη σκιστεί η ζύμη και βγει έξω η γέμιση.
- Εναλλακτικά, τυλίγουμε κάθε ζύμη σαν φάκελο, κλείνοντας το τυρί στο εσωτερικό και πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 1 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις πίτες σε δόσεις για 5-7 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ωραία και από τις δύο πλευρές και να λιώσει το τυρί στο εσωτερικό.
- Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.