Υλικά

Ένα κοτόπουλο, 1500 γραμ. κομμένο σε τέσσερα κομμάτια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι πάπρικα
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλιά χαρίσα ή πιπέρι καγιέν
1 ξύλο κανέλας
Ι κουταλιά της σούπας κόλιαντρο φρέσκο (αν δεν έχετε, τότε χρησιμοποιείστε αποξηραμένο σε σκόνη )
1 κουταλάκι δυόσμος
1 κουταλάκι αλάτο
Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
400 – 500 γραμμ. κουσκούς

Εκτέλεση

Αφαιρούμε προσεκτικά την πέτσα από το κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κοτόπουλο για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σωτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου πέντε λεπτά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε περίπου ένα λίτρο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν.

Στο μεταξύ, κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις στύβουμε για να φύγουν τα σπόρια τους. Τις τρίβουμε στον τρίφτη και πετάμε τις φλούδες. Ρίχνουμε τις ντομάτες, την πάστα ντομάτας, την κανέλα, το αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι στην κατσαρόλα.

Αφού περάσει περίπου μία ώρα, βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα και το τοποθετούμε σε πιατέλα. Μόλις κρυώσει, αφαιρούμε τα κόκκαλα και το κόβουμε σε λωρίδες. Το βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα μαζί με μισό λίτρο νερό και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κουσκούς και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο και το δυόσμο και σιγοβράζουμε με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για περίπου 20 λεπτά. Σερβίρουμε το πιάτο με φέτες λεμονιού και ξεροψημένο ψωμί.