Η Ελένη Πέτα ωριμότερη από ποτέ απάντησε στις ερωτήσεις χωρίς κανένα άγχος για τις επικείμενες εμφανίσεις της σε ένα εμβληματικό μουσικό χώρο, όπου κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί πολλά γνωστά ξένα ονόματα αλλά και Έλληνες καλλιτέχνες που παρουσιάζουν την δουλειά τους στο κοινό της Αθήνας.

Ελένη Πέτα τι θα παρουσιάσει στις εμφανίσεις σου στο Half Note Jazz Club;

Πριν λίγο καιρό μου έγινε η πρόταση για να εμφανιστώ στον ιστορικό χώρο του Half Note Jazz Club, οπότε σκέφτηκα πολύ για το τι θα παρουσιάσω. Επειδή έχω κάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα στην μουσική μου πορεία, ανέτρεξα σε ανδρικό ρεπερτόριο, μετά και από παρότρυνση του φίλου μου Παντελή Καναράκη, που μου έδωσε κάποιες ιδέες. Έτσι, θα παρουσιάσω τραγούδια που τα ερμήνευσαν άντρες, από διάφορες χώρες - και από την Ελλάδα, μαζί και με κάποια τραγούδια από το δικό μου ρεπερτόριο. Από τον Elvis στον Ξυλούρη και από τον Μαραβέγια στον Ζακ Μπρελ, τραγούδια που έχω αγαπήσει πάρα πολύ και μπορώ να τα υποστηρίξω.



Τι διαφορά έχει αυτή σου η εμφάνιση από την προηγούμενη στην Σφίγγα;

Αυτή την φορά δεν μοιράζομαι την σκηνή Στην Σφίγγα εμφανίσθηκα με τον Γιάννη Μαθέ. Τώρα θα είμαι μόνη μου, και κάθε μια από τις τρεις εμφανίσεις μου θα έχω ένα γκεστ φιλοξενούμενο. Την Παρασκευή στις 31/01 θα είναι ο Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, ο τενόρος με την φοβερή φωνή. Το Σάββατο 01/02 θα είναι η Ηρώ, που έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, και στο πέρασμα του χρόνου δεν έχουμε χαθεί επί σκηνής και την εκτιμώ πολύ. Τέλος την Κυριακή 02/02 θα είναι μαζί μου ο Δώρος Δημοσθένους, με το οποίο δεν έχω συνεργαστεί ποτέ αλλά πάντα ήταν στο μυαλό μου ως ένας από τους καλλιτέχνες που θα ήθελα να μοιραστώ την σκηνή μαζί του.

Ο γάμος σου και ο ερχομός του παιδιού πόσο σε έχει αλλάξει;

Όσο αλλάζει την ζωή όλων, όταν στην ζωή του προστεθεί ακόμα ένας άνθρωπος. Είναι το δώρο της ζωής μου, είναι η προτεραιότητά μου, και ευχαριστώ το Θεό που μου συνέβη, και με κάνει πολύ χαρούμενη. Βεβαίως και με έχει αλλάξει, και μου μαθαίνει και άλλα πράγματα για τον εαυτό μου που δεν ήξερα ότι τα έχω και τα κουβαλάω.

Στις τηλεοπτικές εκπομπές είχε πάρει διάσταση η διάφορα ηλικίας με τον σύζυγό σου..

Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτό, απλά θέλω πω ότι είμαστε οκτώ χρόνια μαζί, είστε αγαπημένοι και ευτυχισμένοι και αυτό δείχνει ότι δεν έχει καμία σημασία η ηλικιακή διάφορα που έχω με τον άνθρωπό μου. Έχουμε μια κοινή πορεία στα πράγματα, και σημασία για μένα έχει να προχωράμε και να εξελισσόμαστε μαζί. Εγώ με τον άντρα μου αυτό έχω πετύχει, και ο χρόνος έχει δείξει ότι όλα πάνε καλά.

Έδωσες στο παιδί σας το όνομα του αδερφού σου που έφυγε από την ζωή;

Ναι, έχασα τον αδερφό μου το 1994, σχεδόν 30 χρόνια μετά μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω. Δεν είναι άνθρωπος που δημοσιοποιώ πολλά προσωπικά πράγματα, και όταν έγινε αυτό δεν πήρε μεγάλη έκταση, και δεν αναφέρθηκε πουθενά. Ήταν ένα γεγονός που σημάδεψε την ζωή μου.



Από τις «Ανήθικες προτάσεις» του Τάσου με τις Μασέλες το 1993 μέχρι σήμερα τι έχει αλλάξει;

Έχουν αλλάξει όλα και είναι φυσιολογικό γιατί ο χρόνος τρέχει. Κανείς δεν έχει μείνει ίδιος, η εποχή έχει αλλάξει, και εγώ η ίδια έχω αλλάξει. Έχω ωριμάσει, έχω μεγαλώσει και εμπιστεύομαι πλέον το ένστικτό μου απολυτά πια και κάνω τις επιλογές μου. Αλίμονο αν δεν αλλάζαμε από το 1993 ως το 2020.

Κάνεις πολλές ζωντανές εμφανίσεις, αλλά ποιο είναι το αγαπημένο σου ρεπερτόριο;

Δεν έχω αγαπημένο ρεπερτόριο, γιατί κάθε φορά ανακαλύπτω πράγματα που θέλω να δοκιμαστώ και να τραγουδήσω. Έχω περάσει από την έθνικ μουσική, αλλά και από πιο λαϊκά μονοπάτια, πιο ποπ πιο σόουλ, γενικά έχω τραγουδήσει ότι με ενδιέφερε και συνεχίζω να το τραγουδάω. Δεν πάω με γνώμονα τι είναι της μόδας, αλλά τι αρέσει σ΄ εμένα. Να ξέρει όμως ότι υπάρχει κοινό που βλέπει τα πράγματα αλλιώς, όπως κι εγώ που έρχονται και μ΄ ακούνε, και αυτό είναι η επιτυχία μου. Μπορώ και εμφανίζομαι σε αξιόλογος χώρους για να παρουσιάσω την δουλειά μου και ο κόσμος ακολουθεί..

Από τα δικά σου τραγούδια ποια μπορούμε να σημειώσουμε;

Είναι αρκετά αλλά έχω και πολλά τραγούδια που δεν έχουν ακουστεί, αλλά θα σου πω ενδεικτικά «Τα λόγια της σιωπής» σίγουρα το «Τι μου έχει λείψει», «Μια φορά» του Σόλωνα Αποστολάκη και του Τάσου Βουγιαντζή..

Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει καλλιτεχνική στροφή στην μουσική σου πορεία;

Αυτό είναι άτοπο, είχε ακουστεί στο παρελθόν. Εγώ δεν έχω κάνει καμία στροφή, απλά εξελίχθηκα και προχώρησα στο δρόμο που με έκανε να νιώσω πιο άνετα και πιο χαρούμενη. Ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία, και ήταν λογικό να μην τα ξέρω όλα, και ίσως να μην είχα βρει ταυτότητα. Συμβαίνει κι αυτό, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτοιμοι από γεννησιμιού τους. Κάποιοι πρέπει να ψαχτούμε, κάποιοι έρχονται έτοιμοι. Εγώ έπρεπε να ψαχτώ γιατί ήταν αυτό που με ικανοποιούσε και μ΄ ευχαριστούσε μέσα σε αυτή τη δουλειά.



Τελικά δεν είσαι life style ερμηνεύτρια;

Όχι βέβαια, αυτό θα ήταν εμφανές. Δεν υπάρχει αυτό, ποτέ δεν το ήθελα.
Δεν σνομπάρω τίποτα, ενημερώνομαι για όλα, αλλά προσπαθώ να φιλτράρω αυτά που βλέπω και ακούω σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία μου. Δεν μπορεί να με επηρεάσει η μόδα στην μουσική, και πάντα κάνω δικό μου αυτό που βλέπω ή ακούω.

Όλα αυτά τα χρόνια στην δουλειά, έχουν μείνει φιλίες, όπως λόγου χάρη με την Δέσποινα Βανδή;

Θέλω να πω ότι με την Δέσποινα Βανδή ξεκινήσαμε μαζί και τότε κάναμε πολύ παρέα. Για μένα όμως άλλο είναι ο φίλος και άλλο κάνω παρέα και περνάω τον χρόνο μου. Είναι διαφορετικά πράγματα. Οι φίλοι που είχα, που ξεκινάνε από το γυμνάσιο, αλλά και κάποιους που βρήκα στον δρόμο μου υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν. Είναι λίγοι μετρημένοι, γιατί έτσι είμαι σαν άνθρωπος. Αλλά αν μιλάμε για πραγματικές φιλίες είναι ελάχιστες και κρατάνε από το παρελθόν. Έτσι, για να διευκρινίσουμε αυτό το θέμα, την Δέσποινα την έχω στην καρδιά μου, γιατί στις αρχές μας μοιραστήκαμε πολλά πράγματα, όλο το ανέμελο της ηλικίας, αλλά μέχρι εκεί Άλλο φιλία, άλλο κάνω παρέα.

Έλενα Πέτα, τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;

Δεν ξέρω, δεν μπορώ να σου απαντήσω. Δεν είμαι ανθρώπους που προγραμματίζω ή οργανώνω τι θα κάνω, γιατί αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαστε καλά, να είναι γερή, το παιδί μου να έχει υγεία, και από κει και πέρα όλα έρχονται από μονά τους. Δεν προγραμματίζω το μέλλον γιατί όλα ανατρέπονται ανά πάσα στιγμή, και ποτέ δεν ήμουν αυτής την νοοτροπίας.



Θες να κλείσουμε την συνέντευξη με το τι είναι για εσένα καταξίωση;

Όσο αφορά την δουλειά μου, στο πέρασμα του χρόνου να είμαι στην συνείδηση του κόσμου ως σωστός άνθρωπος, ηθικός, που με την στάση μου δίνω το καλό παράδειγμα. Δεν με ενδιαφέρει η υστεροφημία μου, και το τι θα λένε αφού φύγω από αυτή τη ζωή, όσο για το τι λένε όσο υπάρχω σε αυτή τη ζωή, γι μένα αυτό έχει σημασία.