Το νέο βιβλίο της, «Από στόµα σε στόµα - Θησαυροί της ελληνικής κουζίνας», παρουσίασε τη ∆ευτέρα η Αργυρώ Μπαρµπαρίγου.

Το «παρών» στη βραδιά έδωσαν άνθρωποι από όλους τους χώρους, εκπρόσωποι της γαστρονοµίας, του πολιτικού κόσµου, αλλά και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Μαρέβα Γκραµπόφσκι- Μητσοτάκη, σύζυγος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία φωτογραφήθηκε µε τη διακεκριµένη σεφ και τον διατροφολόγο Αναστάσιο Παπαλαζάρου. «Ηταν πολύ µεγάλη τιµή για µένα η παρουσία της κ. Μητσοτάκη, αλλά και όλων όσοι ήρθαν, όπως και του Νικόλαου.

Αφιέρωσαν τον χρόνο τους, δείχνοντας την εκτίµησή τους, την αγάπη τους, κάτι που είναι ανεκτίµητο. Ειδικά όταν είναι εξέχουσες προσωπικότητες, που δεν πηγαίνουν παντού, γιατί γνωρίζω πώς είναι ο χρόνος τους, είναι “πνιγµένοι” και έχουν πάρα πολλά. Είναι πελάτες του εστιατορίου µου ο πρωθυπουργός µε τη σύζυγό του. Ερχονται συχνά και τρώνε. Αγαπούν τη ζεστασιά του εστιατορίου, το περιβάλλον και νιώθουν άνετα, σαν να είναι στο σπίτι τους. Εγώ αισθάνοµαι την ίδια ευθύνη για όλο τον κόσµο που µας κάνει την τιµή κι ένα παραπάνω για τους ανθρώπουςπου έρχονται συνέχεια. Χαίροµαι που εκτιµούν το φαγητό µας. Ολοι µάς τίµησαν, γιατί ήρθε και πάρα πολύς κόσµος από όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δώσει τη συνταγή τους, κι αυτό µας έδωσε πολύ µεγάλη χαρά». 

Οι ευχές

Σχετικά µε τις ευχές που έδωσαν η Μαρέβα Μητσοτάκη και ο Νικόλαος Γλίξµπουργκ για το βιβλίο, η κ. Μπαρµπαρίγου είπε: «Κι οι δύο µαζί µού είπαν “καλοτάξιδο” και ότι είναι πάρα πολύ ωραία δουλειά, γιατί είχαν δει το βιβλίο από πριν, το είχαν στα χέρια τους. Μου ευχήθηκαν τα καλύτερα, πήρα τις ωραιότερες ευχές. Ο Νικόλαος έζησε κι από κοντά αυτό που κάνουµε µαζί στις εκδηλώσεις της Action Hellas, στα ακριτικά µέρη της Ελλάδας, οπότε το είδε και τυπωµένο».

Η παρουσίαση πραγµατοποιήθηκε στο «Σεράφειο» του ∆ήµου Αθηναίων και µίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ συντονισµό έκανε ο δηµοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του Νικόλαου Γλίξµπουργκ, χωρίς τη σύζυγό του, Τατιάνα Μπλάτνικ. Το βιβλίο είναι µια πρωτότυπη συλλογή αυθεντικών παραδοσιακών συνταγών από όλη την Ελλάδα, που συγκέντρωσαν οι συγγραφείς του. Συνταγές που έχουν ταξιδέψει µέσα στα χρόνια κι έχουν έρθει µέχρι σήµερα.

Νοστιµιές µε υψηλή διατροφική αξία, που η καθεµία κρύβει µια ιστορία, που την κάνει µοναδική. Οι συνταγές αυτές δόθηκαν από ανθρώπους όλης της Ελλάδας και αναµειγνύουν µνήµες, ανακατωµένες γεύσεις και µυρωδιές. Μιλάµε χωρίς αµφιβολία για ένα ταξίδι στη γεύση.

Η Αργυρώ Μπαρµπαρίγου δήλωσε: «Η κάθε συνταγή έχει ονοµατεπώνυµο, του ανθρώπου που την έστειλε, και είναι πολύ σηµαντική για µένα η ιστορία που κρύβεται πίσω από καθεµιά. Αυτό χαρακτηρίζει την ελληνική κουζίνα και πηγαίνει από γενιά σε γενιά. Είναι συνταγές που βασίζονται σε υλικά εποχής, µια αρχή της ελληνικής κουζίνας, που έχει µέσα της διατροφικά στοιχεία που την κάνουν αυτόµατα πολύ σύγχρονη. Είναι µια παρακαταθήκη».

Η Αργυρώ Μπαρµπαρίγου µαζί µε την οµάδα της επιµελήθηκε τις συνταγές, τροποποιώντας ό,τι χρειαζόταν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα. Ο διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου έκανε τις απαραίτητες αναλύσεις και σηµάνσεις. Ο ίδιος είπε: «Εισπράξαµε τεράστια ευγνωµοσύνη, χαρά και τιµή για όλους αυτούς τους εκλεκτούς καλεσµένους, που µας τίµησαν µε την παρουσία τους, από διαφορετικά µήκη και πλάτη ειδικοτήτων. Προσπαθούµε να περάσουµε τα µηνύµατα που έχουν να κάνουν µε την ελληνική παραδοσιακή διατροφή και τους θησαυρούς της, να τους περάσουµε “Από στόµα σε στόµα” και στην επόµενη γενιά, για να τους διατηρήσουµε. Μεταξύ των εκλεκτών καλεσµένων ήταν η Μαρέβα Μητσοτάκη και ο Νικόλαος. Και οι δύο ήταν πολύ απλοί άνθρωποι, µιλήσαµε φιλικά για θέµατα διατροφής, µου εξέφρασαν τη χαρά τους για το εγχείρηµα αυτό και µου φάνηκαν αρκετά ενηµερωµένοι και διαβασµένοι πάνω σε θέµατα διατροφής. Μιλήσαµε για κάποια επιµέρους πράγµατα, για τις συνήθειες να µαγειρεύουν στο σπίτι. Στο σπίτι τους µαγειρεύουν… ∆εν ξέρω αν µαγειρεύει η Μαρέβα Μητσοτάκη, όµως µαγειρεύει η γυναίκα του Νικόλαου στο σπίτι, η Τατιάνα Μπλάτνικ. Οι συνταγές αυτές είναι µια ωραία βάση για να βάλουν στο διαιτολόγιό τους µερικές. Είναι συνταγές που καλύπτουν όλα τα γούστα, για όλα τα γεύµατα. Το σηµαντικό είναι ότι κρατάµε γεύσεις µε αναµνήσεις».

Tης Ρενέ Σαραντινού
Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 11/11